Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 13 Ekim 2021

AK Parti, Küçükçekmece Belediye bütçesinin gerçeklerle bağdaşmadığını belirterek reddetti

Küçükçekmece Belediyesi 7’nci Dönem 2021 Yılı Ekim Ayı Meclis Toplantısı 2’nci birleşimi Meclis Başkanvekili Gökhan Gümüşdağ Başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda meclis üyeleri 2022 Yılı Performans Programı ve Mali Yılı Bütçesini görüşerek, oy çokluğuyla kabul etti.

Bütçe görüşmelerinde söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Erol, Küçükçekmece Belediyesi’nin bütçesini gerçeklerle bağdaşmadığını ifade ederek eleştirdi.

ÖZLEM EROL BELEDİYE BÜTÇESİNİ TOPA TUTTU

Bütçenin Küçükçekmece’ye hayırlı olmasını dileyerek sözlerine başlayan AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Erol, “Hepinizin de bildiği gibi son 3 dönemlik AK Parti belediyeciliğinden sonra yaklaşık 2.5 senedir Cumhuriyet Halk partili bir belediye ile Küçükçekmece’miz yönetilmektedir. Bütçe gelir gider dengesini tamamen düzene sokarak devrettiğimiz bu yönetimden en önemli beklentimiz bu dengenin bozulmadan devamlılığının sağlanmasıdır. Belediyeler kamu idareleri ve her yıl bütçe disiplini üzerinden hareketle gelirlerine bağlı olarak gelir gider bütçesi hazırlar ve uygularlar bu bütçenin mümkün oldukça denk olması istenir ki herhangi bir kamu zararı oluşmasın Küçükçekmece ilçemizden yerel seçim üzerinden yaklaşık 2.5 yıl geçti bu çerçeveden hareketle yeni yönetimin bir bahanesi artık kalmamıştır gelirler ve giderler ne olduğu ve bittiği konusunda bilgi ve becerisi haiz olunarak 2022 yılı bütçesi gelir gider dengesi gözetilmiş bir bütçe hazırlanmış olmasını bekliyorduk.

Ancak şu anda elimde bulunan bu bütçe ne gelir gider dengesi düşünülerek hazırlanmış ne de Küçükçekmece adına söz verilen performansı gözeten bir bütçe değildir. Belediye bütçesi bir önceki 2021 yılının yaklaşık olarak yüzde 23’ü kadar artırılmış bir bütçedir. Bütçe artınca tabii ki beklentilerimiz ilçemiz adına yapılacak yeni projeler oldu ama ne yazık ki az sonra değerli meclis üyemiz Sıddık Bey’in de sizlere anlatacağı üzere performans programında herhangi bir yeni proje ve yeni anlayışı göremedik, Ne yazıkki bütçe tamamen hizmet alımı personel maaşları arasında bölüştürürmüş Küçükçekmece adına kalıcı herhangi bir proje üretilmemiş bir rapordur üzülerek raporu incelerken bütçedeki artışın aslında Küçükçekmeceli adına bir katkı sağlayamayacağını görmek AK Parti Grubu olarak bizleri üzmüştür.

Ne için üzüldük son 15 yıllık AK Parti yönetimi boyunca Küçükçekmece’nin çehresi değişmiş kültür merkezleri, yollar, caddeler, otoparklar, pazar yerleri, bilgi evleri, rekreasyon alanları, park ve bahçelerle süslenirken şimdi sadece bunların tamir ve tadilatından başka hiçbir iş yapmayan bir belediye yapısını görmek ilçemiz insanı adına AK Parti Grubunu derinden etkilemiştir.

Bütçe rakamı neredeyse iki katına çıkarken bu gelirin neye paylaştırıldığını ne yazıkki performans raporunu inceleyince henüz anlayamadık çünkü planlanan herhangi bir proje performans raporunda da yok” dedi.

EROL, “ÖZELLİKLE İSRAF DENDİĞİNDE ŞU ANDA ELİMDEKİ BÜTÇE TAMAMEN İSRAFA TEMSİL BİR BÜTÇE”

Müdürlükler bazında bütçe üzerinden ele alarak genel bir değerlendirme yapmak istediğini belirterek konuşmasına devam eden Özlem Erol, “2022 bütçesinde dikkatimi çeken ilk rakam Özel kalem müdürlüğü bütçesi oldu. 6 milyon, hatta 7 milyona yakın bir rakam öngörülmüş özel kaleme; pek çok müdürlükten daha yüksek ciddi bir bütçe ayrılmış.

