Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 6 Mart 2017

Erim, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”ne kitabıyla destek verdi

Referanduma sayılı günler kala Türkiye’nin gündemine oturan başkanlık sistemi ve yeni anayasa ile ilgili Ramazan Onur Erim’in kaleme aldığı “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” isimli kitabın tanıtımı yapıldı.

Son günlerde sıkça tartışma konusu olan başkanlık sistemi ve yeni anayasa ile ilgili Ramazan Onur Erim’in kaleme aldığı ve alt başlığı “Demokratik Yönetim Biçimlerine Türkiye Katkısı” “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” isimli kitap Four Seasons Otel’de tanıtıldı. İşaret Yayınları’nda tashih, dizayn ve baskısının yapıldığı kitabın tanıtım toplantısına, Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış, İstanbul Milletvekili İsmet Uçma, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Başdanışmanı Ramazan Onur Erim, önceki dönem Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ve çok sayıda davetli katıldı. Protokol konuşmaları ile başlayan tanıtım toplantısında yeni başkanlık sistemi ve anayasanın eskiden olan sorunları nasıl çözeceği anlatıldı. Ayrıca 16 yıl önce dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in MGK toplantısında dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’e anayasa kitapçığı fırlatmasının ülkeye neler kaybettirdiğinin üzerinde duruldu.

İstanbul Takipte Haber Sitesi olarak “Bu kitabı yazarken Amerika yönetim sisteminde mi yararlandınız?” sorumuza cevap veren Erim, “Kabul edelim etmeyelim, Amerika’da başarıyla yürüyen bir başkanlık sistemi var ve bende kitabımı yazarken buradan esinlendim. Daha sonrada Türk modeli ile sistemleri buluşturdum ve ortaya bu kitap çıktı” dedi. Konuşmaların ardından Erim, yazdığı kitabı imzalayarak katılımcılara takdim etti.

“EMRİNDE OLMASI GEREKEN BAŞBAKANA CUMHURBAŞKANINA POSTA KOYMAYA KALKAN BÜROKRATLAR VARDI”

Çocukluk arkadaşının ilk kitabının tanıtım toplantısında olmaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getiren Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış, “Bugünkü yönetim sistemi devlet mekanizmasına fitneyi davet eden bir sistemdir, eğer öyle olmasaydı Mustafa Kemal Atatürk ile İsmet İnönü birbirine düşmezdi. Devletin en üst düzeyindeki başbakanlarını, bakanlarını kazığa oturtmak ile tehdit eden komutanlar vardı. Emrinde olması gereken başbakana cumhurbaşkanına posta koymaya kalkan bürokratlar vardı. İşte bu sistem o sorunları çözmüş olacak. ABD 200 küsur yıllık bir devlet 45’inci başkan ile yönetiliyor. Ama Türkiye Cumhuriyeti 94 yıllık bir devlet bugün 65. hükümet tarafından yönetiliyor. Yani hükümetlerin ortalama ömrü bir buçuk yıldan az” şeklinde konuştu.

“ANAYASA KİTAPÇIĞININ FIRLATILMASI GENÇLİĞİMİN BÜYÜK BİR KISMINI ÇALDI”

Bundan 16 yıl önce dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in dönemin Başbakanı Bülent Ecevit’e anayasa kitapçığı fırlatmasının vatandaşların 8 yılını çöpe attığını dile getiren Ramazan Onur Erim, “Anayasa kitapçığının fırlatılması gençliğimin büyük bir kısmını çaldı, emeğimi heba etti. Bu maalesef dışarıdan gelen bir şey ile ağır bir ekonomik kriz ile olmadı. Bunu şu an çok iyi idrak ediyoruz ki iki tane şahsın birbiriyle olan ilişkisinden dolayı çıktı. Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetimizin kuruluşundan sonra ülkemizin ve milletimizin vereceği en önemli karardır” ifadelerini kullandı.

selyus