Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 4 Ekim 2016

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim medeniyet tarihimizde dünya çapında isimler vardır”

Bizim medeniyet tarihimizde, Ömer Hayyam’dan Farabi’ye, İbni Sina’dan El Cezeri’ye, İbni Haldun’dan Biruni’ye, Ali Kuşçu’dan Hezarfen Ahmet Çelebi’ye kadar farklı alanlarda dünya çapında isimler vardır.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeni Türkiye Stratejik Araştırmalar Merkezi tarafından düzenlenen Uluslararası Bilim ve Teknoloji Konferansı’na katıldı. Ankara Sheraton Otel’de düzenlenen konferansta Cumhurbaşkanı Erdoğan bir konuşma yaptı.

İlme ve ilim erbabına çok büyük kıymet veren bir medeniyetin, bir kültürün mensupları olduğumuzu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Gerek atalarımızın, her biri Cumhurbaşkanlığı forsumuzda birer yıldız olarak temsil edilen çeşitli devletleri kurdukları Orta Asya’dan Hindistan’a kadar uzanan geniş coğrafyada, gerekse de Anadolu ve Balkan bölgesinde, döneminin en büyük bilim, kültür, sanat merkezlerine ev sahipliği yapmış bir milletiz. Bizim medeniyet tarihimizde, Ömer Hayyam’dan Farabi’ye, İbni Sina’dan El Cezeri’ye, İbni Haldun’dan Biruni’ye, Ali Kuşçu’dan Hezarfen Ahmet Çelebi’ye kadar farklı alanlarda dünya çapında isimler vardır. Maalesef, Batının bilim ve teknolojide çok büyük ilerlemeler kaydettiği bir dönemde, bilhassa son 200 yılda, biz farklı meselelerle uğraşmaktan bu alanları ihmal ettik. Eksikliklerimizin de, sorumluluklarımızın da farkındayız. Kendimizle birlikte 1,7 milyar nüfusa sahip İslam dünyasının, 300 milyonluk Türk dünyasının da umudu olduğumuzun bilincindeyiz. Bunun için, son devletimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü kuruluş yıl dönümü olan 2023 için kendimize, diğer alanlarla birlikte, bilim ve teknolojide de çok önemli hedefler belirledik.”

2002 yılında AR-GE harcamalarının millî gelir içindeki binde 5 düzeyinde olan payını, yüzde 1 seviyesine çıkardıklarını, 2023 yılına kadar bunu yüzde 3’e çıkarmayı planladıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, inovasyon kültürünü, kurumsal ve bireysel alanda köklü bir şekilde yerleştirme mecburiyetinde olunduğunu, Türkiye’nin ilk etapta, dünya çapında tanınan en az 10 küresel markaya sahip olması gerektiğini vurguladı.

“Dünyanın en iyi üniversitelerine, en başarılı bilim insanlarına, en yenilikçi şirketlerine, en üretken araştırma-geliştirme merkezlerine sahip olmadan bunu sağlayamayız” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, önümüzdeki dönemde bilim ve teknoloji alanındaki çalışmaların yoğunlaştırılarak hedeflere ulaşılacağına inandığını dile getirdi.

selyus