Ana Sayfa İÇ POLİTİKA, YEREL YÖNETİMLER 1 Haziran 2023

Mehmet Tevfik Göksu, “İmamoğlu İBB’yi 155 milyar lira borçla teslim edecek”

Esenler Belediye Başkanı ve İBB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu, “İBB’nin şu anki borcu 103 milyar oldu. 2022 yılı borç kapanışınız 103 milyar olacak demiştim şimdi öyle açıkladılar. 2024 yılında Ekrem İmamoğlu İstanbul’u terk ederken 155 milyar lira borçla teslim edecek” dedi.

Akşam gazetesinin haberine göre Esenler Belediye Başkanı ve İBB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Tevfik Göksu, Haber Global’de gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Tevfik Göksu’nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

“Türkiye siyasi tarihine bakınca üst üste bu kadar büyük başarılar elde eden bir başka lider yoktur, demokrasi ile bu kadar uzun süre ülkesini yönetmiş bir lider var mı diye, benim araştırmama göre yok. 22’inci yıla girerken aynı duygularla, aynı başarı ve kazanımla nasıl giriyor ve muhalefet neden hep kaybediyor diye sormak lazım.

İnsanların samimi olması kıymetli ama siyasetçinin olması daha kıymetli, öngörülebilir, sözünde durması, karşısındakine huzur ve güven vermesi, karşısındakine ‘benim gibi’ dedirtmesi çok daha kıymetlidir. Bunların hepsini toplum görüyor, diğer tarafta ise yarın neyle karışılabileceğini bilmiyor. 14 Mayıs’tan önce farklı 28 Mayıs’a kadar farklı bir politika izlediler.

Belediye seçimlerinde telafisi vardır ama devleti yönetmenin telafisi yoktur. Türkiye’de muhalefet bloğu 2014’den 2023’e kadar muhalefet aşağı yukarı aynı ya da aşağı gidişle oy almış. Muhalefet, öyle bir mahalle baskısı kurdu ki, yalan ve kuşatmayla. Seçimi kazandığımız günkü kutlamalarda meydanların tıklım tıklım olması.. Öyle bir kurgu altyapısına gittiler ki, İBB Başkanının evinin önünde görülen manzara buydu. Edi ile Büdü’ye benzemiyorlar mıydı? Bunlara Erdoğan gidiyor, hazırlanın, siz geliyorsunuz dediler. ABD, terör merkezleri Erdoğan’ı götürmeliyiz dedi.

“KENDİ HALKINA YALAN SÖYLEDİLER”

  1. Cumhurbaşkanı Kılıçdaroğlu dediler, ama sandıklar öyle çıkmadı. Demokratik olgunluğu milletimiz artık o kadar içselleştirdi ki. Kendi halkına yalan söylediler. Özür dileme nezaketini de göstermediler.

İmamoğlu yalancı zaten. Biz yalan söylemeyi bilmiyoruz, diyorlar. Daha üç gün önce yalan söyledin, Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı oldu dedi. Silivri’de ne dedi, ey millet Meclis’i size Cumhur İttifakı aldı derlerse, onlara İBB Meclisi’ni gösterin diye, bakın nasıl tıkır tıkır işliyor, kendi kendini yalanladı.

İstanbul’da İBB başkanlığı yapmayan bir belediye başkanı var. Sanırım 2023 yılında İstanbul’da bulunduğu süre dışarıda bulunduğu süreden azdır. Türkiye’nin bir diasporası İstanbul, burada Anadolu ile bağı olmayan insan çok azdır. Anadolu’nun gündemini tayin etme imkanına sahipsiniz, Anadolu’da doğan genç, İstanbul’a gelmeyi hayal ediyor, dünyanın en önemli çekim merkezi, dünyada hareketliliği en yüksek metropol. Bir günde 20 milyon yolculuk yapılıyor. Bu kenti emaneten ya da vekaleten yönetebilir misiniz, hayır.

Bu kent, ulaşımda ve birçok konuda geri saymaya başladı. Yaşam endeksleri itibarıyla da geri gitmeye başladığını göreceksiniz. İBB Başkanı aday olduğunda İstanbul’da kazanacağını düşünmüyordu, kazanınca ona dediler ki senin yerin orası değil sen özgün bir projesin, sen Cumhurbaşkanı olacaksın, dediler, bunu düşünüyordu.

