Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 13 Mart 2023

Kabaktepe, “İstanbul’da depreme dönük yapı stoğunun yenilenmesi çalışmalarının önündeki en büyük engel CHP’dir”

AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, 24 TV’de yayınlanan Arafta Sorular’da Esra Elönü’nün sorularını yanıtladı. İBB CHP Meclis Üyeleri projelere engel olacak çalışmalara katıldıklarını ifade eden Başkan Kabaktepe, İstanbul’da depreme dönük yapılacak olan yapı stoğunun yenilenmesi çalışmalarının önündeki en büyük engel CHP olmuştur.

Akşam gazetesinin haberine göre AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, 24 TV’de Esra Elönü’nün sunduğu Arafta Sorular’a konuk oldu.

Esra Elönü’nün “Arafta mısınız?” sorusunu yanıtlayan Kabaktepe, “Evet bazı konularda araftayım ama bazı konularda değilim. Şöyle insanın hayatta tabi dinamik bir hayat sürekli bir hayat her gün her an karar vermek zorunda olduğunuz işler var. Yönünüzü, tarafınızı, duruşunuzu belirlemeniz gereken işler var. Muhakkak insan önüne gelen bahsettiğim hususlarla ilgili bazen anında karar verip hareket edebiliyor bazen zaman aralığını ihtiyaç var. Bazen de 5 yıl geçse de karar veremediğiniz hikayenize insanın geçmişine konular muhakkak kalıyor. Veya geçmişe dönük baktığınızda arafta olmasanız bir yerde duruşunuzu belli etmiş olsanız keşke şöyle yapsaydım dediğiniz konularda da arafa doğru gidip geldiğiniz oluyor.” ifadelerini kullandı.

Kabaktepe devamında şunları söyledi:

“Keşkelerimiz muhakkak oluyor. Şu an sıralayalım desem belki aklımıza a, b, c diye gelmez ama insan olup da geçmişe dönük baktığında yaptıklarını değerlendirdiğinde ben şunu yapsaydım ya da yapmasaydım dediği şeyler muhakkak vardır. Her insanda muhakkak vardır. Kiminde azdır kiminde çoktur. Ama önemli olan şudur; hayat bu keşkelerin veya keşke olmayan şeylerin tamamıdır. Onlarla barışabiliyorsanız onlarla birlikte yaşayabiliyorsanız bugününüzü ve yarınınızı ona göre planlıyorsanız dolayısıyla doğru yolu yakalamış oluyorsunuz diyelim. Yoksa burada çıkıp ben hayatımda aldığım kararların tamamından memnunum, hiç iş hayatımda da eğitim hayatımda da sosyal, siyasi, ekonomik hayatımda da evde de işte babayken, iş insanıyken, dostken, öğrenciyken her şeyimi doğru aldım, hiçbir üzüntüm ya da değerlendirmelerimde olsaydı olmasaydı kavramının içerisine giren bir şey yok demek çok doğru olmaz.

Ama önemli olan nedir? Hayat üzüntüyü, sevinci, huzuru, huzursuzluğu, mutluluğu ve mutsuzluğun tamamını kapsayan bir şeydir. İnsan bunların tamamıyla insan oluyor. Dolayısıyla bunun tamamı bizim insan olmamıza hizmet ediyorsa, işte o arafın arada kalma şeyinden hareketle bunu söylüyorum. Arada kalma noktasında size bir işaret fişeği çakabiliyorsa olumlu bir yere doğru götürüyordur. Araf denince insanın aklına marifet de geliyor arafat da geliyor çok fazla çağrışımda bulunuyor. Sadece birinci kısmıyla ilgili söyleyebileceklerim bunlar. Dolayısıyla dünyadaki bugüne kadar yaşadığı ifade edilen 30-40-50-100 milyar diyen var. Bugün 8 milyara yakın insan dünyayı paylaşarak bu havada teneffüs alıyoruz, nefes alıyoruz. Her insanın arafı arafsızlığı var diyebilirim.”

“İSTANBUL’A SEÇİM AÇISINDAN BAKTIĞIMIZDA VATANDAŞLARIMIZIN TERCİHLERİNİN SAYIN CUMHURBAŞKANI’MIZ NOKTASINDA HAKİM OLDUĞU KANAATİNDEYİM”

Esra Elönü’nün “İstanbul arafta mı?” sorusuna ise Kabaktepe şu yanıtı verdi:

“Hangi açıdan sorduğunuza bağlı. İstanbul bir seçime doğru gidiyor. İstanbul’a seçim açısından baktığımızda vatandaşlarımızın tercihlerinin sayın Cumhurbaşkanı’mız noktasında hakim olduğu kanaatindeyim. Dolayısıyla Cumhur İttifakı noktasında çoğunluk olduğu kanaatindeyim. Ama İstanbul bir kültür, sanat, ekonomi kenti. İstanbul Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı. İstanbul’da vatandaşlarımızın da öbek öbek kitle kitle sosyolojik taban olarak da baktığımızda kararsız kaldığı süreç içerisinde karar vereceği, unutulduğu konular muhakkak vardır. Çünkü İstanbul’da hayat çok hızlı yaşanıyor, çok çabuk ve dinamik yaşanıyor. Şimdi gecenin 11-12’sine geçtik. Dünyada şu an 12’den sonraya da inşallah program vakit verir devam ettiğimizde dünyadaki birçok kentte hayatı ve yaşamı durmuş ve donmuş gözükecek ama İstanbul o kentlerin gündüz en yoğun vaktini yaşayan bir kent olacak. Dolayısıyla bir yerde hayat varsa, canlılık varsa, bir yerde sadece canlı varsa orada muhakkak araflık konular vardır. Karar verme noktasında hiçbir şey yoksa hayat yok demektir, canlılık yok demektir. Canlılığın ve hayatın olduğu yerde hatta bizim eskiler dünyadaki ilim insanlarımızın işte madenler bitkiler hayvanlar ve insanlar ayrımı vardır. Burada madende canın olup olmadığı tartışılır ama yoktur kanaati hakimdir. Canlılık yani hayat dediğimiz şey bitkiyle başlar o da sınırlı bir şeydir. Şuur yoktur.

Hayvanla birlikte şuur başlar insanla birlikte bunun yanına akıl gelir kendini bilme ve kendini fark edebilme gelir. Dolayısıyla karar verme gelir. Bunun öncesinde aslında hayvan sürecinde de karar verme süreci vardır ama bilinç var mıdır yok mudur o tartışılır ve yok olduğu söylenir. Bitkilerin bir kısmı da okyanus altı bitkiler var, canlılar var, bir takım konularda karar veriyorlar. Hareketleri var. Onun biz içgüdüsel olduğunu söylüyoruz ama belki de farklı bir şeyden dolayı karar veriyorlar. Benim kanaatim canlının başladığı noktadan itibaren varlığın karar verme süreci başlıyor. Dolayısıyla o karar verme sürecinde insan bazen doğru bazen yanlış bazen isabet ediyor bazen isabet edemiyor. Bunların hepsiyle de tüm canlılar muhatap oluyor. Aynı zamanda da bu bilincin ve şuurun varlığı da unutkanlığı beraberinde getiriyor. Siz dolayısıyla karar aldığınız konularla ilgili yarın kendi yaptığınız işleri de unutabiliyorsunuz. Onun için yeni adımlarınızı atarken yeni kararlarınızı verirken yeni seferlere çıkarken hep şunu söylerler; bir geçmişinizi hatırlamanız gerekir. Çünkü hafıza kararınızı, hafızanıza göre bilincinize göre bildiklerinize göre verirsiniz hafızanız bildikleriniz, hafızanız sizin geçmişinizi temsil eder, bugün yaşadıklarınızı temsil eder kararlarınız da bugünden itibaren geleceğinizi şekillendirir. Bu süreçte muhakkak insan kararsız kalacak ya da canlı kararsız kalacak. Ama umudumuz muradımız nedir her canlının bu bahsettiğimiz süreç içerisinde kendisi için toplumu için insanlık için en doğru kararı en iyi kararı en isabetli kararı alabilmesidir.”

“DÜNYAYI ÖTEKİLEŞTİRMEYE DE KÖTÜLEMEYE DE GEREK YOK”

Kabaktepe, “Dünyayı çok mu kafaya takıyoruz?” sorusunu yanıtlayan Kabaktepe, “Dünyayı kafaya takmak güzel bir şey çünkü dünyadayız. Bu bir teorolojik anlamında söylemiyorum. Dünya bizim bir öteki dünya anlayışımız var. Öteki dünya anlayışı olmayan düşünce ve inançlar da var. Yani ahiret anlayışı diyelim. Müslüman toplumu olarak söylediğimizde, ahiret anlayışı olmayan düşünce ve insanlar da var. Veya dünya hayatının öncesine ilişkin farklı şeyler var. Bizim algımız Müslüman toplumun algısı farklı ama ortada bir şey var. Şu an biz dünyada yaşıyoruz dolayısıyla şu yaşadığımız hayat burası, biz burayı imar etmek burada iyi insan olmak zorundayız. Burada adaleti savunmak zorundayız, burayı güzelleştirmek zorundayız. Buradaki kötülükleri güzelliklere çevirmek zorundayız. Buradaki çirkinlikleri güzelliklere çevirmek zorundayız. Böyle bir duruşumuz var. Dünyayı ötekileştirerek insan kendi vazifesinden belki kurtulabileceğini de düşünüyor. Dünyayı ötekileştirmeye de kötülemeye de gerek yok. Dünya bizim iyilikleri yapacağımız, güzellikleri hakim kılacağımız, kendimizi inşa edeceğimiz bir zemin. Dolayısıyla dünya güzel bir zemin. Bir ahirete inanan bir insan olarak aynı zamanda cenneti kazanacağımız bir yer dünya. Size sonsuz hayatta huzuru getireceğiniz bir zemine kötü olarak bakamazsınız, bakmamanız lazım diye düşünüyorum. Onun için dünyaya kafa takmaya gerek yok. Dünyanın içerisinde bu çerçevede olması gerektiği gibi nasıl var olabiliriz atmamız gereken adımları nasıl atarız gerçekleştirmemiz gereken eylemleri nasıl gerçekleştirebiliriz. Problemler ortaya çıktığında engeller çıktığında problemi, engeli nasıl aşabiliriz, problemi nasıl çözebiliriz, düğümü nasıl çözerek düzleştirebiliriz ona bakmak lazım.

