Refah Partisi bu müzikle iktidar olmuştu: “Refahın Vakti Geldi”

Prof. Dr. Necmettin Erbakan adını ilk kez 1969’dA kurduğu Milli Nizam Partisi ile duyurdu. Bu tarihe kadar mühendislik yapan, Almanya’da çeşitli çalışmalara katılmış olan Erbakan’ı bu yıldan sonra hararetli bir süreç bekliyordu.

Erbakan, 1969’u izleyen yıllarda kurduğu ilk parti kapatıldıktan sonra Milli Selamet Partisini kurdu, Bülent Ecevit’in önderliğindeki CHP ile koalisyona gitti. 73-74 dönemini kapsayan bu dönüşümlü başbakanlık koalisyonundan sonra Süleyman Demirel ve Alparslan Türkeş ile birlikte milliyetçi bir cephenin teşkiline katıldı. 1980 darbesi ile birlikte diğer tüm parti liderleri gibi derdest edilerek Çanakkale Zincirbozan’a gönderildi.

80’lerin sonlarında yasaklı siyasetçilere seçim serbestisi getiren anayasa ile siyasi hayatına geri döndü. 1994 yerel seçimlerinde Refah Partisi birçok belediyeyi aldı. Daha bu yıllardan Erbakan’ın yüksek bir ivme kazanacağı açıktı. Nitekim 1995 genel seçimlerinde başbakanlığa geldi. Ancak her dönem ki başkanlığı gibi yine ordu ile arasında keskin bir sınır ve bundan kaynaklı problemler söz konusu idi. 28 Şubat 1997 sürecinde ordu baskısıyla istifa ettirilerek görevden el çektirildi. Yetiştirdiği Recep Tayyip Erdoğan, Bülent Arınç, Abdullah Gül gibi tecrübeli parti üyeleri daha sonra kurulan Saadet Partisi’ne katılmayarak AK Parti’yi kurdular. Kaynak: Pan of War

selyus