Bizzat kendisine dedim ki 2024’ü düşünen bir başkan bu kentin mali yapısını bu hale getirmez. Bütün kurgusu itibarıyla kendisini başka bir özgün yere çekti. İBB’yi de sadece kariyer planlama merkezi olarak gördü, sadece masası ve kasası olarak ilgilendirdi. Sadece bir kariyer planlama merkezi.

“İMAMOĞLU, İSTANBUL’U TERK EDERKEN 155 MİLYAR LİRA BORÇLA TESLİM EDECEK”

İstanbul ilk kez tarihinde borçlanamaz hale geldi. Teslim ettiğimizde 23 milyar borç 103 milyar oldu. 2022 yılı borç kapanışınız 103 milyar olacak demiştim şimdi öyle açıkladılar. 2024 yılında Ekrem İmamoğlu İstanbul’u terk ederken 155 milyar lira borçla teslim edecek.

2023 yılı bittiğinde İmamoğlu’nun toplam bütçesi 640 milyar lira olacak. İstanbul’da 640 milyarın nereye harcandığını gösteren bana bir yer gösterin. Toplu ulaşım mı dersiniz, deprem mi dersiniz, İmamoğlu ile bir mesafe kaydettik ama trafik yoğunluğunda 7. sıradan 1. sıraya çıktık. 2018 yılında trafikteki ortalama hızımız 33 km idi, şimdi 24 km. Her şeyde geriye gittik. Çevre, iklim, küresel ısınma, bahar gelmedi bu sene. CHP bahar gelecek dedi o da gelmedi. Şu anda İstanbul’u yönetemeyen bir Belediye Başkanı var.

O üstüne çıktığın otobüs İETT’nin değil mi, çıksın açıklasın, o kaynaklar, billboard ne diye kullandın, kim ödedi parasını? CHP’ye oy vereceksiniz, fotoğraf çekip bize göstereceksiniz dediler. Bütün birimler farklı başlıklar altında CHP propagandası yaptılar. Tüm Büyükşehir Belediyelerinde aile toplantıları altında, bu kötülük diyor ya, İBB yapıyor bunu.

6 Şubat’ta felaket yaşadık. Çıkıp, kapı kapı İstanbul büyük bir riskle karşı karşıya diyeceksin, peki İstanbul’unu depreme karşı hazırlayacak olan idari mekanizma kim? Peki, sen bunun için hangi adımları attın? İBB Başkanı herhangi bir şey olduğunda hemen basın toplantısı yapar ve siz zannedersiniz ki İBB acayip bir iş yapacak.

İBB Başkanının psikolojisini gösteren şudur, Silivri depreminde geldi, İstanbul seferberlik planını devreye geçiriyoruz ve dedi ki her yıl 20 5 yılda 100 bin konutla İstanbul’un deprem sorunu çözeceğim, 2020 yılında aynı açıklama, 2023 yılında deprem olduğunda, deprem seferberlik planımızı açıklıyoruz, diyor.

Deprem seferberlik planı açıklandı, neymiş, genel deprem konseyi kurulması, bize teklif ettiler. Herkes biliyor ki yapılması gereken tek şey yapı stokunu yenilemek. Bir diğer madde de depreme göre İBB bütçesini revize etmek, ben depreme göre revize et demiştik, gelen paranın 2 milyarını hemen depreme ayır demiştim, benden 2 yıl sonra aklı başına gelmiş.

Her ayın başında bize o ayın görüşülecek maddeleri gelir. Biz de baktık, İBB revizyonuyla ilgili bize bir madde gelecek dedik, aradık yok. 1 hafta önce verdiği sözü bile tutmayan bir insana güvenilir mi? Kentsel dönüşümle ilgili bir tane mevzuat eksikliği yok, neymiş, İstanbul güçleniyor çalışması yapacakmış. Depremle ilgili yapılan yemek yedik, toplantı yaptık, tabela astık. Çok trajik. Kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor diyor. Gaziosmanpaşa WeHaliç projesinde bir kazma vuruldu mu? Hayır, bunlar yapmak için gelmedi ki…

