Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 2 Kasım 2016

Katil Esed’i savunmak, samimi bir Müslümanın tavrı olabilir mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Katil Esed’i savunmak, samimi bir Müslümanın tavrı olabilir mi? 600 bini aşkın insanı Suriye’de öldüren insanı savunmak bir Müslümanın haddine midir? Şayet İslam ülkeleri olarak birlik olursak, bölgemizdeki sorunları başka hiçbir güce ihtiyaç duymadan kendimiz çözeriz. Bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağımızı ifade ediyorum.”

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üyesi Ülkelerin Kalkınmasında Kadınların Rolü 6. Bakanlar Konferansı İstanbul’da Conrad Otel’de gerçekleştirildi. Konferansa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım’ın eşi Semiha Yıldırım, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve eşi Özleyiş Topbaş, Dr. Esra Albayrak, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ve davetliler katıldı.

“AVRUPA BİRLİĞİ SAMİMİ DEĞİL”

Avrupa Birliği’nin samimilikten uzak olduğunu savunan Erdoğan, “Şu anda 2 milyon 700 bin Suriyeli’ye biz bakıyoruz. Yaptığımız harcama yaklaşık 14 milyar dolardır. Ayrıca STK’larımızın harcamaları da bir o kadar. Bize BM’den gelen destek 550 milyon dolar. AB bize söz vermiştir. ‘Size Temmuz başına kadar 3 milyar avro göndereceğiz’ dediler. O günden bugüne gelen 250 milyon avro. Niye dürüst değiller. Samimi değiller. Bu parayı bize göndermiyorlar, bu parayı uluslararası koalisyona veriyorlar. Bazıları da bu Türkiye’nin bütçesine girecek zannetmesin. Bir ara ‘Kızılay’ dediler tamam dedik. Yok samimi değiller. Benim canımı yakan zaten bu. Hangi uluslararası toplantı olursa olsun dillendiriyorum. Çünkü uyanması gereken uyanmıyor” dedi.

“KATİL ESED’İ SAVUNMAK, SAMİMİ BİR MÜSLÜMANIN TAVRI OLABİLİR Mİ?”

İİT üyesi ve Arap Birliği üyesi ülkelerden bu konuda destek de isteyen Erdoğan, şunları söyledi:

“İİT’nin birinci derecede bu noktada dik durması lazım. Arap Birliği’nin dik durması lazım. Niye dik durmuyorlar. Katil Esed’i savunmak, samimi bir Müslümanın tavrı olabilir mi? 600 bini aşkın insanı Suriye’de öldüren insanı savunmak bir Müslümanın haddine midir? Şayet İslam ülkeleri olarak birlik olursak, bölgemizdeki sorunları başka hiçbir güce ihtiyaç duymadan kendimiz çözeriz. Bu konuda hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacağımızı ifade ediyorum. Bir ara dedim ki batı bu insanları almıyor, biz kapıları açsak da Türkiye’deki bu mülteciler batıya mı gitse. Bunlar tutuştular. ‘Ne yapmak istiyorsunuz’ dediler. ‘Size gelmek istiyor biz de kapıları açacağız’ dedik. Milli geliriniz bizimle mukayese edilmeyecek derecede fazla, niçin rahatsız oluyorsunuz? İnsan Hakları Beyannamesi yok mu? Bunun içindeki gerekler neyse onu yapmanızı istiyorum. Bunların hepsi Türkiye ile Lübnan’ın başına mı düşecek? Nasıl tutuşuyorlar. Bunlar için insan hakları beyannamesi yok. Bunlar farklı istikamette gidiyorlar. Bizim kendimize gelmemiz lazım, uyanmamız lazım.”

selyus