Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 24 Mart 2018

Emine Erdoğan, “İstismara uğrayan bir çocuğun bir daha eski duygu dünyasına dönmesi neredeyse imkansızdır”

Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEMDER) tarafından çocuk ihmal ve istismarının önlenmesi için düzenlenen ‘Biz Geleceğiz’ projesinin açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Ne yazık ki çocuk istismarı tüm dünyada yükselen bir insanlık suçudur. İstismara uğrayan bir çocuğun bir daha eski duygu dünyasına dönmesi neredeyse imkansızdır. Zaten çoğu kez bu istismar gizli kalır” dedi.

Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği (TOGEMDER) tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının desteğiyle çocuk ihmal ve istismarının önlenmesi için düzenlenen ‘Biz Geleceğiz’ projesinin açılışı bugün yapıldı. Açılışa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan’ın yanı sıra Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, İstanbul Valisi Vasip Şahin ile iş ve sanat dünyasından pek çok isim katıldı. Çocuk ihmali ve istismarının nasıl önlenebileceği hakkında 2 gün sürecek sempozyumun açılışında çok önemli mesajlar verildi.

“ÇOCUK İSTİSMARI TÜM DÜNYADA YÜKSELEN BİR İNSANLIK SUÇUDUR”

Çocuk istismarının önlenebilmesi için tüm kurum ve kuruluşların kenetlenebilmesi gerektiğini söyleyen Emine Erdoğan, “Ne yazık ki çocuk istismarı tüm dünyada yükselen bir insanlık suçudur. İstismara uğrayan bir çocuğun bir daha eski duygu dünyasına dönmesi neredeyse imkansızdır. Zaten çoğu kez bu istismar gizli kalır. Çocuğun iç dünyasında büyür, büyür altından kalkılamaz bir yük halini alır. Bu nedenle çocukların duygu dünyaları iyi takip edilmeli tüm ipuçları bilinçli bir şekilde değerlendirilmelidir. Güçlü, sağlıklı bir toplum inşa etmenin yegane yolu geleceğin sahibi olan çocukların psikososyal ve fizyolojik açıdan sağlam ve istismardan uzak bir yaşam sürmesidir. Bunu tesis etmek ise hepimizin boynunun borcudur. Devlet, sivil toplum, medya ve aileler olarak bu sorun etrafında kenetlenebilmeliyiz. İnsanlık çocuklar ölmesin diye savaşması gerekirken, hırsları ve hazları için yaptığı savaşlarda çocukları öldürüyorlar. ‘Eğer süt emen çocuklar, beli bükük yaşlılar, otlayan hayvanlar olmasaydı azap üzerinize sel gibi gelirdi’ buyuruyor Peygamber. Çocuklar, yaşlılar rahmete vesileyken ne yazık ki ihmalin, istismarın konusu oluyorlar. Cinsel, ekonomik, duygusal birçok açıdan adına insan diyemeyeceğimiz varlıkların sömürüsüne uğruyorlar. Bu sorunların panzehiri aileyi güçlendirmektir. Sorumlu anne babalar yetiştirmektir. Bir çocuğun yeri ne sokak, ne de yetiştirme yurdudur. Çocuğun yeri ailedir” dedi.

selyus