“BİZ 14 YILDA 60 BİN KONUT YAPTIK

Kentsel dönüşüm projelerinde bir tane teslim var mı, sıfır. 4 yılda yapılan 320 teslim. Bu 320 konut ne biliyor musunuz, bizim 2018 yılında bizim bitirdiğimiz 2400 konuttan 320’sini teslim etmiş ve bunu faaliyet gösteriyor. Biz 14 yılda 60 bin konut yaptık. Bizim kentsel dönüşüm çalışmalarına İBB’nin açtığı davalarla uğraşıyoruz. 12 tane durdurma davası açtılar.

Tuna Mahallesi’nde 3 emsal dediler ben bunu fazla buldum. Biz bunu 1,5 yapalım dedim. İBB buna itiraz etti, yoğunluk artışı var dediler. Maksat, iş yaptırmamak.

192 konutluk bir çalışmada vatandaş ile anlaşamadılar, biz devreye girdik ve Eyüpsultan Belediyemiz yarısını biz ödeyelim dedik çıkardıkları borçların, anlaştık ve biz ödedik.

Yanlış bir saat bile günde 2 kere doğruyu gösterir, iyi olarak yaptığı 30 tane kreş yaptı, 30 kreş 30 milyon. 640 milyarlık bütçede hiçbir şey. Bir de süt dağıtıyor o da 42 milyon. Yıl 2022 908 milyon reklam harcaması var. Bunlar resmi rakamlar. Çok iyi yalan söylüyorlar, tepkinin tekrarıyla tepkinin geleceğine inanıyorlar.

İBB Başkanı çıkıp diyor ki, ben 0-4 yaş arası çocukları olan annelere toplu ulaşımı ücretsiz yaptım, Cumhurbaşkanı kalktı diyor ki, kimin parasını kime veriyorsun, biz onay vermesek sen yapabilir miydin, Cumhurbaşkanımız öyle diyecek de biz evet diyeceğiz. Ortada metro yok, bitti diye söylüyor, hani metro? 6-7 ay önce Hızray geliyor, nerede proje, 20 saniyelik sosyal medya filmi yapışmış. İstanbul bunu hak etmiyor.

“TRAFİK YOĞUNLUĞUNDA 1. SIRAYA GELDİK”

Trafik sorun olmaktan çıkacak dediler, tersine trafik yoğunluğunda 1. sıraya geldik. Toplu taşımada ilk aktarmanın ücretsiz olduğu bir yer var mı?

İBB Başkanının yüreği yetiyorsa hangi gazet4eci hangi televizyon kanalı olursa olsun gelsin İstanbul’u tartışalım. Hedef 2.2 km 2020 yılında, gerçekleşme ise sıfır. 233 km raylı sistem teslim ettik, 134,6 km de bitmiş ya da devam eden metro hattı teslim ettik, bunun 29 km’si bitmişti. En fazla metro yapan başkanım diyor, insan utanır. Sana teslim edileni kendim yaptım diyorsun, sana 105 km inşaatı devam eden metro teslim etmişiz, 89’a düşürmüşsün. Kirazlı-Halkalı metrosu 2023’te açacağız diyor metro durmuş, haberi yok. O kadar da İstanbul’dan kopuk.

İmamoğlu aday olsa geçen seferki aldığı oyu alamıyor, 8 puan geride. Şimdiki seçimlerle yerel seçimleri kıyaslamamak lazım. Oradaki 28 Mayıs’ta oy verenler, ben İmamoğlu’na oy veririm diye düşünmedi ki, bu performans farklı bir şeye dönüşüyor. Elimizdeki verilere göre, geçen seçimlerin çok gerisinde.

İstanbul’un yüzde 60’ını AK Parti belediyeleri yönetiyor, İstanbul çökmüş görünmüyorsa nedeni bu, bir de Meclis’te Cumhur İttifakı’nın önde olmasıdır.

CHP grubunun muhalefetiyle yapılan işaret ve oylama neticesinde raporunun aynen ve oy çokluğuyla kabulüne onay verilmiştir, CHP engel olmak istemiş bu projelere. İBB Meclis üyesi ve Beylikdüzü Belediye Başkanıyken İBB Başkanı İstanbul’un metroya ihtiyacı olduğunu düşünmemiş, seçilince aklı başına gelmiş.

