Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 27 Kasım 2023

İstanbul’da 39 ilçe 255 aday adayı belediye başkanlığı için temayül yoklamasına girdi

AK Parti’de yerel seçim hazırlıkları hız kazandı. Bugün, 150 binden fazla teşkilat üyesinin katılımı ile mahallî seçimlerde gösterilecek adaylar konusunda ‘temayül yoklaması’ yapıldı. İstanbul’da gerçekleştirilen yoklamada konuşan AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin, “İstanbul’umuzun 39 ilçesinde 255 ilçe belediye başkan aday adayımız ve büyükşehrimiz için de 6 aday adayımız müracaatlarını gerçekleştirdiler.” dedi. Yoklama, Türkiye genelinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilirken, sonuçlar saat 16.00 itibarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletildi.
AK Parti, tamamlanan belediye başkanlığı aday adaylığı başvuru sürecinin ardından bugün temayül yaptı. Sürecin sağlıklı yürütülmesi için 81 ilde ‘temayül komisyonları’ oluşturuldu, 150 binden fazla partili yoklamaya çevrimiçi katıldı.
Sadece İstanbul’da 10 binden fazla teşkilat mensubu, büyükşehir belediye başkan adayı olarak görmek istedikleri üç isim için oy kullandı. Temayül yoklamasında ayrıca partililere “Mevcut başkan devam etsin mi? Cevabınız ‘Hayır’ ise, kimi aday olarak görmek istersiniz?” diye soruldu.
MANİPÜLASYONA DİKKAT ÇEKİLDİ
Oylama sırasında tarafsızlığın korunması için komisyon üyesi olacak milletvekillerinin, kendi seçim çevreleri veya memleketlerinde görevlendirilmemesine özen gösterildi.
Bu arada son yapılan MKYK ve MYK toplantılarında bazı üyeler aday belirleme sürecinde yapılan anketlerin manipülatif olabileceğine dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu görüşlere hak vererek Ankara, İstanbul, Balıkesir, Bursa ve Ordu başta olmak üzere bazı şehirlerde bağımsız araştırma kuruluşlarına bizzat kendisinin anket yaptıracağını söyledi.
Temayül sonuçlarının alınmasından sonra ortaya çıkan isimlerin vatandaştaki karşılığı çapraz anketlerle ölçülecek.
ALİ İHSAN YAVUZ: CHP’YE İLHAM VERSİN
AK Parti Seçim İşleri Başkanı Ali İhsan Yavuz, tüm Türkiye’de teşkilat mensuplarının görüşünü aldıklarını ve sonuçları saat 16.00 itibarıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan’a arz ettiklerini açıkladı.
Ankara’da 5 bini aşkın, Türkiye genelinde ise yaklaşık 150 bin kişinin oy kullandığını belirten Yavuz, şöyle konuştu:
“Biz teşkilat temayül yoklaması yaparken CHP ise temayül mü, ön seçim mi, yoksa başka bir anket formu mu yapayım diye düşünüyor. Daha seçim takvimi açıklanmadı. Biz çok erken bir vakitteyiz şu anda. Teşkilat temayül yoklamasını alalım, o bir ölçüt. Bir yandan da anket çalışmalarımızı yapalım, onlar da kriter, ölçüt. Başka çalışmalar da yapalım, sürece hızlı hazırlanalım diye hızlı başladık.”
AK Parti’nin elektronik teşkilat temayül yoklamasının diğer partilere ilham vermesini istediklerini dile getiren Yavuz, “Arzu eden olursa biz de her türlü lojistik desteği sağlarız. Yeter ki en güzel şekilde teşkilat mensuplarının ve diğer oy kullanacak herkesin görüşü iyi bir şekilde alınsın” ifadesini kullandı.
İBB ADAY ADAYLIĞI İÇİN 6 BAŞVURU
AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin ise İstanbul’da düzenlenen oylamaya başkanlık etti. Burada gazetecilere açıklama yapan Şahin, “İstanbul’umuzun 39 ilçesinde 255 ilçe belediye başkan aday adayımız ve büyükşehrimiz için de 6 aday adayımız müracaatlarını gerçekleştirdiler.” dedi.
Şahin, “Genel Merkez olarak illerimiz, ilçelerimiz ve bütün yönetim kademelerimizde 31 Mart seçimlerinde en güzel, en parlak başarıyı elde etmek için çok titiz ve hassas bir çalışmayı yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı.
“ZAFERLE ÇIKACAĞIMIZA İNANIYORUZ”
Samsun’da AK Parti temayülüne katılan önceki dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı AK Parti Ankara Milletvekili Jülide Sarıeroğlu, “İnşallah cumhurbaşkanımız liderliğinde çok güçlü şekilde hazırlandığımız ve inanarak yürüdüğümüz 2024 Yerel Seçimlerinde de AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak başarı ile bu süreçlerden zaferlerle çıkacağımıza inanıyoruz” dedi.
İzmir’de konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir ise “Ufak yağmurda İzmir’in ne hale geldiğini, o yağmurun sabahında görmüş olduk. İzmir Büyükşehir ve ilçelerde çok daha güzelini hak ediyor” ifadelerini kullandı.
AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Temayül yoklaması, AK Parti’nin 22 yıllık siyasi ömrü boyunca her sene yaptığı, ciddiye aldığı ve teşkilat mensuplarının kanaatlerinin önemli olduğunun göstergesi olarak ortaya çıktı” değerlendirmesinde bulundu.
ESKİLER DE BAŞVURDU
Öte yandan, AK Parti’de üç dönem kuralına takıldığı için veya başka gerekçelerle Meclis dışında kalan eski milletvekillerinden de belediye başkanlığı başvurusu yapanlar oldu. Bu isimlerin bazılarının aday gösterilmesi ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.
Başvuru yapanlar arasında; eski milletvekillerinden Ali Aşlık, Zafer Işık, Abdülkerim Gök, Ramazan Başak, Mahmut Koçak, Metin Külünk, Celalettin Güvenç, Metin Yavuz, Bekir Kuvvet Erim, Mehmet Yavuz Demir, Fatma Salman, Cesim Gökçe, Hasan Basri Kurt ve Bayram Özçelik gibi isimler bulunuyor. turkiyegazetesi.com.tr

selyus