Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 11 Mayıs 2016

Ahıska Türkleri Üsküdar’da

Üsküdar Belediyesi, düzenlediği programda Kırgızistan’dan gelen Ahıska Türkleri’ni ağırladı.

Gürcistan’ın güneyindeki Ahıska Bölgesi’nden 14 Kasım 1944’te Orta Asya’ya sürgün edilen Ahıska Türkleri, Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen yemekte bir araya geldi. Boğaziçi Yaşam Merkezi’nde gerçekleşen programa Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Bıyık, Kırgızistan Ahıska Türkleri Dernek Başkanı Reşat Şamiloğlu katıldı. Yemek programında bir araya gelen yaklaşık 50 Ahıska Türk’ü daha önce, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) destekleri ile tam 72 yıl sonra ata topraklarındaki köylerini ziyaret etmişti.

Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Bıyık, burada yaptığı konuşmada, “Çok değerli misafirlerimiz Kırgızistan’dan geldiler. Aslen Ahıska Türkleri olan Gürcistan’da doğan yaşayan ve daha sonra çeşitli sebeplerle dünyanın bir çok ülkesine sürülen ve şu anda aramızda bulunan Kırgızistan’da yaşayan Ahıskalı kardeşlerimizle bir aradayız. Biz de Üsküdar Belediyesi olarak misafilerimizi ağırladık” ifadelerini kullandı.

Kırgızistan Ahıska Türkleri Dernek Başkanı Reşat Şamiloğlu ise Ahıska Türkleri’nin anavatanlarına dönmesinin sevindirici olduklarını belirterek, “9 ülkede yaşayan Ahıskalıların anavatanı Ahıska’ya dönmesi bütün Ahıskalıları sevindiren bir durumdur. Bu topraklar bizimdir. Orada bizim dedelerimiz, babalarımız yatıyor. Dönmek isteyenlerin dönmesi için elimizden geleni yapacağız” şeklinde konuştu.

3,5 yaşında sürgün edildiğini söyleyen Emir Gamidof yaşadığı duyguları şu sözlerle ifade etti: “Babam sürgünden sonra 30 gün içinde vefat etti. Soğuktan, dertten, düşünmekten. Yaşadık işte ayakta duruyoruz. Ben orada vatan sıcaklığını bilmiyordum. Orada ayağımı toprağa bastığımda ne olduysa ayaklarıma sıcaklık geldi.”

selyus