Önemli olan zaten netice itibariyle varmak istediğiniz yere giderken bu bahsettiğim değerler ölçüsüyle kıyas ettiğinizde araçsal olarak ürettiğiniz çözümler bir problem ortaya çıkarmıyorsa onu yapma noktasında insan tereddüt de etmemeli. Bazen şu bardağı kaldırarak problemi çözersiniz bazen de indirerek çözersiniz. Önemli olan kaldırma ve indirmenin değer olarak iyi ya da kötü bağlamda nereye oturduğudur. Çözüme götürecek yol neyse onu kullanmak da insanın irade olarak akıl olarak da hem geliştirici imkanı var insanın. Böyle davranmak insan açısından daha doğru olur diye düşünüyorum.”

Esra Elönü’nün “Felsefe masteri yapmış bir başkansınız. Muhalefetin bir felsefesi var mı? Muhalefetin felsefesi varsa nereye oturtabiliriz? sorusunu yanıtlayan Kabaktepe şunları söyledi:

“Şimdi ilmi olarak felsefe nedir falan onu bir tarafa bırakarak söylüyorum. Yani bizim normal siyaset dilinde kullandığımız bir bakış açısı, bir proje bakış açısı manasında söylüyorum. Söyleyeceklerimi izleyen kardeşlerimiz, seyircilerimiz bu bağlamda değerlendirsin. Lütfen yoksa hani felsefe nedir ona göre işte falan siyasi aktör böyle midir o manada konuşmuyoruz bunları. Siyasetçi toplumun önünde olan bir insan. Topluma birçok konuda ne yapacağını, nasıl yapacağını, nereye götüreceğini söylemek zorunda olan bir insan. Projesini, planını programını açıklamak zorunda olan bir insan. Açıkladığı siyasetten ekonomiden sanata kadar tüm projelerin de zihinsel olarak bir temele oturması gereken bir rolü var siyasetçinin. O zeminin üzerinde hareket ediyor. Bu anlamda baktığımızda her bir siyasi partinin oturduğu bir zemin var. Ama oturduğu zemin felsefi bakış açısı ürettiği projeler toplumumuz açısından uygun mu değil mi toplumumuzun bakışıyla milletimizin bakış açısıyla örtüşüyor mu örtüşmüyor mu tarihimizle bağlantısı nedir bu milletin geniyle kimliğiyle irtibatı nedir. Oturdukları bu zeminden ürettikleri projelerle söyledikleriyle kendi oturdukları zemin uyuyor mu uymuyor mu bu açılardan baktığımızda birçok sorunu zaten neye getiriyoruz oturdukları zeminle söylediklerinin farklılaştığını ya da zeminleri farklı olan kimliklerin özlü olanın sözde farklı söylendiğini, sözde söylenenin de yapılarken farklılaştığını bunu da zihinsel olarak felsefi bakış açısında da paradoksa işaret ettiğini görüyoruz.

Türkiye’mizde 30’un üzerinde parti seçime girmeye hak kazanmış her partinin bir bakış açısı, bir duruşu var. Hiç kimseye burada yoktur anlamında bir şey söylemek doğru olmaz. Ama bakış açısıyla ve duruşlarının değerleri karşılıkları bizim milletimizin beklentisiyle uyuşup uyuşmadıkları bu toplumun tarihindeki gelenekleriyle görenekleriyle bağlantısı ve irtibatı, bu milletin geleceğe dair beklentileriyle irtibatları, bu milletin kendi kendine var olma noktasındaki beklentileriyle dünyadaki temel sistemin en temel sorunu şudur. İlk Adem’den son Adem’e kadar şu anda dünyada yaşanan birçok sorunun temeli odur, gerek bireysel olarak gerek ailede gerek toplumda gerek grupta gerek ülkede karar alırken kendinize göre mi karar alacaksınız yoksa bir takım karar alıcıların ya da etkileyicilerin istediği gibi mi karar alacaksınız. Bu noktadaki duruşları açısından baktığımızda işte her partiyi değerlendirdiğimizde farklı değerlendirmeler yapıyoruz.

