Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 15 Temmuz 2017

Ümraniye Belediyesi, 15 Temmuz’u beş dilde tüm dünyaya anlatıyor

Ümraniye Belediyesi 15 Temmuz kanlı darbe girişimin dünyaya anlatmak için Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, Belçika, Almanya, Hollanda’da dağıtılmak üzere 6 dilde gazete bastırdı. Gazete ilk olarak Londra’da dağıtıldı.

Ümraniye Belediyesi, 15 Temmuz Darbe Girişimi’ni tüm dünyaya anlatmak amacıyla 6 ilde bastırdığı gazeteyi dünyanın 6 önemli meydanında dağıtmaya başladı. Gazetenin ilk dağıtımı İngiltere’nin başkenti Londra’da parlamento binası önünde gerçekleştirildi.

FETÖ tarafından gerçekleştirilen darbe girişimini ve o gece yaşananları tüm dünyaya anlatmayı amaçlayan Ümraniye Belediyesi, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, Belçika, Almanya, Hollanda’da dağıtılmak üzere 16 sayfalık gazete hazırladı. 6 ülkenin önemli meydanlarında dağıtılacak olan gazeteler o ülkelerin dilleriyle meydanlarında dağıtılarak Türkiye’nin yaşadığı kanlı darbe girişimi tüm dünyaya anlatılacak.

Yaklaşık 40 bin adet olarak hazırlanan gazete ilk olarak İngiltere’nin başkenti Londra’da parlamento binası önünde dağıtılmaya başlandı. Gazete yarın ise Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Belçika, Almanya, Hollanda’da dağıtılmaya başlanacak. Hazırladıkları gazete ile darbe girişimini kabul etmeyen Avrupa ülkelerine karşı önemli bir çalışma yaparak darbeyi anlatmak isteyen Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, hazırladıkları gazeteyi anlattı.

Başkan Can, “Yurt içinde halkın büyük bir çoğunluğu 15 Temmuz 2016’da ne olduğunu doğru bir şekilde algılıyor. Birileri saptırmaya sulandırmaya çalışıyor ama vatandaşların kahir ekseriyeti 15 Temmuz’un darbe teşebbüsü ülkenin işgal operasyonunun başlangıcı olduğu noktasında herkes kanaat sahibi. Hadisenin ne kadar derin olduğunu da bütün çıplaklığıyla görmeye başladı ama yurtdışında durum farklı” dedi.

Darbe girişimin İslam ülkelerinde farklı Batı ülkelerinde farklı anlaşıldığını belirten Başkan Can, “İslam ülkelerinin bir kısmında Türkiye konusunda hassasiyetleri nedeniyle süreci doğru algılıyor ama batı ülkelerinin yöneticileri ve hakim güçleri Türkiye aleyhine bir hareketin içinde olduğu için bu hadisenin de yanlış anlaşılması için algı operasyonu yapmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

Darbe girişimi için hazırlanan gazetenin başlığında 15 Temmuz 2016’da ne oldu yazdığını belirten Başkan Can, “Bunları dağıtan arkadaşlar da bunların yazılı olduğu tişörtleri giymiş olarak dağıtıyorlar. Devamında 15 Temmuz 2016’da Türkiye’de bir darbe teşebbüsü oldu ve 249 insanımızın şehit edildiği demokrasi zaferinin başkomutan Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğindeki Türkiye’nin şaha kalkarak bunu durdurduğunu ve 249 şehidimizin ve 2 bin 186 da yaralı insanımızın bedel ödeyerek durdurduğunu anlatıyor. Diğer sayfalarda aynı Türkiye’deki gibi 15 Temmuz’u haber ve görsellerle hem de yurt içi ve yurt dışından ünlü yazarların o geceyi yaşayan ve doğru anlatan yazarlarımızın televizyoncularımızın anlattığı makalelerle de pekiştirdik” dedi.

6 dünya ülkesi ile Türkiye’de 4 büyük şehirde dağıtımların olacağını belirten Hasan Can, “Niyetimiz Amerika, İngiltere, Fransa Belçika, Hollanda ve Almanya’da meydanlarda dağıtacağımız toplam 40 bin gazete tek başına yeterli değildir ama medya aracılığıyla bunların duyurulmasıyla dünya kamuoyunda olumlu algıya katkı sağlamak istiyoruz. İnşallah başarılı netice olur. Bugün Londra’da parlamento binası önünde ilk dağıtımımızı yaptık. Yarında diğer ülkelerle Türkiye’de İstanbul, Ankara, İzmir ve Edirne’de dağıtacağız” diye konuştu.

DAĞITILACAK ÜLKE VE MEYDANLARI

ABD ( Pensilvanya  Rittenhouse Meydanı  )

İngiltere ( Londra  Trafalgar Meydanı )

Almanya ( Berlin Potsdam Meydanı )

Fransa ( Paris Concorde Meydanı )

Hollanda (Amsterdam Dam Meydanı )

Belçika (Brüksel Grande Palace)

İstanbul (Üsküdar – Ümraniye – Kadıköy Meydanı)

Ankara (Kızılay Meydanı)

İzmir (Konak Meydanı)

Edirne (Selimiye Cami Önü)

YAZARLAR

Abdurrahman Dilipak – Yeni Akit Gazetesi Yazarı

Dr. Ahmad Rashid Malik – İslamabad Stratejik Çalışmalar Enstitüsü Çin-Pakistan Çalışmaları Bölümü Müdürü

Dr. Basheer Nafi – Al Jazeera Araştırma Merkezi’nde Kıdemli Araştırma Görevlisi

Fadime Özkan – Star Gazetesi Yazarı

Galip Dalay – Al Sharq Forum’da Araştırma Direktörü

Hande Fırat – Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi

Hilal Kaplan – Star Gazetesi Yazarı

Israel Shamir – Politik Düşünür

İsmail Kapan – Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni

Jamel Elshayyal – Al Jazeera Muhabiri

Melih Altınok – Sabah Gazetesi Yazarı

Murat Çiçek – 24 Tv Genel Yayın Yönetmeni

Murat Kelkitlioğlu – Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni

Nuh Albayrak – Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni

Oral Çalışlar – Posta Gazetesi Yazarı

Sibel Eraslan – Star Gazetesi Yazarı

Suraj Sharma – Gazeteci East Eye

selyus