Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 17 Mart 2017

Başkan Göksu, “Kentsel Dönüşüm milli ve tarihi bir görevdir”

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, İzmir’de düzenlenen “İmar Hukuku Sempozyumu”nda kentsel dönüşüm tecrübelerini ve tespitlerini paylaştı. Kentsel dönüşümü milli ve tarihi bir görev olarak gören Başkan Göksu, hukukçulardan dört konuda destek istedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye Adalet Akademisi, Türkiye Belediyeler Birliği ve Ankara Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Riskli Alan Uygulamaları konulu “İmar Hukuku Sempozyumu”, İzmir Çeşme’de başladı.

Sempozyum kapsamında “Yerel Yönetimlerde Kentsel Dönüşüm ve Riskli Alan Uygulamaları” başlığı altında düzenlenen birinci oturumda; Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu, Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta ve Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ CAN GÜVENLİĞİ İÇİN YAPIYORUZ”

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, ilk gün oturumunda kentsel dönüşüm tecrübelerini ve tespitlerini katılımcılarla paylaştı. Esenler Havaalanı Mahallesi’nde inşa edilen Türkiye’nin ilk kentsel dönüşüm konutlarının yanı sıra hayata geçirdiği diğer projeler ile önemli kentsel dönüşüm çalışmalarının altına imza atan Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, “Kentsel dönüşüm ile çok zor bir işin içine girdiğimizi biliyoruz. Kentsel dönüşümde karşılaştığımız en büyük sorun algı problemi. Bunun için kentsel dönüşümü niçin yaptığımız sorusuna doğru cevap vermemiz gerekiyor. Dünyada üç kentten örnek vermek istiyorum. Paris 1870’li yıllarda yıkılıp 20 yılda yeniden inşa edilmiş. Paris’te kentsel dönüşümün yapılma nedenleri arasında ilk 10 madde arasında can güvenliği yok. İspanya’da Barselona’da 30 yıldır sistemli ve başarılı bir kentsel dönüşüm çalışması yürütülüyor. Barselona’da da ilk 10 madde arasında can güvenliği yok. Buenos Aires’te de ilk 7 madde arasında yine can güvenliği yok. Peki biz kentsel dönüşümü niçin yapıyoruz? İstanbul ölçeğine baktığımızda ilk madde can güvenliği” dedi. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM MİLLİ VE TARİHİ BİR GÖREV

“Kentsel dönüşüm noktasında milli ve tarihi bir görev yapıyoruz” diyen Başkan Göksu, “Esenler’de 100 bin bağımsız bölüm risk altındaydı. 26 binini yeniledik, hak sahiplerine teslim ettik. Geri kalan 74 bin bağımsız bölümü acilen yenilememiz gerekiyor. Hukuk noktasında bize özellikle dört maddede yardım etmeniz gerekiyor; yoldan geçenin plan iptal davası açamaması, kararların keşif yapılarak verilmesi, acele kamulaştırmalarda aynı parsel üzerinde verilen kararlarda benzerlik oluşması ve size intikal eden konularda ivedi karar verilmesi işlerimizi kolaylaştıracaktır” şeklinde konuştu.

selyus