Bugün siyasal anlamda en geniş ittifak anlamında da baktığımızda bizim muhalefet partileriyle ilgili bu noktada değerlendirmelerimizi zaten siyasi olarak yapıyoruz. Eleştirdiğimiz noktalar bir hayli var, doğru bulmadığımız hususlar bir hayli var. Zihinsel temelde de bakış açısı itibariyle de bu milletin gerçekleriyle ve geleceği ile örtüşmeyen bir çok nokta var. Hatta oturdukları felsefi temel olarak iddia ettikleri ile yaptıkları arasında çok büyük çelişkiler var. Bir milli zemine oturduğunu söyleyen bir siyasi partinin gelecekte Türkiye’yi hicret ettirmek istediği yerin bambaşka yer olduğunu söylüyorsunuz. Yani burada bir paradoks var, çelişki var. Ya oturduğunuz felsefi zemin zihinsel temel söylediğiniz ya da götürmek istediğiniz yerden farklı ya da gerçek hicret ettirmek istediğiniz yer siz başka nedenlerle böyle bir zemine böyle bir bakış açısına sahip olduğunuzu ifade ediyorsunuz. Bu açıdan değerlendirdiğimizde hakikaten çok ciddi birbiriyle uyumsuz, birbiriyle çatışan, birbiriyle anlamsız bir çok şeyi görüyoruz. İşte şimdi seçim süreci yaklaştı. 60 günle girdik artık. 5-6 gün sonra 50’li rakamları söylemeye başlayacağız. Millet İttifakı’nın en temel argümanı bir araya gelme argümanı parlamenter sistemdi ama ortaya konulana baktığınızda şimdi böyle bir sistemin geçme iddiası, bir iddiada bulunuyorsunuz ben bu işi yapacağım diyorsunuz ama ne zaman yapacağınızı söylemiyorsunuz. Zaman bağlamından kopuk, yapacağınız işlemin uygulamasına dönük hiçbir şey söylemiyorsunuz plan ve mekan bağlantısından kopuk. Yapacağınız işi hangi aşamalardan geçirerek yapacağınızı da söylemiyorsunuz dolayısıyla zihinsel bağlantıdan da kopuk. Sadece fikir bağlantısı var. Ben buna geçeceğim iyidir diyorsunuz.”

“MUHALEFET PARTİLERİMİZDE BU SÜREÇTE DE SÜSLENMİŞ BİR BECERİKSİZLİK VAR”

İl Başkanı Kabaktepe, “Bir anlamda 3 boyuttan kopuk bir proje söylüyorsunuz. Şimdi siz diyorsunuz ki Türkiye’yi kurtaracak iş budur. Ne zaman bu işi hayata koyacaksınız belli değil. Bunu hangi süre içerisinde nasıl yapacaksınız belli değil. Bu şunu gösteriyor. Siz aslında birinci seçenek olarak ya söylediğinize kendiniz inanmıyorsunuz ya da bunu sadece ve sadece bir araya geldiğiniz insanları tutkal olarak onları bir arada tutacak bir yapışkan olarak görüyorsunuz. Bununla beraber de kendinizi izah edecek bir anlamda da taraftar toplayabilecek bir argüman olarak görüyorsunuz. Bu bağlamları ortaya koymazsanız yapılacak yorum budur. Onun için siyaset toplumun karşısına gerçeklikle çıkmak demektir. Hayal sizin gerçekmiş gibi ya da yapacakmış gibi davranarak değil hakikaten gerçeklikle karşısına çıkmaktır. Şunu sık sık söylüyorum. Süslenmiş bir beceriksizlikle siyaset olmaz. Muhalefet partilerimizin bir kısmının yerel yönetimler de dahil olmak üzere bu süreçte de süslenmiş bir beceriksizlik var.

Yani işte bu süslenmiş beceriksizlik derken iki şey kastediyorum. Birincisi özellikle PR çalışmalarıyla yapılmayan işlerin yapıldığı gibi ya da bir birim yapılan işi yüz birim yapılmış gibi ya da kendilerinin hiç dahil olmadığı işleri kendileri yapmış gibi söylemeleri ve göstermeleri. İkincisi buradaki kastımdan yapmayacakları işleri yapacakmış gibi söylemeleri. Orada da ben şu kadar iş yapacağım diyorsunuz önünüze gelmeden bir sürü şey söylüyor. 2019’da bunu gördük, 2018’de bunu gördük. Yani İBB sürecinde bunu gördük. İşte size senede 20 bin konut yapacağız diyorsunuz, yapmıyorsunuz işte bu süslenmiş bir beceriksizlik. Ya da bir birim iş yapıyorsunuz sanki 100 birim yapmışsınız gibi anlatıyorsunuz. Ama süslediğiniz için onu beceriksizliğinizi örttüğünüzü zannediyorsunuz. Yani şimdi bunun dışına çıkarsa sahici olur siyaset. Toplumla daha iyi ilişki kurar, bağlantı kurar. Muhalefetin bugün içine düştüğü durumu en iyi tanımlayacak cümlelerden biri olarak bu aklıma geliyor. Yani süslenmiş bir beceriksizlik var. Bunu deprem süreciyle ilgili Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu duruş nedeniyle çok fazla konuşmuyorum. Cumhurbaşkanımız sık sık ifade ettiler. Onun ortaya koyduğu çizgi çok önemli bir çizgidir. Biz şu anda milletimizin derdini sarmakla meşgulüz. Depremin yaralarını sarmakla meşgulüz. Dolayısıyla muhalefetin bu süreçte süslenmiş beceriksizlik olarak ortaya koyduğu tavırları not ediyoruz, günü geldiğinde onları değerlendireceğiz. Şu an derdimiz yaramızı sarmak, derdimizin milletimizin derdiyle dertlenmek. Depremi ilk günü gidip sahada bu siyaset üstü bir mesele değildir diyenlere gerektiği günde gereken cevabı milletimiz de verecektir bizler de gerektiği günde cevabını vereceğiz.”

