Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 1 Kasım 2016

Hilmi Türkmen’le Üsküdar’ı konuştuk

Göreve geleli daha henüz 2,5 yıl olmasına rağmen Üsküdar’a çok şey katan ve insan odaklı hizmetleriyle vatandaşlara dokunmasını çok iyi bilen Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, ilçedeki 33 yıllık imar sorununu çözmenin gururunu yaşıyor…

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ile Üsküdar’ı konuştuk. İstanbul Takipte Haber Sitesi’nin kürsüsünde 2,5 yılda Üsküdar’a kazandırdıkları ve önümüzdeki 2,5 yılda hedeflerinin neler olduğunu sorduğumuz Başkan Türkmen’in cevaplarından da anlaşılacağı üzere Üsküdar’a çok şey katmış ve önümüzdeki süreçte daha da çok şey katacağa benziyor. Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, 33 yıldır Üsküdar’ın kangreni haline dönen ve 16 mahalleyi ilgilendiren ‘Boğaz Planları’nı sorunu çözmenin gururunu yaşıyor. Geçtiğimiz Ekim ayında İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçiren Başkan Türkmen, “Artık Üsküdarlılar hem imar sorunlarına çözüm buldu hem de ellerindeki gayrı menkul 5 kat artmış oldu.”

Sayın Başkan; “Üsküdar’da 33 yıllık bir imar kangreni vardı. Göreve geldiğiniz zaman içinde uğraştınız ve elinizi taşın altına koyarak sorunu çözdünüz. İnşallah devamı da gelir. Bugün gelinen durum nedir? Anlaşılan vatandaşlar bu konuda pek bilinçli değil.”

Başkan Hilmi Türkmen, “Üsküdar ilçemizin 16 mahallesini, yüzölçümü olarak 3’te 1’ini, nüfus olarak yarısından fazlasını ilgilendiren; 33 yıldır çözülemeyen bir problemin hamdolsun sonuna geldik. Bizim Boğaz Planları’yla ilgili çalışmamız bitti ve şu an askıda. Bir aylık askı süreci başladı. Bu demektir ki parselinde, arsasında kentsel dönüşüme evet diyen bir hissedar varsa biz bugün bunun projesine ruhsat verebiliriz demektir. Şu an geldiğimiz aşama budur. Bununla beraber boğaz geri görünümde ve etkilenme bölgesinde 0.30 olan emsal  1.5 oldu. Yani eskiden 300 metre tapusu olan bir vatandaş, sadece 90m2’den 1 daire yaparken bugün,  300 metresine 90m2’den 5 daire yapabiliyor. 5 misli imar arttı. Bu bölgede eskiden 2 kat olan imar, bugün geri görünüm dediğimiz Küplüce’den Nato Yolu’na kadar olan bölgede imar 6 kat oldu; Nato Yolu’ndan Ümraniye’deki mahallelere kadar da 7 kat imar geldi. Dolayısıyla dönüşümün önündeki bir engel kalkmış oldu. Artık bundan sonra evlerinin yıkılmasına, yapılmasına kararı vatandaş verecek.”

Sayın Başkan; İma sorununu çözdüğünüz mahalleliler size “Bundan sonraki süreci de beraber yürütelim, buraya kadar getirdiniz, biz bunun altından kalkamayız” diyorlar mı?

Başkan Hilmi Türkmen, “Mahalleliler gerçekten bizim sözlerimize inanıyorlar, onların gözünde Üsküdar Belediyesi’nin güzel bir imajı var. Şimdi ben mahallelerde, kahvelerde, toplantılarda mahallelilere diyorum ki “Biz plan yaparız, inşaat yapamayız. Çünkü çıkamayız bunun içinden”. Kendi arsamızda bile biz TOKİ ile anlaşma yaptık. Vatandaşlarımıza da önerimiz şudur: Kendi adanızda kurun bir kooperatif, gelin bir araya, yapın inşaatı. Yapabilirsiniz zor değil. Biz de anlaşamayız diyorsanız siz de gidin bizim gibi TOKİ ile anlaşın. Çünkü TOKİ bir ticari şirket değil, bir sosyal kamu kurumudur, kar amacı gütmez.”

Sayın Başkan; Göreve geldikten 2 yıl gibi kısa bir dönemde 200 projenin tanıtımını yaptınız. Bu projelerden biraz bahseder misiniz? Bunların içinden mega proje diyebileceklerimiz var mı?

Başkan Hilmi Türkmen, “Hamdolsun 2 senede çok güzel projeler tamamladık. Bu hızda gidersek 2 yılda 200 proje, 5 yılda 500 proje yaparız inşallah. Tabii ki bu dönem özellikle tesisleşme konusunda iyi bir hamle yakaladık. Bakın Üsküdar’da yıl sonuna kadar 7 tane kapalı spor salonu ve yüzme havuzumuz oluyor. Böyle bir ilçe daha yok. Mesela Ünalan’daki bilim merkezi; yaptık bitirdik inşallah yılbaşına açacağız. Nev Mekan, mesela çok özel bir proje. Sabaha kadar anlatsak vakit yetmez, gençler için bir kitaplı kültür projesi. İkinci Bahar Kahvesi, Tebessüm Kahvesi vs. bu tür sosyal projelerimiz var.”

Sayın Başkan; Kültür şehri olan Üsküdar, özellikle siz göreve geldikten sonra sporda da atağa geçti. Dünya şampiyonalarında dereceler, futbolun dışında salon sporlarında gelen dereceler gerçekten takdire şayan. Ayriyeten Türkiye’de büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri içinde en çok lisanslı sporcuya sahip olan 4. belediyesiniz. Bunlardan biraz bahseder misiniz?

Başkan Hilmi Türkmen, “Üsküdar Belediyesi olarak sporu tabana yayma gibi bir anlayışımız var. Okullardaki gençlerin, kadınların sporla bir arada olmasını istiyoruz. Bakın Perşembe günü Üsküdar’daki tüm spor hocalarıyla kahvaltıda bir araya geleceğiz. Bütün okullara spor malzemeleri dağıtacağız. Bütün spor kulübü başkanları gelecek, onlara malzeme vereceğiz. Biz, gençleri iyilerle arkadaş ediyoruz derken bu mantıkla hareket ettik. Kulübümüzde tekvandodan, bilek güreşine çeşitli dallarda sporlar mevcut. Biz son 10 yılda Avrupa’da, atletizm şampiyonası büyük bayanlarda 5 şampiyonluk, 3 ikincilik, 2 üçüncülük aldık. Boş geçtiğimiz bir yıl yok siz düşünün. Mesela bilek güreşinde son 10 yılın şampiyonu bizden, Esra Kiraz diye bir kızımız. Bu başarılar tesadüfen oluşmuyor tabi. Tesisleşmede gelinen nokta ve bu işi severek yapan bir ekibimiz var.”

İstanbul Takipte Haber Sitesi olarak bizleri makamında samimi duygularla ağırlayan ve sorularımızı yanıtlayan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’e teşekkür ederiz…

selyus