Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 4 Mart 2015

Karayalçın, “Demokrasi ve Laiklik” panelinde

Cumhuriyet Halk Parti İstanbul İl Başkanı Karayalçın; “Laiklik farklı inanç gruplarının bir arada yaşayabilmesinin önkoşuludur”

CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın, Şişli Belediyesi’nin 4 Mart Dünya Laiklik Günü nedeniyle düzenlediği “Demokrasi ve Laiklik” konulu panele katıldı. Karayalçın, “Devlet toplumda yer alan herhangi bir inanç kesiminin yanında yer alamaz. Laiklik toplum içindeki farklı inançların bir arada yaşayabilmesinin güvencesi ve önkoşuludur. Bugün, güney komşularımıza baktığımızda laik olmayan yönetimlerin nelere yol açtığını hep birlikte gözlüyoruz” dedi.

Şişli Belediyesi, 4 Mart Dünya Laiklik Günü nedeniyle “Demokrasi ve Laiklik” konulu bir panel düzenledi. CHP İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın açılış konuşmasını yaptığı panelde şunları söyledi: “Parti programımızda toplumsal kimliklerin, insanların onuru olduğu, insanların bu kimliklerini toplumsal yaşamın her yerinde göğsünü gere dile getirmesi gerektiği dile getirilmiştir. CHP, devletin etnik kesimlere ve inanç kesimlerine karşı ’kör’ olması gerektiğini savuna gelmiştir” dedi. Son yıllarda toplumda özgürlük laiklik anlayışının dile getirildiğini söyleyen Karayalçın, “Ben laiklik sözcüğünün tek başına neyi kastettiğini açıkça ortaya koyduğu kanısındayım. Yani laikliğin başına sonuna bir takım sözcükler koyarak daha farklı bir izlenim yaratmaya çalışılmaması gerektiğini düşünüyorum. Laiklik yani o kadar. Ama son yıllarda özgürlükçü laiklik anlayışının toplumda dile getirilmekte olduğunu görüyoruz.  Hiç kuşkusuz bu da toplumların evrimlerinde gelinen bu aşamada bir ihtiyacı karşılayan bir ifade olarak kullanılmaktadır. Buna da anlayışla yaklaşılması gerekiyor” diye konuştu.

İl Başkanı Karayalçın, CHP’nin toplumsal kimlikler üzerinden değil toplumsal sorunlar üzerinden siyaset yapılması gerektiğini savunduğunu belirterek, “Türkiye’de son yıllarda yaşanan gelişmeler laiklik ilkesinin çok ciddi olarak sulandırılmakta olduğunu gösteriyor. Güneydoğuda geçtiğimiz gün bir üniversitede bir bilim insanı, bir profesör, cinleri etnik gruplara göre tanımlıyor; falanca etnik grubun cini diye. Bunlara tanık oluyoruz ama yine de Türkiye ortak kararlılıkla laik kimliğini sürdürmektedir. Bir Türkiye’ye bakılmalı bir de bu anlayışın dışında yaşamaya çalışan ülkelere bakılmalı. Cumhuriyetin değerlerinin ne kadar doğru olduğu açıklıkla buradan hareketle ortaya çıkmaktadır. CHP, siyasetin toplumsal kimlikler üzerinden değil toplumsal sorunlar üzerinden yapılmasını gerekli görmektedir. Dini kimlikler üzerinden etnik kimlikler üzerinden yapılan siyaset yanlış bir siyasettir. Bu, toplumun temel değerlerinin, bir arada yaşama arzusunun tahrip edilmesine sebep olur. Bu yüzden CHP, bütün siyasi partileri toplumsal sorunları tartışmaya davet ediyor. Biz siyasetin böyle yapılmasını gerekli görüyoruz” şeklinde konuştu.

Etiketler:
selyus