“CUMHURBAŞKANIMIZ İLK GÜNDEN İTİBAREN KALICI KONUTLARLA İLGİLİ TALİMATINI VERDİ”

Ama bu süreçte şunu da ifade etmem lazım, Cumhurbaşkanımızın bu tavrı bizim genel tavrımızdır. Bugün yine kendisi belki bir saat önce ayrıldı deprem bölgesinden. Şuna bakılması lazım. Konuşurken bazı insanların bazı muhalefet liderlerinin aradan bir ay geçmiş depremin üzerinden bir ay içerisinde tüm muhalefet liderlerinin yani 6+plus masa diyordum sonunu göremediğimiz için rakamsal olarak 6’lı masanın liderlerinin tamamı henüz deprem bölgesini ziyaret edemediler veya etmediler. Bilmiyorum bunu neden yapmadılar. Nedenlerini kendileri bilir ama gözümüzün gördüğü şeyler var. Birkaç tanesi bir kere gitti bazıları birkaç yere gitti. Bazıları bir iki ille yetindi. Hala vatandaşlarımızın derdini yerinde görmeyi bile paylaşamamış ama oturduğu yerde az önce dediğim gibi milletin derdi üzerinden siyasal rant devşirme basitliğine düşmüş olmaları bize bu cümleleri kurduruyor. Ama dediğim gibi bununla alakalı hem bilgiye dayanan hem fotoğrafa görüntüye dayanan birçok şey var. Görüyoruz, dün de gördük. En basitinden en önemli sorunumuz nedir bizim kalıcı konutların yapılması.

Cumhurbaşkanımız ilk günden itibaren kalıcı konutlarla ilgili talimatını verdi, ilgili bakanlıklarımız çalışmaya başladı ve kalıcı konutların temelleri hızlı bir şekilde atılıyor. Bugün yine Hatay’da yaptığı açıklamada 270 binin üzerinde evin 70 binin üzerinde de köy evinin 340 bin civarı tam rakamı hatırlamıyorum evin konutun inşa edileceğini söylüyor. Cumhurbaşkanımın bunu söylediği gün bazı ana muhalefetin siyasi aktörleri efendim niye bu kadar erken başlıyorsunuz dedi. Bu hafta saha ziyaretlerinde aynı partinin bir siyasi iktidarı diyor ki biz diyor daha erken yaparız. Cumhurbaşkanı yardımcısı ilan edilen bir siyasi aktör aynı gün iki gün önce o da diyor ki eskide kalmış hala konuşamamışlar demek ki efendim niye bu kadar erken temel atıyorsunuz. Anlatmaya çalıştığım bu. Bu kadar hafif ifadeyle söylemiş olayım, hassas bir süreçten geçiyoruz yaraları sarmaya çalışıyoruz. Hani ben bu deprem öncesi çalışma sürecimizi başlatmıştık seçim çalışmalarını. Bir ilçemizde irtibat bürolarımızın açılışını yapıyorduk orada şöyle bir konuşma yaptım. Dedim ki enteresan bir sistem öneriyorlar bu altılı masadan bir genel başkan diyor ki kararlar ortak alınacak biz evet demezsek Cumhurbaşkanı 5 kişiye soracak şimdi artı iki oldu. Acaba onlar da kendilerine sorulmadan karar alınamadan statüde mi olacaklar yoksa başka statüde mi olacaklar onu da açıklamıyorlar.

Şimdi şöyle bir latife yaptım. Dedim ki bir karar alınacak. Cumhurbaşkanı o kararı alacak bir toplantıda bulunuyor. Ne diyecek bir dakika önce A partisi genel başkanını arayacak şu konuda ne diyorsunuz, sonra B başkanını arayacak oradan bir vatandaşımız bağırdı dedi ki başkan telefon kapalıysa ne olacak? Şimdi biz İBB için diyorduk servis dışı hale getirdi İBB’yi sayın İmamoğlu diye. Şimdi bunlar herhalde Türkiye Cumhuriyeti başkanlığı servis dışı hale getirecekler. Latife olarak sordu ama çok gerçekçi sordu bunu. Dolayısıyla konuya dönecek olursak bu bağlamdaki değerlendirmelerimizi daha net bir şekilde ilerideki günlerde daha açık söylenenlerin değerlendirmelerini yapacağız. Hakikaten siyasal olarak söylediklerinizin gerçeklikle örtüşüp örtüşmediğine dair vatandaş yapmadan önce siz yapın ki vatandaşın önüne çıktığınızda mahcup olmayasınız uyarısını muhalefete tekrar hatırlatmak istiyorum. ”

