Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 29 Aralık 2022

Özel halk otobüsü şoförleri, kendilerini mağdur eden İBB’yi protesto etti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) önünde toplanan özel halk otobüsü şoförleri, belediyeyi protesto etti, çalışma şartlarının iyileştirilmesini istedi.

İBB’nin sübvanse ettiği özel halk otobüsleri ile İstanbul Ulaşım AŞ otobüsleri, İETT çatısı altında birleşti. Karayolu Taşımacılık Emekçileri Sendikası (KATAŞ SEN) üyeleri, İETT şoförleriyle aynı çalışma şartlarında olmadıklarını dile getirerek İBB önünde basın açıklaması düzenledi. Sendika üyeleri, şartlarının düzeltilmesi için İBB, İETT, kooperatifler ve halk otobüsü sahiplerine çağrıda bulundu. Yapılan basın açıklamasının ardından grup, dilekçelerini İBB’ye iletti.

“ŞOFÖRLERİN PSİKOLOJİSİNİ BOZUYORSUNUZ”

Şoförlerin yaşadıkları sorunları dile getiren KATAŞ SEN Şahin Başaraner, “Otobüslerdeki kameralar, bizlerin güvenliğini sağlıyor, halkımızın güvenliğini sağlıyor. Arabada 10-12 tane kamera var, bunu yapın. Ancak şoförlerin önüne koyduğunuz, yapay zeka ile yönlendirdiğiniz casus kamerayı her gün 18- 20 saat çalışan şoförün gözüne odaklayıp, şoförlerin psikolojisini bozuyorsunuz. Çalışma azmini kırıyorsunuz” dedi.

“BU KOŞULLARDA YAŞANAN KAZALARDA ŞOFÖRLERİ SÜREKLİ SUÇLU İLAN EDİYORSUNUZ”

Yaşanan kazalardan hep şoförlerin sorumlu tutulduğunu söyleyen Başaraner, “Dayanmaya gücümüz yok. Ama İstanbul halkını mağdur etmemek için biz iş durdurmuyoruz. ‘Bize aba altından sopa göstermeyi bırakın’ dedik. Her tarafta kanun koymuşsunuz. Şoförün hiçbir hakkı yok. Kul hakkı yiyorsunuz. Bu koşullarda yaşanan kazalarda şoförleri sürekli suçlu ilan ediyorsunuz. Yaptığımız hataları, kusurları suç ilan ediyorsunuz. Suç ceza kanununda olur. İşin içerisinde hata olur. Ama sizler bizi suçlu yerine koyup yargılıyorsunuz” şeklinde konuştu.

“Yazdığınız raporlar, cezalar, şoförleri yıldırdı” diye devam eden Başaraner, “Bundan öte, bu yaşanan kazaların sorumluluğunu şoförlerin üzerine yıkarak kurtulamazsınız bu işten. Kamunun hiç mi suçu yok, amirin hiç mi suçu yok, denetimcinin hiç mi suçu yok? İnsanlıktan çıkardığınız şoförlere bir de rapor ve cezalarla reva gördüğünüz hak mıdır? Kul hakkı yiyorsunuz” ifadelerini kullandı.

“YOL PARASI YOK, YEMEK PARASI YOK, HAFTA TATİLİ YOK”

Şoförlerin çalışma şartlarının kötü olduğunu ifade eden Başaraner, “Asgari ücretin altında çalıştırdığınız bu şoförlerin hakkını yiyorsunuz. Bu şoförler otobüste domates peynir yemekten bıktılar, bıktık artık. Geçen sene ihale yaptınız, temmuz ayına kadar devam etti. Bu krizin içerisinde 2 buçuk şoföre otobüs başı 14 bin 300 lirayı layık gördünüz. Yol parası yok, yemek parası yok, hafta tatili yok. 24.00’te son servise çıkan 01.00’de servisi bitiriyor, 01.30’da servisi bitiriyor. Mazot al, arabayı yıkat, 2 saat uyu, tekrar işe gel. İstanbul’daki halk otobüslerinin yüzde 30’u bir şoförle çalışıyor. Eşit işe eşit ücret dediğimiz şey. İETT personeli ne alıyorsa halk otobüsü şoförleri de onu alsın” cümlelerini kullandı.

selyus