Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 6 Ocak 2016

Maltepe Belediye Meclisi’nde başörtüsü tartışması

Maltepe Belediyesi Ocak ayı meclis toplantısında başörtüsü tartışması. AK Parti’li Belediye Meclis Üyesi Ufuk Yıldız’ın “Belediyede ve Belediye şirketlerinde Başörtülü kaç kişi çalışıyor bu sayı kaçtır” diye verdiği soru önergesine Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, bu bir provokasyondur diyerek tepki verdi.

Maltepe Belediye Meclisi’nin 4 Ocak Pazartesi günü yapılan Ocak ayı toplantısının 1. oturumunda başörtüsü gerginliği yaşandı. AK Parti’li Belediye Meclis Üyesi Ufuk Yıldız’ın “Belediyede ve Belediye şirketlerinde Başörtülü kaç kişi çalışıyor bu sayı kaçtır” diye soru önergesi vermesinin ardından mecliste ciddi tartışmalar oldu.

Maltepe Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Ufuk Yıldız’ın Belediye şirketlerinin sayısı, kar ve zarar bilançolarının soru önergesi olarak sormasının ardından “Belediyede ve belediye şirketlerinde başörtülü kaç kişi çalışıyor, bu sayı kaçtır” sözlerinin ardından meclis ortamı bir anda gerildi.

“BAŞKAN KILIÇ, BU BİR PROVOKASYONDUR”

Oturumu yöneten Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç soru önergesine tepki vererek bu bir provokasyondur diyerek “Son ifadesi dışındakini gündemde oylamaya sunuyorum arkadaşlar, oy birliğiyle kabul edilmiştir” diye konuştu.

Son ifadeyi oylama dışı bırakınca ‘ayıp oluyor’ diye verilen tepkinin ardından yeniden konuşan Başkan Kılıç, “Halkın saçıyla başıyla oynamak ayıp olmuyor da benim tepkim mi ayıp oluyor? Her kimsenin bu belediyenin çatısı altında ötekileştirilmesine, cinsiyeti nedeniyle dini nedeniyle ayrıştırılmasına izin vermedim, izin vermem. Sizin grup kararınızla buraya getirilmesinden ızdırap duyuyorum. Oy birliğiyle kabul ettik kapatıyoruz. Kaç kişi bu kadar, kaç kişi şu kadar şekilde ayrıştırılmasına kabul etmiyorum” dedi. kaynak: haber marmara

Maltepe Belediye Meclisi’ne verdiği önergenin başka yönlere çekilmesinin ardından büyük bir rahatsızlık duyan AK Parti Meclis Üyesi Ufuk Yıldız, önemli açıklamalar yaptı.  

“MECLİS ÜYESİ OLARAK BÖLGEMDEKİ ŞİKAYET VE PROBLEMLERİ MECLİS GÜNDEMİMİZE TAŞIMAKTAN DAHA DOĞAL BİR TAVIR OLAMAZ”

Verdiği önergenin başka yönlere çekilmesinin ardından bir açıklama yapma gereği duyan Maltepe Belediye AK Parti Meclis Üyesi Ufuk Yıldız, “Maltepe Belediye Meclis üyesi olarak katıldığım meclis toplantısında Başkanlık makamına yönelttiğim soru önergesinde tartışmaya sebep olan sorunun bilerek ya da bilmeyerek yanlış bir şekilde tartışıldığını belirtmem gerek.

Temsil ettiğim parti adına ya da şahsım adına hiçbir vatandaşımızın kılık-kıyafeti, etnisitesi ya da inancı bizlerin tartışma meselesi olmamıştır. Aksine, sorumdaki maksat, bu sebeplerle Maltepe Belediye yönetimi tarafından istihdam konusunda herhangi bir vatandaşımıza ayrımcılık yapılıp yapılmadığını öğrenmekti. Maltepeli hemşerilerim tarafından bu konuda birtakım şikayetler tarafıma iletildi. Meclis üyesi olarak bölgemdeki şikayet ve problemleri meclis gündemimize taşımaktan daha doğal bir tavır olamaz. Birçok sorunun yer aldığı soru önergesinde tartışılan son soru şudur:

“Bu şirketlere iş gücü sağlanırken başını örten vatandaşlarımızın kılık-kıyafeti istihdam konusunda bir engel teşkil etmekte midir?

Bir engel teşkil etmiyorsa, şu an belediyemizde ve belediyemiz tarafından kurulmuş şirketlerde çalışan başörtülü vatandaşlarımızın sayısı kaçtır?” diye konuştu.

“SORUM VE ÜSLUBUM ÇOK NET”

Yıldız, “İnancım sudur ki ne bu soruda ne de bu soruya verilecek cevapta bazı CHP’li temsilcilerin (kanaatimce maksatlı) bahsettiği şekilde hiçbir rencide edici, ayrıştırıcı ve teşhir edici unsur bulunmamaktadır.

Sorum öznel bir cevaba da açık olduğu için ikinci sorumu da yöneltip, kaç başörtülü vatandaşımızın çalıştığını da sordum. Böyle bir soruda doğru bir analiz yapabilmek için sayının sorulmasından daha doğal birşey olamazdı. Cümlede ‘kimler’ değil’ kaç kişi’ sorulduğundan kimsenin de rahatsızlık duyacağı bir husus söz konusu değildir.

Bölgedeki vatandaşlarımızdan gelen şikayetler ve sitemler üzerine bir meclis üyesi olarak üstüme düşeni yapıp, konuyu meclis gündemine taşıdım. Bunu yaparken de itham edici bir dil yerine, sorumu nezaket çerçevesinde sormayı tercih ettim. Sorum ve üslubum çok net ve kışkırtıcı bir içerikten uzak olduğu için yöneltilen eleştirileri maksatlı ve önyargılı bulduğumu belirtmem gerek..!” diye konuşmasını tamamladı.

selyus