Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 11 Şubat 2016

Üsküdar-Çekmeköy Metrosu ile bir ilk yaşanacak

Üsküdar-Sancaktepe/Çekmeköy metro hattı tamamlandığında, Türkiye’nin ilk sürücüsüz metrosu olarak hizmete girecek. Otomatik sistemle kendisini park edebilme özelliğine sahip metro dünyadaki en yeni teknolojiyi de kullanıyor. Sürücü kabini olmayacağı için yolcular en önde tünelleri izleyerek seyahat edebilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, “Görev hayatımda en gurur duyduğum işlerin başında İstanbul’a kazandırmış olduğumuz metro hatları geliyor” dediği metrolardan birinin daha hizmete alınmasında sona yaklaşıldı. Çekmeköy’den Üsküdar’a gidiş süresini 24 dakikaya indirecek Üsküdar-Çekmeköy metro hattının çalışmaları 24 saat aralıksız olarak sürdürülüyor. Hat hizmete açıldığında, sürücü kabini olmayan trenler ve peron kapı sistemi ile Türkiye’de bir ilk yaşanacak. Otomatik sistemle kendisini park edebilme özelliğine sahip metro dünyadaki en yeni teknolojiyi de kullanıyor. Sürücü kabini olmayacağı için yolcular en önde tünelleri izleyerek seyahat edebilecek. Vagonlarda meydana gelebilecek olağanüstü durumlara karşı istasyon yönetimi vagonların içini kameralarla gözetleyecek. 

Hat, 20 kilometre ve 16 istasyon, depo sahası ve depoya bağlanan 2 bin 750 metre tünelden oluşacak. Hat’ta, 126 vagon hizmet verecek. Yolcu kapasitesinin saatte 64 bin olması bekleniyor.

ULAŞIM NEREDEN NEREYE OLACAK?

Üsküdar Ümraniye Çekmeköy Sancaktepe metro hattıyla bağlantılı olacak ulaşım sistemleri de şöyle;

• Üsküdar İstasyonunda Marmaray hattıyla Avrupa Yakasına

• Altunizade İstasyonunda yapımı planlanan teleferik hattı ve mevcut metrobüs hattına,

• Çarşı İstasyonunda Ümraniye-Ataşehir-Göztepe metro hattına

• Dudullu istasyonunda ise Dudullu-Bostancı metro hattıyla bağlantı sağlanmış olacak.

Ayrıca Çekmeköy istasyonu sonrasında hat Sultanbeyli’ye uzatılacak.

selyus