BİZİM İSTANBUL’DAKİ 24 BELEDİYEMİZİN ARAMA KURTARMA EKİPLERİ SABAH SAAT 6’DAN İTİBAREN UÇAKLARA BİNEREK DEPREM BÖLGELERİNE GİTMEYE BAŞLADILAR. SAAT 10’DAN İTİBAREN DE YARDIM TIRLARIMIZ ÇIKTI.

Başkan Kabaktepe, “Bazen siyasal süreçteki yarışlara da konu edilecek ya da her konu siyasal süreçte mevzu edilebilir. Ama mevzu ediliş tarzı ve şekli o konunun toplumun kalbinde zihninde ruhundaki yerine göre değerlendirilir ve ölçülür. Yani biz bir deprem yaşadığımızda bunu muhalefet partileri iktidarın yani bizim bu süreçteki davranışlarımızı doğru bulabilir, yanlış bulabilir, eksik bulabilirler ama bunun ölçüsü o acının o hüznün alet edildiği o acının malzeme edildiği bir sürece dönüşürse kalpleri, vicdanları yaralarsınız. Dolayısıyla uyarımızı tekrar buradan yapmış olduk. Soru böyle değildi ama ben buraya kadar taşımış oldum.

İBB’nin sahada olmasını siz mi engellediniz? sorusunu yanıtlayan Kabaktepe, “Şöyle bu engelleme şeyi iktidara geldiğinden beri söylüyor CHP’li İBB Başkanı. Yapamadıklarını ya da yapmadıklarını bir takım saldırı yöntemleriyle örtme çabasıdır bu. Hatta tam tersi bir şey söyleyeyim. Aynı zamanda soruya da tekrar dönerek depremin ilk gününden itibaren biz elimizden gelen çabayı göstermek üzere çalışıyoruz. Bizim İstanbul’daki 24 belediyemizin arama kurtarma ekipleri sabah saat 6’dan itibaren uçaklara binerek deprem bölgelerine gitmeye başladılar. Saat 10’dan itibaren de yardım tırlarımız çıktı. Çağrı yaptık İstanbullulara, kardeşlerimize. İstanbul’daki belediyelere yardımlarınızı ulaştırabilirsiniz dedik. AK Partili belediyelere demedik. İş makinaları ihtiyacı var. İlk günden itibaren İstanbul’dan bir sürü makinası Ro-Ro gemileriyle gitti. İş makinası olup taşıyacak araç bulamayanlara araç bulmak noktasında da yardımcı olduk. İstanbul’daki bir muhalefet partimizin logoların olduğunu, oraya çalıştığını logoları çıkarmayacaklar ama taşıyacak araç bulamadıklarını bizim tavrımızın derdimizin çözülmesidir. Mazlum, mağdur ve muhtacın mensubiyeti sorulmaz bizim temel ilkemizdir. Mağdura, muhtaca ve mazluma yardım edenin de mensubiyeti sorulmaz. Dolayısıyla biz dedik ki hay hay bizim elimizde araçları taşıyacak imkan var siz logolarınızla gelin biz araç verelim makinaları götürün. Bizim tavrımız bu. Ben hikaye anlatmıyorum. Bu depremin ilk haftasında yaptığımız işi söylüyorum. İstanbul’da da İBB ne yapmak istiyorsa kararını kendisi alır süreci kendisi işletir bunun için hiçbir yerden izin almak durumunda da değil. İBB kendi kapasitesi kadar orada yer aldı mı almadı mı vatandaşa soruyorum. Bunu biraz önce söylediğim ilkeden hareketle şu kadar ifade edeyim bunları çok konuşacağız rakamlar da var elimizde.

Şunu söyleyeyim. Bazen efendim sizin de sorduğunuz gibi engelleme açısından söyledikleri gerçeksiz olduğunu ifade ediyorum. Potansiyel olarak vatandaşımıza bu sorunun cevabı olarak şunu söyleyeyim. Potansiyel olarak biz İBB’yi 20 yıldan fazla yönettik. Van depreminde de biz İBB olarak hangi ekipmanların alındığını biliyoruz. İBB’nin potansiyel olarak 10 ilimizde yer alıp almadığına dair gerçekliği hem deprem bölgesindeki vatandaşlarımız hem de İstanbul’daki vatandaşlarımız değerlendirebilecek durumdalar. Hakikat ortada, gerçeklik ortada. Sadece şu kadarını söyleyeyim. Bir limanda yangın çıkmış o yangın gemiler uçaklar helikopterler itfaiye ile söndürmüş siz buradan 3-5 araç söndürüp komple liman yangınını söndürdüğünüzü iddia ediyorsanız zaten gereği gibi orada yer alıp almadığınıza dair kendi zihninizde de sorun olduğunu gösterir.”

