Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 1 Şubat 2017

AK belediyelerden önemli imza

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaygınlaşmadığı yönünde eleştiride bulunduğu, TÜBİTAK tarafından üretilen yerli işletim sisteminin yaygınlaşması için Anadolu Yakası’nda bulunan 9 AK Parti’li ilçe belediyesi PARDUS kullanma kararı alarak protokole imza attılar.

İSTANBUL TAKİPTE HABER SİTESİ – Ankara’da Bilimler Akademisi Ödülleri töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜBİTAK tarafından üretilen yerli işletim sistemi PARDUS’un yaygınlaşmadığı eleştirisinde bulundu. Yerli ve milli teknolojilerin desteklenmesi konusunda konuşan Erdoğan’a İstanbul Anadolu Yakası’nda bulunan 9 belediye ile TÜBİTAK arasında imzalanan protokolle önemli bir destek geldi. 9 ilçe belediyesi TÜBİTAK ile protokol imzalayarak PARDUS işletim sistemini kullanmaya başladı. Anadolu Yakası’nda bulunan Üsküdar, Sancaktepe, Ümraniye, Beykoz, Çekmeköy, Tuzla, Pendik, Sultanbeyli, Şile ve Belediyesi olmak üzere 9 ilçe belediyesi yerli işletim sistemi olan PARDUS’u kullanma kararı aldı. TÜBİTAK ile 9 belediye arasında PARDUS’un kullanımı konusunda protokol imzalandı.  

Pendik Mehmet Akif Ersoy Sanat Galerisi’nde imzalanan protokol törenine TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Av. Mihrimah Belma Satır, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu ve TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Mehmet Mirat Satoğlu katıldı.   

Protokol kapsamında 9 ilçe belediyesinin teknolojik işletim sistemleri PARDUS olarak değiştirildi. Yerli ve milli bir işletim sistemi olan PARDUS’un kullanılmaya başlanmasıyla hem TÜBİTAK desteklenmiş olacak hem de kullanıma sunulan sistemin yaygınlaşması sağlanacak.

“YERLİ VE MİLLİ BİR YAZILIM TEKNOLOJİMİZİN GELİŞMESİNE KATKI SAĞLAYACAK BU ANLAŞMANIN HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM”

İmza töreninde konuşan Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, “Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısıyla TÜBİTAK tarafından üretilen yerli işletim sisteminin yaygınlaşması için Anadolu yakasında bulunan 9 ilçe belediyesi olarak PARDUS kullanma kararı aldık. Bu sayede 9 ilçe belediyesi olarak hem yazılıma destek hem de milli yazılım sektörüne destek olacağımızı düşünüyorum. Güvenlik alanında üstün özelliklere sahip PARDUS yazılım ve işletim sistemi ayrıca açık kaynak kodlu ücretsiz bir sistem olduğu için ekonomik anlamda da belediyelerin önemli bir kazanım elde etmesine katkı sağlayacak. Yerli ve milli bir yazılım teknolojimizin gelişmesine katkı sağlayacak bu anlaşmanın hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

BAŞKAN HASAN CAN, “YERLİ, MİLLİ YAZILIM SİSTEMİ BELEDİYELERİMİZE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAYACAK”

Daha sonra bir konuşma yapan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, “Sayın cumhurbaşkanımız Külliye’de bizimle yaptığı yerel yönetimlere yönelik toplantıda TÜBİTAK bir dönem milli yazılım sistemi arayışının ürünü olarak PARDUS’u ürettiğini bize ifade etmişti. Bizde Anadolu Yakası AK Parti’li belediyeler olarak PARDUS sistemine geçmeye karar verdik ve TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Mehmet Mirat Satoğlu’nun katılımıyla da resmi protokol yaptık. Sayın cumhurbaşkanımızın da dediği gibi bizim ihtiyacımızı karşılayacak bir seviyede olan bu yazılımı bizde belediyemizde en kısa sürede kullanmaya başlayacağız. Hem ekonomik tasarruf sağlayacağımız hem de yerli, milli yazılım sistemi belediyelerimize önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Attığımız bu imzalar hepimize hayırlı olsun.” dedi.

“YERLİ VE MİLLİ BİR YAZILIM TEKNOLOJİMİZİN GELİŞMESİNE DESTEK VERECEĞİZ”

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, “Ülkemizde teknoloji anlamında çok önemli başarılar elde ediliyor. Ama tabi teknoloji kullananların ona destek vermeleri bu teknolojinin gelişmesi açısından önemli. TÜBİTAK ulusal anlamada yaptığı en önemli işlerden birisi de PARDUS diye işte piyasada Microsoft’un alternatifi olacak bir işletim sistemini geliştirdi. Ve bugün geldiği nokta gördük ki bizim ihtiyaçlarımızı karşılayabilecek seviyeye gelmiş. Bunun daha ileriye taşınması açısından milli ve yerli yazılımın desteklenmesi açısından da İstanbul Anadolu Yakası’nın 9 tane belediye düzenli olarak bir aradayız. Ve biz bu konuda TÜBİTAK ile işbirliği protokolü yapalım, bunu belediyelerimizde kullanarak hem yazılıma destek verelim hem de milli yazılım sektörüne destek verelim, daha da önemlisi çok ciddi bir ekonomik kazanım da elde edelim. Çünkü bu PARDUS yazılım ve işletim sistemi açık kaynak kodlu ücretsiz sistemler ki onun dışındaki sistemlerin yıllık milyonlarca dolara varan hem kurumlarımız açısından hem de ülkemiz açısından bedelleri var. Hem ekonomik tasarruf sağlayacağız hem de yerli, milli yazılım sistemini kullanacağız. Bu sistemin en önemli avantajlarından biri güvenlik anlamda üstün nitelikler sağlıyor. Siber güvenlik açısından tedbirlerin daha iyi olduğu bir sistemi kullanmış olacağız. Yerli ve milli bir yazılım teknolojimizin gelişmesine katkı sağlayacağız. Bu açıdan bugün önemli bir çalışmaya imza attık” dedi.

İmza törenine TÜBİTAK adına katılan ULAKBİM Müdürü Mehmet Mirat Satoğlu da üretilen yazılım ve imzalanan protokolün önemine dikkat çekerek, “Bu yazılımlar karakutu olarak sunulan alanlarda üretici olabilmemizi ve güvenlik iletişim ve teknoloji kullanmamızı sağlıyor. Bilgi teknolojilerinde bir üst sınıfa çıkmamız adına önemli bir adım” açıklamasında bulundu.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı konuşmada, “TÜBİTAK bir dönem milli yazılım sistemi arayışının ürünü olarak PARDUS’u üretti. Bu yazılımın kullanılacağı teknoloji bize ait olmadığı için tüm gayretlere rağmen PARDUS yaygınlık kazanamadı. Geçerli ve yaygın kullanılan bir ürün haline de dönüşemedi” ifadelerini kullanmıştı.

selyus