Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 24 Kasım 2016

Bakan Özhaseki, “Deprem geldiği zaman AK Parti dinlemiyor”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “3’üncü Kentsel Dönüşüm Zirvesi” programında yaptığı konuşmada, “Deprem geldiği zaman AK Parti dinlemiyor, CHP dinlemiyor, alıp götürüyor. O yüzden bu konu hepimizin ortak meselesi. Bu mesele üzerinde herkesin fikrine ihtiyacımız var. Yapmamız gereken tek şey çok hızlı davranıp akıllı bir şekilde binalarımızı elden geçirmek” dedi.

Üsküdar Bağlarbaşı Kültür ve Kongre Merkezi’nde 3’üncü Kentsel Dönüşüm Zirvesi programı düzenlendi. Zirveye Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Boyraz, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ve çok sayıda konuk katıldı. Üsküdar’da “2023 Vizyonu ve Hedefleri Doğrultusu’nda Sürdürülebilir Kentsel Yenileme” başlığı altında gerçekleşen zirvede Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki açıklamalarda bulundu.

“YAPMAMIZ GEREKEN TEK ŞEY ÇOK HIZLI DAVRANIP AKILLI BİR ŞEKİLDE BİNALARIMIZI ELDEN GEÇİRMEK”

Çok hızlı davranıp binaların elden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Bakan Özhaseki, “Deprem çok yakın sürede geliyor İstanbul’a, süre de biçiyorlar. Ben deprem bilimci değilim. Ama dinliyorum eldeki raporlara bakıyorum çok yakın bir gelecekte deprem geliyor İstanbul’a, süre de söylemiyor. Ve şiddeti hususunda da birçok bilim adamından dinlediğimde 6’dan aşağı söyleyen yok, 7 ve 7’nin üzerindeki gibi rakamlar telaffuz ediliyor. Elimizdeki mevcut belli, stokumuzda belli ne yapmamız lazım. Yapmamız gereken tek şey çok hızlı davranıp akıllı bir şekilde binalarımızı elden geçirmek. 20 milyon civarında yapı stokumuz var. 1999 yılından sonra yapılan 5 milyon civarında 1999 yılı öncesi 15 milyon civarı. 15 milyonun ne kadarı sağlamdır size göre. ‘Hadi yarısı dayandı diyelim’ demek ki, yedi, yedi buçuk milyon binanın bir an önce dönüşmesi lazım” şeklinde konuştu.

“BU KADAR ÇOK KONUTU YIĞDIĞIMIZ DA KONUTLAR 2 MİSLİ BÜYÜYECEK AMA SORUNLAR 12 MİSLİ BÜYÜYECEK”

Belediyelerde kolaycılık başladığının altını çizen Bakan Özhaseki, “Tabi vatandaşa yerinden vermek lazım doğru. Bu prensibe hiç itirazım yok benim. Mahallesinden ayırmamak lazım, kültüründe koparmamak lazım. 2 yoğunluk varsa 4 yapıyor. 4 yoğunluk varsa 8 yapıyor. O zaman oradaki konut sayısı İstanbul için söylüyorum, 2 misline çıkıyor. Bu hesapla gidildiği zaman İstanbul’daki konut sayısı şu anda neyse; 6 milyonsa 12 milyona çıkacak. Nüfus 15 milyonsa 30 milyona çıkacak. Görüntü bozukluğunu geçtik artık razıyız. Ne çıkarsa çıksın süliet ondan vazgeçtik. Fakat çıkan sorunlar şimdiki sorunların birkaç misli büyüyecek. Bu kadar çok konutu yığdığımızda ve sosyal donatıyı düşünmediğimizde sadece sorunlar 2 misli büyümeyecek konutlar 2 misli büyüyecek ama sorunlar 12 misli büyüyecek İstanbul’da. Peki, nasıl olması lazım? Birincisi devlet desteğinin artması lazım. İkincisi bölge planlaması gibi düşünmek lazım olayı. İşin parselinden, adasından vazgeçmek lazım artık. Daha büyük çaplı daha bölgesel bazlı, mahalle bazlı hatta ilçe bazlı düşünmek lazım. Ve orada her şeyi düşünerek ve bütün sektörlerin bir araya geldiği ortak fikirler bir planlama ortaya koymak lazım” ifadelerini kullandı.

“HERKESİN FİKRİNE İHTİYACIMIZ VAR”

“Biz kendi içimizde planlamalar yaptık, hesaplar yaptık” diyen Bakan Özhaseki, “Oturduk, tartıştık konuştuk. Yeni yasalar hazırlayacağız. 2012 yılı ile 2017 yılı arasındaki bu 5 yıllık süreyi geçirdik bu bize bir tecrübe oldu. Eksiğimiz gördük, fazlamızı gördük. Şimdi yapacağımız bu çalışmayla birlikte herkesi dinleyerek yapacağız bunu. Bütün partileri dinleyerek yapacağız. Bütün siyasi görüşleri dinleyerek yapacağız, odaları dinleyerek yapacağız. Belki de üzerinde siyasi tartışmanın yapılmayacağı yer burası. Deprem geldiği zaman AK Parti dinlemiyor, CHP dinlemiyor, alıp götürüyor. O yüzden bu konu hepimizin ortak meselesi. Bu mesele üzerinde herkesin fikrine ihtiyacımız var” diye konuştu.

Bütün askeri alanların şehir içerisinde yemyeşil bir araziye sahip olmadığını vurgulayan Bakan Özhaseki, “Ağaçlık bir dokuda değiller. Evet, bir kısmı yeşil alan, ağaçlık şehir içerisinde kesin park olmalı. Ama birçok şehirde biliyorum ki. ‘İstanbul’u çok bilerek söylemiyorum.’ Şehirlerin çeperlerinde kalmış içerisinde iki tane bile ağaç olamayan çok geniş araziler var. Ankara Demetevler’in biraz ilerisinde var mesela eğer Demetevler’i dönüştüreceksek işte bizde oradaki araziyi alıp rezerv alanı olarak kullanmamız lazım. O rezerv alanlarını ille de konut yapmamamız lazım. Orayı biraz daha ticaret, turizm, hizmet sektörüne ait planlamalar yapıp müteahhit arkadaşlara verip konutları öyle yaptırmamız lazım. Bu mantıkla biz eğer çözebilirsek kentsel dönüşümü anlamlı hale getirebiliriz” dedi.

selyus