Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 29 Mayıs 2016

İstanbul’un Fethi’ne 2 milyon katılım

İstanbul’un Fethi’nin 563. yıldönümü kutlamak için 2 milyonun üzerinde İstanbullu Yenikapı Meydanı’na akın etti. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım da katıldı.

İstanbul’un Fethi’nin 563. yıldönümü kutlamak için sel oldu ve Yenikapı Meydanı’na akın etti. 2 milyonun üzerinde İstanbullunun meydanlara sığmadığı fotoğraflara da yansıdı.  

İstanbul’un Fethi’nin 563. yıldönümü, Yenikapı’da düzenlenen Fetih Şöleni ile kutlandı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diriliş filminin müziği eşliğinde sahneye çıkarken, 17 Türk devletini temsil eden askerler de dönemin kıyafetleriyle sahnede yer aldı.

FETİH ŞÖLENİ İSTANBULLULARDAN TAM NOT ALDI

Yenikapı Sahili’ndeki dev miting alanında yapılan Fetih kutlamalarında sergilenen Mehteran Birliği Konseri, Türk Hava Kuvvetleri Türk Yıldızları Gösterisi ve Özel Fetih Kutlaması, İstanbullularla unutulmaz bir şölen yaşattı.

Fethin 563. Yılı kutlamaları çerçevesinde Yenikapı Sahili’ne dünyanın en büyük 3D Mapping sahnesi kuruldu. Bu sahne için tasarlanan özel gösteride; gerçek çekim, 3D animasyon, gerçek boyutlu gemi modelleri, büyük boyutlu dönem toplarının modelleri ve tiyatral gösteri entegrasyonu ile muhteşem fetih yeniden canlandırıldı.

Şölende, dönemin kıyafetleri, kullanılan araç gereçler, silahlar ve zırhlar titiz bir çalışmayla yeniden sahnelendi. Yurt içinden ve yurt dışından konusunda uzmanı 520 kişinin görev aldığı şölende, teknolojinin son imkanlarını da kullanarak 3D mapping, lazer, pyroteknik, ışık, ses ve müziğin birlikte görkemli bir fetih gösterisi sunuldu.

İstanbullular, yaklaşık 4 bin 500 metrekare bir sahnede; Fatih Sultan Mehmet Han ile onun muzaffer askerlerinin İstanbul’u fethine ve bu kutlu ana gözleriyle tanıklık etti.

İstanbul’un Fethi’nin 563. Yılı törenleri kapsamında; 85 kişilik TSK Mehteran Birliği’nin yanında 478 kişilik tarihi Osmanlı Birliği de görev aldı. Özel oluşturulan 563 kişilik TSK Mehteran Bölüğü, marşları, sesleri ve heybetli görünüşleriyle fetih ruhunu gözlere ve gönüllere nakşetti. Günümüze kadar taşınan mehter ateşini gösteriye de taşıdı.

Öte yandan, TSK’nın en yetenekli pilotlarından oluşan Türk Yıldızları, sergiledikleri gösteri uçuşuyla yine nefes kesti.

selyus