AK Parti döneminde bütçe çalışmaları ile alakalı görüşmelerde sizin en fazla eleştirdiğiniz müdürlüklerden bir tanesiydi Özel Kalem Bütçesi. Bakıyorum da o eleştirdiklerinizin tamamı, bu bütçe de mevcut. Hem de kat kat daha yüksek rakamlarla. Demek ki yönetime gelince her şey çok daha farklı oluyor.

Diğer bir konuda yıllarca basın yayın ve reklam giderleri ile alakalı yaptığınız bir eleştiri reklam giderlerinde gerçekten uçuk bir rakamla karşılaştım 6.552.000 Türk Lirası ilan reklam ve tanıtım bedeli girilmiş Küçükçekmece için bu rakamlar gerçekten çok yüksek 6 trilyon eski parayla ciddi bir reklam parası veriliyor. Özel Kalem Bütçesi gibi bu rakamda nereye gidiyor, ne yapılıyor bilmiyorum yani? Basılı yayın oranını azaltacağınızı söyleyerek seçime gittiğimiz o dönem daha sadece 2.5 yıl önceydi. Reklamlardan kaçınacağınızı söylemiştiniz seçimlerde; Anlaşılan boşa harcandığı düşündüğünüz bu reklam çalışmalarının gerekliliğine inanmış görünüyorsunuz.

Özellikle Fen İşleri Müdürlüğü ile alakalı bütçe inanılmaz bir hüsran 175 milyonluk bir fen işleri bütçesi var ama ne yapılıyor diye şöyle bir baktığımızda yapılan hiçbir şey yok yani.  175 milyona sadece tamir bakım onarım yapıyorsunuz görünen o açıkçası, ortada şu içinde bulunduğumuz belediye binası gibi bir bina yok Yahya Kemal Beyatlı gibi bir binada yok. Hadi onu geçtim 3-4 tane pazar yeri mi yapıyorsunuz? Hayır bir tane pazar yerinin yüzde 70 tamamlanması planı var.

Allah aşkına Fen işleri olarak bu 175 milyon TL’yi nereye kullanacaksınız? Birisi çıksın bunu bize anlatsın.

Gençlik ve Spor Hizmetleri Müdürlüğü’nde dikkatimi çeken bir husus var mesela, spor organizasyonu katılımcı sayısı vermişsiniz 580 kişi, 2021 yılı ilk altı ayı için 2020 yılında Pandemi olmasına rağmen rakam çok yüksekken 2021 yılında bu rakamın bu kadar düşmüş olması nedendir merak ettim? Ayriyeten orada verilen bu altı ay içerisindeki 580 kişi kimdir? hangi derneklere bağlıdır? hangi kriterlere göre bu çocukları ve gençleri ayırdınız? Neredeyse 270 bin genci olan bir ilçede bu gençlerin ayrıcalığı nedir?

Eskiden festival ve etkinliklerle dalga geçen Cumhuriyet Halk Partisi‘ne ne oldu çok merak ediyorum yani etkinlik ve festival oranlarında inanılmaz bir bütçe ayırmışsınız. Pandemi sanırım hem aklımızda hem de bütçemizden tamamen çıkmış görünüyor.

Küçükçekmece’yi zengin eden yatırımlar planladığını iddia ederek gelmiş bir belediye başkanı ve Cumhuriyet Halk Partili bir belediye yönetimi için bu bütçe de ve performans programında Küçükçekmece’yi zenginleştirecek hiçbir şey bulamadık bunu özellikle belirtmek istiyoruz!

Ulaşım müdürlüğünün bütçesinde 80 milyonluk bir rakam görünce dudağım uçukladı. Araç sayısıyla ve araç artışı ile ilgili söylediklerinizi unutmadık ve şu an görüyoruz ki araç sayısında ki handikap sizde hat safhada. Araç sayısı ile birlikte kullanılan benzin harcaması da müthiş gerçekten tam tamına 1.150.000 litre.