“İSTANBUL’DA DEPREME DÖNÜK YAPILACAK OLAN YAPI STOĞUNUN YENİLEŞMESİ ÇALIŞMALARININ ÖNÜNDEKİ EN BÜYÜK ENGEL CHP OLMUŞTUR”

Kabaktepe, “Ama biz dediğimiz gibi tüm sahanın tamamını gezdik, gördük. Türkiye’deki kurumların orada yer alan kurumların tamamına teşekkür ettik. Orada gördüğümüzde mekanlarını ziyaret etmeye de gayret ettik. Ancak günü geldiğinde hangi kurumun orada nasıl görev yaptığını rakamsal verilerle de açık bir şekilde yapacağız. Ama şunu da söylüyoruz deprem bölgesindeki çalışmalardan bu tarafa İstanbul’un kendisine döndüğümüzde İstanbul’da depreme dönük yapılacak olan yapı stoğunun yenileşmesi çalışmalarının önündeki en büyük engel CHP olmuştur. Bakın kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili İstanbul’da gerek bizim büyükşehir döneminde gerek ilçe belediyelerimiz olarak gerekse çevre şehircilik bakanlığı olarak yapılan projelere bin 500’ün üzerinde dava açılmıştır. Bunların çoğunda ya bizzat CHP meclis üyelerinin ya CHP’ye yakın çevrelerin ya onlara yakın çevrelerin ya da milletvekili düzeyinde dahi gelip o projelerin engellenmesine dönük yapılan çalışmalara katılmaları ve katıldıklarını vatandaşlarımız biliyor. Biz İstanbul’a döndüğümüzde bunu açık olarak görüyoruz. Bin 500’e yakın dava açılmış.”

“İBB, 80 BİN KONUT NEREDE?”

Kabaktepe, “Yani İstanbul’daki yapı stoğunun kentsel dönüşüm bağlamında ya da iyileştirmeler bağlamında yapılan şeyleri söylediğimizde İBB yılda 20 bin konut yapacağını ifade etmiş 2018 yılında. Hani diyorum ya süslenmiş bir beceriksizlik var diye. Yılda 20 bin konut, niye yapacaksınız bunu İstanbul’daki yapı stoğunu yenilemek için. Kaç yıl oldu 4 yıl, 80 bin konutu lütfen gösterir misiniz ya da 8 bin konutu lütfen gösterin. Teslim ettikleri hatta tamamını bitiremedikleri proje de AK Parti’nin projesidir hatta tamamını bitirmiştir. O dönemde AK Parti’nin bu projesinin iptali için dava açan kişi şimdi o projenin yönetiminden sorumlu ne kadar güzel olduğunu anlatıyor o da enteresan bir durum. İBB’nin böyle bir zihinsel alt yapısı da var. KİPTAŞ, Cumhurbaşkanımızın kurduğu bir kurumdu. Ben soruyorum KİPTAŞ veya farklı bir firmayla yapacaktınız 80 bin konut nerede? Bunlar gülünç komik şeyler. Bunlar sizin bulunduğunuz ya da talip olduğunuz yerin derdiyle o milletin sorunlarıyla ilgilenmekten ziyade o koltuğa oturmakla asıl probleminizin ya da amacınızın hedefinizin şekillendiği şeyler.”

Son olarak “Bunları halka duyurabiliyor muyuz?” sorusunu yanıtlayan Kabaktepe şunları söyledi:

Kabaktepe, “Şöyle neticede iletişim kurmak açısından bizim yüz yüze kullanabildiğimiz çalışmalarımız var konuşuyoruz. Bu programlar yayınlar medya aracılığı ile bunları yapmaya çalışıyoruz. Dijital evren artık yeni bir iletişim sistematiği oluşturdu orada bunları yapmaya ve anlatmaya çalışıyoruz. Bunu CHP’nin kendisi de biliyor. 4’üncü yıldır çalıştay yapıyorlar. Yani 2019’da çalıştay yapacaklarını söylemiş yapmış, 2020’de 2021-2022-2023 hala çalıştay yapacağını söylüyor ve yapıyor ama milletimiz çalıştayı bırakıp çalışmaya geçmenizi bekliyor. Bunları biz anlatmaya çalışıyoruz belki daha çok anlatmak daha çok ifade etmek dile getirmek bu noktada gerekli tedbirleri almak bizim vazifemiz. Onları da almaya çalışıyoruz ama rakamlar ortada. Vatandaş geldiğinde görüyor. Ben en son mesela İstanbul’da son 5 ay içerisinde 3-4 yerde dönüşümlerle ilgili olaylar oldu. Beykoz’da oldu, Güngören’de oldu, Gaziosmanpaşa’da oldu. Sayın Genel Başkan’ın görüntüleri çıktı ‘Biz diyor milletvekillerimizi gönderelim orada gürültü çıkartalım bakın nasıl engelleniyor’ diyor. Geliyor mesela Güngören’de ilçede vatandaş kentsel dönüşüm yapılması lazım bina sağlıksız yüzde 80 evet demiş. Muhalefet milletvekilleri gelmiş orada büyükşehir de dahil çorba dağıtıyor bir şeyler yapıyor dönüşümün ikna edilmesi noktasında bir şey vermiyor tam tersine projenin durması noktasında çaba var. Bizim belediye yetkililerimiz bundan bahsediyor mu etmiyor. Başkanımız başkan yardımcılarımız gelen vekilleri davet edip projenin aslını anlatıyorlar. Çok iyiymiş çok haklısınız diyor oradan çıkar çıkmaz efendim bu proje niye yapılıyor diyor, durdurulsun diyor. Deprem bölgesinde de aynı şeyleri yaşadık. Cumhurbaşkanımız ya da bakanlıklarımızın başlattığı projeleri dava edip iptal ettirmesi neticesinde konutlarımızın ortaya çıktığı durum bu.”