AK Parti bir zaferden çıktıktan sonra rehavete girmez hemen diğer zafer için hazırlanır, yüzde 52 oy alınca yüzde 48’in oyunu neden alamadık diye düşünür. Cumhurbaşkanımız seçimden sonra hedef koydu, hedefimiz 2024 ve İstanbul’u alacağız dedi. Aşkım dediği ve İstanbul’a hizmet etmeyi adeta bir ibadet şuuruyla gördüğü bir yer, bu geri gidiş onu çok rahatsız ediyor. İstanbul’un bir afette göreceği zarar, tüm Türkiye’nin göreceği zarar olur.

Kılıçdaroğlu bedava ev vereceğiz dedi, kimse inanmadı. CHP’nin fragmanını son yıllarda insanlar İstanbul’da ve Ankara’da gördü, baktılar, tam Yalan Rüzgarı gibi. İzledik, bunları gelip görmeye gerek yok, dedi halk. Yaparsa yine ‘Erdoğan yapar’ dedi. Çünkü öngörülebilir bir insan, hiçbir zaman milleti aldatmaz, yapamayınca eksik kaldık der, özgüven ve samimiyeti var. İstanbullular İstanbul’un geri gidişini görüyor. Siyasette tarzımız şudur, biz siyaseti kariyer planlaması olarak yapmayız. Ben siyaseti inancım ve idealim için yaptım.

Genel seçimlerde hangi imkanlarımızı kullanmış olabiliriz. İBB ile bizi kıyaslayıp alt alta kim ne kadar kullanmış görelim. Efendim, partilere ne kadar kaynaklar aktarılmış görelim, bir partinin basın parasını ödediği çıktı, gördük. Zoraki CHP’ye oy vereceksiniz toplantıları yapıldı. Hatta bazıları oyu kullanıp fotoğrafını getireceksiniz diyerek işçileri tehdit ettiler. CHP’nin olduğu yerde liyakat, adalet, özgürlük olmaz, kayırmacılık ve partizanlık olur. CHP İl Başkan Yardımcısı ne dedi, yüzde 25 CHP yüzde 15 yüzde 15 de adını söyleyemediğimiz koalisyondan alıyoruz dediler, CHP’li değilseniz İBB’ye girme şansınız yok. Partizanlık zirve yapmış. İBB’den 21 bin kişi atıldı, Kılıçdaroğlu söz vermişti. AK Parti lehine ya da CHP aleyhine yazı yazanlar bunlar hep. 53 bin kişi aldılar.

“İBB İFLASA DOĞRU GİDİYOR”

İBB iflasa doğru gidiyor. Her gün yeni temiz su alanları açılması lazım, iklim krizi var, bir bardak su kadar İstanbul’a yeni kaynak oluşturdu mu, soruyorum İBB Başkanına.

Dünya ile yarışacak markamızın geri gidiyor olması bizi üzüyor. Bu kent ne kadar kalkınırsa, İstanbul’u yöneten, ulusal, küresel ve yerel vizyona sahip olmalı. Mega proje olarak çeşme açmayı gösterebiliyorsa, iklim krizinin olduğu dönemde arıtma tesisi kapatıyorsa burada sadece bir vizyonsuzluktan bahsedilebilir.

Reklamlardaki metronun ne ihalesi var, sadece çizimleri var. O metro 2030’da falan biter, olmayan bir metro şu anda. 2012 yılında Kadir Topbaş döneminde projesi başlamış ve bitmiş diye o kadar lanse ediliyor ki. 2024 sonudur ihale süreci başlıyor olsa dahi. Daha onun parası yok, Cumhurbaşkanından yatırım onayı yok. Sadece seçimde algı yönetmek için yapıldı, soruyorum, o metronun şantiyesi nerede, bir kazma vuruldu mu?

Deprem temel sorunlardan biri. İBB Başkanının görevi bu tehdit var iye bağırmak mı, yoksa çözüm mü üretmeli? O kalktığında ben bugün hangi reklamı yapacağım diye düşünür.” Akşam gazetesi

selyus