Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 10 Aralık 2019

Göksu, İBB Meclisinde Melen Barajı ve Kanal İstanbul’dan detaylı bahsetti

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi’nin Aralık ayı toplantısının 1. oturumu gerçekleşti. Mecliste, Melen Barajı ve Kanal İstanbul projeleri üzerine tartışmalı konuşmalar gerçekleşti. Daha önce her iki konuyla ilgili açıklamaları olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na cevap veren İBB Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili ve Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, kürsüye hazırlıklı geldi.

İBB Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Göksu, “Geçtiğimiz ay, İBB Meclisi’nde İstanbulluların menfaati doğrultusunda çok önemli bir karara imza attık. CHP tarafından teklif edilen yüzde 80’e varan oranlardaki su zammına müsaade etmedik.

AK Parti grubumuzun, zammın karşısında, İstanbulluların yanında yer alması karşısında, İBB Başkanı hepimizi incitici ifadelerde bulundu. Bu ifadeler aslında bize yönelik ifadeler olmanın ötesinde, İBB Başkanının demokrasi ile gerçek bağını gösteren ifadelerdir.

İBB Başkanı, kendisini seçen İstanbul halkı tarafından seçilmiş belediye meclisinin kararını hakaret ve saygısızlıkla karşılamıştır.

İBB Başkanının AK Parti grubumuz için kullandığı tabirlerinin, bir büyükşehir belediye başkanına yakışıp yakışmadığının takdirini, aziz İstanbullulara bırakıyorum.

İBB Başkanı kendine çok yakışan bir tabiri, bizim için kullanmış. Zammı reddetmemizi ucuz kahramanlık olarak nitelemiş. Ucuz kahramanlık nedir, ucuz kahraman kimdir? Ucuz kahramanlık, sırtında küfe yokken bol keseden atıp, sırtına küfe aldığında yan çizmek, vaadinden dönmektir. Konuşmasına devam eden Grup Başkan Vekili Göksu:

MELEN PROJESİ

  1. AŞAMA

Melen – İstanbul arasına 189 kilometrelik bir isale hattı döşenerek, birinci pompa istasyonu tamamlanmış ve 22 Ekim 2007 yılından itibaren Ömerli Barajı’na su verilmeye başlanmıştır.

MELEN PROJESİ

  1. AŞAMA

Melen – İstanbul arasına 189 km’lik iki ayrı isale hattı daha döşenmiştir. Bunun yanı sıra 2 ayrı pompa istasyonunun da yapımı tamamlanmış, aynı zamanda gelen suyun arıtılması için 720 bin metreküp kapasiteli Cumhuriyet Arıtma Tesisi kurulmuştur.

MELEN PROJESİ

  1. AŞAMA

Melen’den gelen suyun İstanbul’a eşit olarak dağıtılması için, boğazın 135 metre altından, 5 bin 551 metre uzunluğunda ve 4 metre çapında tünel yapılmış ve 12 Aralık 2012’de açılışı da gerçekleştirilerek Melen suyu İstanbul’a dağıtılmıştır.

  1. AŞAMA

Barajın yapılması aşamasıdır. Bu da 2022 yılında tamamlanması öngörülmektedir. Barajın gövde bölümünün yapımı tamamlanmış olmakla birlikte, güncel parametrelere göre yeniden revize edilmesi söz konusu olmuştur.

  1. Melen Projesi, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde İstanbul’un su sorunu çözme kararlığıyla ortaya konulmuş en büyük ve muhteşem projedir.
  2. Şu an İstanbul’da günlük ortalama 3 milyon metreküp su kullanılmaktadır. Bu suyun 1 milyon metreküpü, döşenen boru hatları sayesinde Melen Çayı’ndan gelmektedir.
  3. 2019 yılı başından bugüne kadar, İstanbul’da toplam 965.012.643 m3 su kullanılmış olup, bu suyun 312.745.000 m3’ü, yani İstanbul’un suyunun yüzde 36’sı halihazırda Melen’den temin edilmektedir.
  4. Güncellenmiş rakamla, 9 milyarlık bir yatırımla dağları delerek İstanbul’a su getiren AK Parti, başladığı hiçbir işi yarım bırakmadığı gibi, bu projeyi de tamamlayacaktır.

KANAL İSTANBUL AÇIKALAMASI

Kanal İstanbul projesinden bahseden Göksu, “Geçtiğimiz hafta su zammı ile gündeme gelen İBB Başkanı, AK Parti’nin zammı reddetmesi ile, Kanal İstanbul üzerinden polemik açıp, bir gündem değiştirme telaşına girerek, kendi tabiri ile söylüyorum, “ucuz ve iyi olmayan bir siyaset” yapmıştır.

Bunu yaparken de, “asrın projesi” olarak adlandırdığımız bu büyük vizyon projesini “ihanet”, “cinayet” ve “felaket” diye adlandırmak gibi son derece talihsiz bir yaklaşım ortaya koymuştur.

28 Kasım’da yapılan ÇED Toplantısı’ndan da anlaşılacağı gibi, 57 kurum ve kuruluşun paydaşlığı, yüzlerce bilim insanın katkısı ve 13 bin sayfalık hazırlık raporlarıyla ortaya çıkan gerçekliği anlamama ısrarını başka türlü izah etmek mümkün değildir.

Esasında, bunda çok şaşırdığımız bir şey de yok. Çünkü yakın siyasi tarihimizi bilenler bilir ki, CHP zihniyeti bu ülkede yapılan tüm büyük projelere ve hizmetlere her zaman karşı olmuştur.

Bu zihniyet, zamanında, Vatan Caddesi’ne, Keban Barajı’na, otoyollara, Boğaz Köprüleri’ne, Marmaray’a, Yeni Havaalanı’na, Avrasya Tüneli’ne hepsine karşı olmuştur. Hiçbir gerekçe bulamazsa, “çevreye zararlı” demiş, “çok pahalı” demiş, “depremde ne olacak?” demiş, “rant kapısı” demiş, demiş de demiştir.

Bu yönüyle şaşırdığımız bir şey yok. CHP budur. Ancak sayın Başkan, CHP’de de yeni bir ses olma iddiası taşıdığı için, kendisinden daha akl-ı selim açıklamalar duymak isterdik. Gündem değiştirme sevdasına, bu ülkenin en vizyoner projesine karşı daha özenli ve daha bilgili bir dil kullanmasını beklerdik.

CHP’nin bütün itirazlarına rağmen nasıl otobanlar yapıldıysa, nasıl Boğaz Köprüleri, Marmaray, Avrasya, 3. Havalimanı’nı bütün “istemezükçülere” rağmen yaptıysak, Kanal İstanbul da Allah’ın izniyle yapılacaktır.

selyus