Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 7 Mart 2023

Dünya basını: “Kılıçdaroğlu her seçimi kaybetmesiyle tanınır!”

Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı dünya basınında da yer buldu. Dikkat çeken yorumların yapıldığı haberlerde, Kılıçdaroğlu’nun neredeyse girdiği her seçimi kaybetmesiyle tanındığı vurgulandı. Bir başka haberde ise ‘Erdoğan’ı yenmek için yeterli karizmadan yoksun’ ifadelerine yer verildi.

Akşam gazetesinin haberine göre Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, partisinin ev sahipliğinde düzenlenen “Liderler Buluşması”nın ardından, 5 genel başkanla beraber partisinin genel merkezi önünde açıklama yaptı. Karamollaoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı adayı olduğunu duyurdu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı ve muhalefet cephesinde yaşanan kriz dünya medyası tarafından yakın markaja alındı.

AL JAZEERA: KILIÇDAROĞLU NEREDEYSE GİRDİĞİ HER SEÇİMİ KAYBETMESİYLE TANINIR

‘Türk muhalefeti Kılıçdaroğlu’nu aday olarak ilan etti’ diyen Al Jazeera, muhalefet ittifakında beş partinin CHP liderinin adaylığını kabul ettiğini, İYİ Parti’nin buna itiraz etmesiyle bloğun parçalandığını, 72 saatlik gerginliğin arabuluculuk çabalarıyla giderildiğini aktardı. Ankara’dan bildiren Al Jazeera muhabiri Sinem Köseoğlu, Kılıçdaroğlu’nun neredeyse girdiği her seçimi kaybetmesiyle tanındığını ancak 2017’deki Adalet Yürüyüşü’nün ardından popülerliğini artırdığını bildiriyor.

‘Türk muhalefetinin başkan adayı Kılıçdaroğlu kimdir?’ başlığıyla bir porte yayımlayan televizyon, muhalefet bloğundaki krizin aşılmasıyla Millet İttifakı’nın adayının duyurulduğunu kaydetti.

Krizin Altılı Masa’nın geçen haftaki aday toplantısında başladığını, İYİ Parti lideri Meral Akşener’in kameralar karşısına geçip müttefiklerini yerden yere vurduğunu kaydeden Al Jazeera, Akşener’in İstanbul ve Ankara belediye başkanlarına adaylık çağrısı yaptığını hatırlattı.

Anlaşmazlığın Pazartesi günü İmamoğlu ve Yavaş’ın İYİ Parti genel merkezine yaptığı ziyaretle çözüldüğünü dile getiren televizyon, Meral Akşener’in İmamoğlu ve Yavaş’ı cumhurbaşkanı yardımcılığına önerdiğini de ekledi.

NEW YORK TİMES: ERDOĞAN’A KARŞI GİRDİĞİ TÜM SEÇİMİ KAYBETTİ

Altılı Masa’nın ‘deneyimli siyasetçiyi’ aday göstermek konusunda uzlaştığını yazan gazete, Meral Akşener’in Cuma günü muhalefet bloğundan ayrılmasına ve tekrar dönmesine yer verdi. Akşener’in Kılıçdaroğlu’nun adaylığından memnun olmadığı belirtilen haberde, orta yolun bulunduğu da aktarıldı.

NYT, Başkan Erdoğan’ın Altılı Masa’daki tartışmalara karşı “Biz canla ilgileniyoruz, onlar malla ilgileniyor” yorumunu da ekledi.

Kılıçdaroğlu’nun 2002’de parlamentoya girdiğini belirten Al Jazeera, 2010’da CHP’nin başına geçmesinden bu yana partinin Erdoğan’a karşı girdiği tüm seçimleri kaybettiğinin altını çizdi. Televizyon, 2019’daki yerel seçimlerde ise CHP ve müttefiklerinin başarı kazandığını, İstanbul ve Ankara’nın da aralarında bulunduğu Türkiye’nin en büyük altı şehrinden beşinde belediye başkanlıklarının alındığını yazdı.

BLOOMBERG: KILIÇDAROĞLU SEÇİMİ KAZANIRSA ORTODOKS EKONOMİ POLİTİKALARINA DÖNÜŞ SÖZÜ VERDİ

‘Sessiz politikacı, Türk seçimlerinde Erdoğan’a meydan okumak için adım atıyor’ başlığını kullanan yayın organı, ana muhalefet CHP’nin lideri Kılıçdaroğlu’nun Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a karşı yarışacağını yazdı. Bloomberg, ayrıca muhalefetin eğer seçimi kazanırsa Ortodoks ekonomi politikalarına dönüş sözü verdiğini de haberin spotunda aktardı.

FRANCE 24: MUHALEFET KILIÇDAROĞLU’NU SEÇTİ

‘Türk muhalefeti, 2023 seçimlerinde Erdoğan’a meydan okumak için Kemal Kılıçdaroğlu’nu seçti’ başlığını kullanan televizyon, seçimlere iki ay kala anketlerin sıkı bir yarışın sinyalini verdiği yorumunu yaptı.

DEUTSCHE WELLE: TARTIŞMALI ADAY

‘Muhalefet Erdoğan’a kafa tutmak için adayını seçti’ diyen Alman yayın organı, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Mayıs ayındaki seçimlerde yarışacağını aktardı. Ancak, DW’ye göre Kılıçdaroğlu’nun aday gösterilmesi etrafında tartışmalar var.

THE GUARDİAN: ERDOĞAN’I YENMEK İÇİN YETERLİ KARİZMADAN YOKSUN

Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını manşetten gören İngiliz gazetesi, muhalefet liderinin mayıs ayındaki seçimlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a meydan okuyacağını yazdı. Haberin devamında Kılıçdaroğlu’na yönelik eleştiriler yer alırken, bazı yorumcuların dile getirdiği 74 yaşındaki Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’ı koltuğundan etmek için yeterli ‘karizma’dan yoksun olduğu görüşünü sayfasına taşıdı. The Guardian, muhalefetin seçimi kazanması halinde Türkiye’yi başkanlık sisteminden tekrar parlamenter sisteme döndüreceğini de ekledi.

WASHİNGTON POST: GÜNLER SÜREN ÇEKİŞME

Amerikan gazetesi, ‘Türk muhalefeti, Mayıs ayındaki seçimlerde Erdoğan’a meydan okuyacak adayı seçti’ başlığıyla sunduğu haberde adayın günler süren ve kamuoyuna da yansıyan iç çekişmelerin ardından duyurulduğunu vurguladı. Mayıs ayındaki çok önemli seçimlerde kıdemli politikacının Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yüzleşeceğini belirten Washington Post, duyurunun muhalefet bloğunun günler süren çekişmesinin ardından yapıldığını dile getirdi.

SOUTH CHİNE MORNİNG POST: AYLARDIR SÜREN HİDDETLİ TARTIŞMA SONA ERDİ

‘Türkiye’de muhalefet Erdoğan’la karşılaşmak için Kılıçdaroğlu’nun arkasında birleşti’ başlığıyla okurlarının karşısına çıkan Çin gazetesi, “Ortak bir aday için son dakika anlaşması, aylardır süren hiddetli tartışmayı sona erdiriyor” yorumunu yaptı. South China Morning Post, muhalefet bloğundaki anlaşmaya göre Kılıçdaroğlu kazanması halinde İstanbul ve Ankara’nın popüler belediye başkanlarını yardımcısı olarak atayacak. Akşam gazetesi

selyus