“TOKİ BİNALARININ HİÇBİR HASAR ALMADIĞINI BURADA GÖRDÜNÜZ”

Başkan Kabaktepe, “Yıkılan binaların yüzde 96’sı 1999 öncesi binalar. Kentsel dönüşümle ilgili bu kadar kötüleyici bu kadar kampanya da bulundunuz mu hiç vicdanınız sızlıyor mu? Kentsel dönüşüm süreciyle yıkılan hasar alan bina yüzde 4. 1999 yılı sonrası için söylüyorum. TOKİ’yi çok ötekileştirdiniz, dünyanın en kötü kurumu haline getirmeye gayret ettiniz ama TOKİ binalarının hiçbir hasar almadığını burada gördünüz. Keşke hiçbir bina hasar almasaydı. Yapılan güzelliği destekleme erdemi iktidarda da muhalefette de gösterilmesi gereken bir davranış biçimidir. Siz vatandaşımızın 1999 öncesi yapılıp hasarlı olduğu, riskli olduğu belli bu binanın dönüşümüne dair bir proje yapılıyorsa hep birlikte bunu nasıl ikna ederiz diye bakmanız lazım.”

“AK PARTİ HÜKÜMETİNİ, BELEDİYESİNİ NASIL KÖTÜ DÜŞÜREBİLİRİM DERDİNE DÜŞTÜLER”

İl Başkanı Kabaktepe, “Ben bu projede yüz kişinin 20’si razı gelmedi, bunlar üzerinden bir politika üreterek bir eylem üreterek iktidarı buradaki AK Parti hükümetini, belediyesini nasıl kötü düşürebilirim derdine düşerseniz işte vatandaşın gerçek sorunuyla değil kendi iktidar hırsınızla ilgileniyorsunuz demektir. Buradaki ayrım bu kadar nettir. Bu ayrımı vatandaşımız her zaman gördü ve gördüğü için de Tayyip Erdoğan’ın arkasında her zaman durdu. Ama dediğim gibi hem 20 yılın bu manada Türkiye’deki yapı stoğunun değerlendirmesindeki konular özelde de afet bölgesinde yaşanan konularla ilgili özellikle bu ikinci hususla ilgili değerlendirmelerimizi yaralarımızı sarmış olalım daha iyi günlere gelelim daha net rakamlarla konuşacağız.”

HÜKÜMETİMİZİN, ÇEVRE BAKANLIĞIMIZIN, CUMHURBAŞKANIMIZIN İLAN ETTİĞİ BİR SÜRÜ PROJE VAR”

Osman Nuri Kabaktepe, “İstanbullu kardeşlerimize şunu söylüyorum. Şu soruyu lütfen kendinize sorun. Sizin ilçenizi ve ilinizi yöneten belediyeler kentsel dönüşüm noktasında biz neler yaptık bu yapılanlara kim karşı çıktı o karşı çıkıştan dolayı meydana gelen gecikmelerin faturasını millet olarak hep birlikte ödüyoruz. Hükümetimizin, Çevre Bakanlığımızın, Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği bir sürü proje var. Bu projelerin durmasına yönelik davaları kimler açtı? Bu projeler durdu, iptal edildi ya da hiç yapılamadı. Bu zaman kaybından ve hiç yapılamamasından dolayı ortaya çıkan sorunlarla kim muhatap oldu? Biz muhatap olduk. Asıl insanın karakterini ve duruşunu ortaya koyan şey şudur. Bir şeye karşı çıkabilirsiniz. Onun yanlış olduğunu, davranışınızın kötü olduğunu bilmiyorsunuz ama bugün neye mal olduğunu gördükten sonra o karşı çıkışınızdan hiç utanmadan yüzünüz kızarmadan hala dolaşabiliyorsanız ben sadece bunun arkasına ünlem koyayım cevabını vermeyeyim.” Akşam gazetesi

selyus