Geçen yıl size çalışan sayısı ile ilgili uyarı yapmıştık. Biliyorsunuz. Ama sanırım bu haklı eleştirimiz pek işe yaramamış ve bu senede 478 memur 120 sözleşmeli personel 23 işçi ve 2646 KİTAŞ personeli ile yine pik yapan bir çalışan sayısı söz konusu. Tekrar bir hatırlatalım personel sayısı Aralık 2019’da 2788 iken Aralık 2020 sonu itibarı ile bu sayı 3145 olmuştur. Bu personel sayısı çok fazladır. Bir yılda 357 personel artmıştır. Bir örnek vermek gerekirse 200 km2 alana sahip, 790.000 nüfuslu Pendik Belediyesi yaklaşık 2350 personel ile yönetilirken bizim belediyemiz 37 km2 alan ve 792.000 nüfusa sahip iken 3145 personel ile yönetim gerçekleştirmektedir. 2022 de ise planlanan 3267 kişi yani 122 yeni personel daha,  bu yeni gelen arkadaşlarımızın nerede nasıl istihdam edildiğini öğrenmek istiyoruz ve hangi Müdürlüklerde ne iş yapıyorlar bu bizim ve Küçükçekmece halkının hakkıdır. Özellikle israf dendiğinde şu anda elimdeki bütçe tamamen israfa temsil bir bütçe.

Bütçe işlemleri nasıl 77 milyon oluyor dakikalarca anlamaya çalıştım insan kaynaklarına 267.320.000 Türk Lirası para harcanıyor Fen İşleri Müdürlüğü ise bunun yanında güdük kalan bir bütçeyle karşımızda.

Kadın ve aile hizmetleri ile alakalı da beklentilerimiz ne yazık ki başka bahara kalmış anlaşılan;

4.000.600 lük bir bütçe kadınlarımızın beklentileri için gerçekten çok düşük.

Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nde 92.500.000 TL bütçenin sadece çöp toplamaktan öteye giderek atık geri kazanımı ve çevre bilinci ile alakalı Küçükçekmece’yi örnek belediye haline getirmesini de umuyorum. Çünkü bu bütçe çok ciddi bir bütçe ve umarım doğru yerde harcanır” diye konuştu.

ÖZLEM EROL, “GERÇEKLERLE BAĞDAŞMAYAN BÜTÇEYE RED OYU VERECEĞİZ”

Erol, “Değinmeden edemeyeceğim bir konu da geçen sene bütçe döneminde tahmini 2022 bütçe rakamları ile şimdi verdiğiniz bütçe rakamları arasındaki uçurum. Ülkenin ekonomik verileri ile karşılaştırıldığında 840 milyonu geçmemesi gereken bütçe 945 milyon olarak bu sene sunulmuş durumdadır. Ayrıca bize sunulan eylül ayı dahil veriler hiç samimi de gelmemiştir. Tüm gerçekleri Ocak ayında alacağımız resmi veriler üzerinden değerlendireceğiz.

Daha fazla sözü uzatmaya gerek yok. 2019 yılında yüzde 23.57, 2020 yılında yüzde 12,84 negatif sapma oran yüksekliğine rağmen 2022 yılı bütçesine bu haliyle evet dememiz mümkün değildir. Bu durum her sene ilçemiz için herhangi bir yapı ve imaret yapılmaksızın kayıp ve borç batağına sebep olacaktır.

Bu minvalde biz AK Parti Grubu olarak hazırlanan bütçenin gerçeklerle bağdaşmadığını görüyor, yatırımlara susamış Küçükçekmece’miz adına bu bütçeye red vereceğimizi beyan ediyor saygılarımızı sunuyoruz.” diyerek konuşmasını tamamladı.

“2022 YILI PERFORMANS PROGRAMINI KÜÇÜKÇEKMECELİLERİN ELEŞTİRİ VE TALEPLERİNİ DİKKATE ALARAK HAZIRLADIK”

2022 Yılı Performans Programı’nın hazırlık aşamasında Küçükçekmecelilerin çalışmalara yönelik eleştiri ve taleplerini dikkate alarak, hesap verilebilir bir anlayış ve sorumluluk bilinciyle hareket ettiklerini belirten Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, “2022 yılı performans programı ve bütçemizin Küçükçekmece için hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Toplantıda, siyasi partilerin grup sözcüleri performans programı ve bütçe ile ilgili görüşlerini bildirdi. 11 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda, Küçükçekmece Belediyesi 2022 yılı mali yılı bütçesi oy çokluğuyla kabul edildi.

selyus