Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 1 Kasım 2019

İlker Başbuğ, Beyoğlu Sohbetleri’nin konuğu

Beyoğlu Belediyesi tarafından ‘Kurtuluş Mücadelemiz ve Cumhuriyet’ temasıyla on ikincisi düzenlenen Beyoğlu Sohbetleri’ne konuk olan 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Beyoğlularla buluştu.

Beyoğlu Belediyesi tarafından ‘Kurtuluş Mücadelemiz ve Cumhuriyet’ temasıyla on ikincisi düzenlenen Beyoğlu Sohbetleri Pera Palace Hotel de gerçekleştirildi. 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un konuk olduğu program açılış konuşmalarının ardından soru cevap şeklinde devam etti. Milli Mücadele yıllarını, Cumhuriyetin ilanından günümüze Atatürk önderliğinde gerçekleşen devrimlerin sonuçlarını anlatan İlker Başbuğ, günümüzde bağımsız ve güçlü Türkiye için atılan adımları da değerlendirdi.

“BÜYÜK MEDENİYETİMİZİN BİZE BIRAKTIĞI BEYOĞLU’NDAYIZ”

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız programın açılışında yaptığı konuşmasında, kurtuluş mücadelesinin Beyoğlu’ndan başladığını belirterek, “96 yıl önce Beyoğlu’ndan başlayan bir kurtuluş savaşı mücadelemiz var. Bandırma Vapuru Beyoğlu’ndan Galata Rıhtımı’ndan 16 Mayıs 1919’da Samsun’a hareket etti ve milli mücadelemiz başladı. Bugün de Cumhuriyetimizin ilanının yıldönümü münasebetiyle hem milli mücadelemizi hem de cumhuriyetimizi çok değerli komutanımızdan dinlemek istedik. Büyük medeniyetimizin bize bıraktığı Beyoğlu’ndayız. Beyoğlu farklı inançların, farklı kültürlerin farklı yaşam tarzlarının kendilerini en özgür bir şekilde ifade edebildikleri mekanın adı. Biz hep birlikte cumhuriyetimizin kazanımlarından istifade edecek, hem de cumhuriyeti güçlendirerek yolumuza devam edeceğiz” dedi.

“ABDÜLHAMİT ZAMANINDA ATILAN CİDDİ ADIMLAR VAR”

Kurtuluş Savaşı ve sonrasındaki inkılap dönemini anlatan İlker Başbuğ, Atatürk devrimlerinin tarihsel olarak 2. Mahmut döneminde yapılan reformlara kadar gidebileceğini belirterek, “Mustafa Kemal Atatürk 57 yıllık yaşamının 42 yılını Osmanlı döneminde geçirdi. Doğduğunda 2. Abdülhamit padişah. Mustafa Kemal, doğacak, okula gidecek, subay çıkacak. Çeşitli yerlerde görev alacak. Ömrünün 28 yılı 2. Abdülhamit’in padişahlığında geçen biri var karşımızda. Eğitim, öğretim alanında Abdülhamit zamanında atılan ciddi adımlar var. Atatürk’ün gerçekleştirdiği bazı devrimler 2. Mahmut dönemine kadar gidiyor. Eğitim ve öğretimde, tıpta ilk reformlar onun dönemde atılıyor” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE’NİN SARSILAMAZ TEMELLER BİNLERCE SENE EVVEL KURULMUŞTUR

Atatürk’ün 5 Ağustos 1922’de tuttuğu el notlarından okumalar yaparak konuşmasına devam eden Başbuğ, “Türk devletinin temelleri bugün kurulacak değildir. Sarsılamaz temeller binlerce sene evvel önce kurulmuştur. O temellerin üzerine kurulan binanın değiştirilen tarzı ve renklerini bizim toplumsal gayemizle toplumun medeni gerekleri içinde en rahat bir biçimde bu binayı düzelteceğiz. Bu yeni bina dört yeni kolon üzerine yükselecek. Bu 4 kolonda birinci öncelik eğitim, ikinci öncelik iktisat, diğerleri sanat ve imar. 1922’de bunu yazan bir lider var. 2019’a geliyoruz, arzu edilen yerde miyiz? İmar sizin kültürünüzü gösteriyor. Sanat niye önemli? Sanat devrimlerin yayılması için ana araç. Ekonomi, siyasal bağımsızlık için ekonomik bağımsızlık şart. Eğitim, mektep ne öğretecek? Bir milleti kurtarmak için eğitim bilimi lazımdır. Bunun da merkezi okuldur. Bu mekteplerde öğretilecek şeyler insanlığa hürmet, vatan sevgisi, şerefli ve onurlu olmak, bağımsızlık” şeklinde konuştu.

OSMANLI DÖNEMİNDE YAŞANANLAR SOYKIRIM DEĞİL TEHCİRDİR

Barış Pınarı Harekatı’na da değinen Başbuğ, harekatın başarılı olduğunu ancak YPG’nin terör örgütü olarak dünyaya anlatılmadığını söyleyerek, “Çünkü YPG’nin bitmesini ne Rusya ne de Amerika istiyor” dedi. Başbuğ, ABD Temsilciler Meclisi’nin kararına ilişkin ise “Soykırım deme konusuna tek yetkili mahkemelerdir. Bu konuda ‘siz yetkili değilsiniz’ diye bağırmamız lazım. Osmanlı döneminde yaşananlar soykırım değil tehcirdir. Burada özel bir kasıt var. Bu olayın soykırım olduğunu iddia eden devletin ortaya belge koyması lazım. Bu Ermeniler yıllardır araştırıyor. Bulsalar ortaya koymazlar mıydı?” diye sordu.

PROGRAM YOĞUN İLGİ GÖRDÜ

Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın evsahipliğinde gerçekleşen programa; sanatçılar Hasan Kaçan ile Ahmet Yenilmez, Show Haber Genel Yayın Yönetmeni Rıdvan Bıyık, süperhaber.com Sahibi Cengiz Er, Tvnet Yayın Müdürü İsmail Halis, Türkiye Gazetesi Yayın Yönetmeni İsmail Kapan, HaberTürk Programcısı Veyis Ateş, Star Gazetesi Yazarı Halime Kökçe, Sabah.com.tr Yayın Yönetmeni İsa Tatlıcan ve Yeni Şafak Yazı İşleri Müdürü İdris Saruhan’ın yanı sıra konsoloslar, iş, sanat ve spor camiasının önde gelen isimleri katıldı.

selyus