Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 21 Haziran 2023

Ekrem İmamoğlu’ndan metro algısı

CHP’li İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yenidoğan-Cumhuriyet-Emek metro hattı için izlediği yol tepkilere neden oldu. İmamoğlu, Kasım 2019 yılında Tünel Açma Töreni düzenlediği hat için törenden 14 ay sonra 15 Ocak 2021’de aynı hatta aynı bölgede 2’nci kez Tünel Açma Töreni organize etti. Ocak 2022’de ise metro hattının şaftlarını hafriyatla doldurarak iptal eden İBB yönetimi, iptal ettiği ve hafriyatla doldurduğu hattı Yenidoğan-Söğütlüçeşme arasında revize ederek yeniden imzaya sundu.

İBB yönetimi göreve geldiği dönemden bu yana AK Parti döneminde temelleri atılan ve bitme aşamasına gelen projeleri iptal etti. Bu projelerin başında su kaynaklarını koruma projeleri ve metro hatları projeleri vardı.

Ekrem İmamoğlu yönetiminde bulunan İBB yönetimi, yapımına Mayıs 2017 yılında başlayan Yenidoğan-Cumhuriyet-Emek metro hattı için 26 Kasım 2019 yılında Tünel Açma Töreni düzenledi. İBB yönetimi 14 ay sonra 15 Ocak 2021’de 2’nci kez Tünel Açma Töreni düzenlendi.

Ekrem İmamoğlu, Alman Deutsche Bank’tan alınan 110 milyon avroluk kredi ile metro hattının hızla bitirilerek 2022 yılının son çeyreğinde hizmete gireceğini dile getirdi. Fakat ilerleme kaydedilmeyen hattın tünelleri, 5 Ocak 2022 yılında hafriyatla doldurularak İBB tarafından kapatıldı. 2022 yılında hizmete gireceğini belirttiği hattın gereksiz olduğunu belirten İBB Başkanı, metro hattının iptal edildiğini açıkladı.

İBB yönetimi 20 Haziran 2023’te ise gereksiz olduğunu ifade ettiği kapatılan metro hattı için yeniden başlangıç için imza töreni düzenledi. Çekmeköy-Sultanbeyli metro hattının bir kolu olarak hazırlanan Yenidoğan-Cumhuriyet-Emek metro hattının istasyonlarını artırarak Söğütlüçeşme’ye kadar uzattıklarını söyleyen İmamoğlu yönetimi, ihaleyi alan İBB iştiaki Metro A.Ş. ile “Uygulamaya Esas Kesin Projesi” için protokol imza töreni düzenledi.

Ekrem İmamoğlu, “O şaftları açarsınız ve inşaata başlarsınız. Buralar, işin çalışması gereken şaftlar. Ve bu şaftların ömürleri, kalıcı değildir, geçicidir. Belli bir zamanı geçtikten sonra çevreyi tehdit ederler. Yıkılma tehdidi, vesaire gibi. O bakımdan biz, göreve geldiğimizde bu tehdidi gördük. Dedik ki, ‘Burayı hemen hızlıca dolduralım.’ Doldurduk, kapattık. Ama yarın gel kepçeyle gene aç şeklinde yani” açıklamasında bulundu.

selyus