Ana Sayfa FUTBOL 6 Ağustos 2017

Düdüğün arkasında dik durun, kararlı durun!

TFF Başkanı Yıldırım Demirören, “Benim beklentim, Yönetim Kurulu’nun beklentisi; çaldığınız düdüğün arkasında dik durun, kararlı durun. Hata olacaktır ama bizler sizlerin arkanızdayız.”

Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu tarafından düzenlenen Yaz Seminerleri, TFF Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Merkezi’nde başladı.

9 Ağustos’a kadar sürecek seminerin açılış törenine TFF Başkanı Yıldırım Demirören, 1. Başkanvekili Servet Yardımcı, Başkanvekilleri Nihat Özdemir, Hüsnü Güreli, Ali Dürüst, İcra ve Yönetim Kurulu Üyesi Ali Düşmez, Yönetim Kurulu Üyeleri Erhan Kamışlı, Mustafa Çağlar, Alaattin Aykaç, TFF Genel Sekreteri Kadir Kardaş ile MHK Başkanı Yusuf Namoğlu ve kurul üyeleri katıldı.

Seminer açılışında bir konuşma yapan TFF Başkanı Yıldırım Demirören, şu ifadeleri kullandı:

“Ben sizleri ‘Değerli kader arkadaşları’ diye çağıracağım. Dün Temsilciler Kurulu Semineri vardı, sözlerime bu şekilde başladım. Çünkü bizler aynı gemideyiz. Aynı gemide de hareket ediyoruz. Sizlerin başarısı bizlerin başarısı… Sizlere yapılan her ithamı bizlere yapılan itham olarak görüyoruz ve onun için ben ve Yönetim Kurulum olarak sonuna kadar sizlerin arkasındayız. Bundan hiç şüpheniz olmasın.

Ben öncelikle sizleri geçen sezon gösterdiğiniz performanstan dolayı kutluyorum. Tabi kutlarken de yeterli görmeyip, bu sezon sizlerden daha iyilerini sizden beklediğimizi de belirtmek istiyorum. Kamuoyu hakemlerimizi eleştiriyor da hakemlerimizin başarılı olduğu dönemleri maalesef gündeme getirmiyor. Son ayda 11 hakemimiz Avrupa’da maç yönetti. Hepsi de çok başarılı yönetti. Gördüğüm kadarıyla hiçbir yerde hakemlerimiz takdir görmedi. Yani yine bizlerin birbirimize ihtiyacı var. Kamuoyundan hiç beklemeyin. Ne zaman hata oluyor, o gün gündeme geliyorsunuz. Ama maalesef Türkiye’de yönetilen 90 bin maç içinde bir maçın 5 saniyesi hatalı olduğu vakit bütün sezon tartışılıyor. Ve siz değerli insan, adam, doğru karakterli insanlar hep itham altında bulunuyor. Bu bizi yaralıyor.” dedi.

DİK DURUN, KARARLI DURUN

Konuşmasına devam eden Demirören, “Hakemin en iyi dostu çaldığı düdük. Dostunuzun artmasını istiyorsanız düdüklerinizi doğru çalacaksınız. Sizlerin aldığı karar, Türk futbolunun geleceğini belli ediyor. Benim beklentim, Yönetim Kurulu’nun beklentisi; çaldığınız düdüğün arkasında dik durun, kararlı durun. Hata olacaktır ama bizler sizlerin arkanızdayız. Ben ve Yönetim Kurulu ilk günden beri hakemlere çok güvendik, çok önem verdik. Maddi imkânları gerektiği şekilde artırdığımıza inanıyorum. Şartlar gerektiriyorsa yine artırırız. Ama bunun karşılığını da sizlerden görmek istiyoruz. Onun için dediğim gibi daha çok çalışacağız.

Bu sezon takımlarımız çok büyük maddi yatırım yaparak kadrolarını güçlendirdiler. Hiçbir hatayı muhakkak kabul etmeyecekler, gündeme getirecekler. Onun için az hata yapacağız, yapmamız gerekiyor. Bunun için de VAR sistemini sonuna kadar destekliyoruz. Eğer kulüplerimizle, Kulüpler Birliği ile anlaşırsak ocak ayında yoksa önümüzdeki sezon VAR sistemini de getireceğiz. VAR sistemi sizlere güvenmediğimiz için değil, sizlerdeki hatayı daha azaltarak, sizlerin vicdanını, gönlünü daha rahatlatmak için bu sisteme geçiyoruz.

HAKEMLERİMİZİ BİR MAÇLA ÖLDÜRMEYİN

Benim buradan kulüp yöneticilerine kulüp başkanlarına, medyaya bir mesajım olacak: Hakemlerimizi bir maçta öldürmeyelim, kolay yetişmiyorlar. Hakemlerimize destek olalım. Tabii ki hata yapacaklar. Kavgayı bırakalım, hakemlerimizin iyi niyetli olduğuna baştan inanalım. Ama şu var ki hakemler şampiyonu belirlemiyor. Buna da inanıyoruz. Sizlere tekrar başarılar diliyorum. Bu seminerin hayırlı geçmesini temenni ediyorum. Allah yardımcınız olsun. Bizler sonuna kadar sizin arkanızdayız.”

HATASIZ HAKEM OLMAZ

Merkez Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Namoğlu da seminerde yaptığı konuşmada şöyle dedi: “Geçen sezon 3 Ağustos tarihinde göreve başlamıştık. O tarihte 5. ve 6. yardımcı hakemlik sistemi vardı. Geldiğimizde bu sistem kaldırılıp 4’lü sisteme geçtik. Geçiş sürecinde sezonun ilk yarısında performansınızda bir parça düşüklük vardı. Ancak devre arası seminerle beraber, çeşitli çalışmalarla ikinci yarıya daha iyi hazırlandık. Hakem arkadaşlar Süper Lig dahil olmak üzere tüm ligleri problemsiz olmak üzere tamamladılar.

Profesyonel futbol oynayanları hakem ordusuna katma adına yönetmelikte değişiklik yaparak 6 ay gibi bir sürede terfi etme imkânlarını sağladık.

Hakem arkadaşların ekonomik olarak güçlenmesinde bugünkü Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulumuz büyük katkılar sağlamışlardır. Huzurlarınızda Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı ve Yönetim Kurulu’na teşekkür etmek istiyorum. Bu sene geçim kaynağı olarak bir ücret olacağı gibi başarıya endeksli çalışma içinde olacağız.

Uluslararası düzeyde hakem arkadaşlarımız sezon başı olmasına karşın oldukça fazla maç almıştır. Yönettikleri maçlarda da yine başarılı oldular. Yine üç arkadaşımız, 9 Ağustos’ta UEFA’nın Elit ve 1. Kategori kursuna katılacaklar; Cüneyt Çakır, Hüseyin Göçek ve Halis Özkahya… Şimdiden onlara başarılar diliyorum. Bizlere moral olarak destek olan TFF Yönetim Kurulu’na teşekkür ediyorum. Hatasız hakem olmaz. Bizim görevimiz de az hata yaparak sezonu tamamlamak. Hedefimiz, başarı, başarı, yine başarı.”

Seminerlerde MHK Danışmanı Roberto Rosetti, “Temel Oyun Kuralları Değişiklikleri” konusunda hakemleri bilgilendirdi.  Ayrıca MHK Yardımcı Hakem Eğitmeni Leif Lindberg ile MHK Eğitimcisi ve Mentör Jorn West Larsen de seminerde eğitim verecek.

Süper Lig hakemleri ile yardımcı hakemleri 4-6 Ağustos; A Klasman hakemleri ile yardımcı hakemleri ve Kadın FIFA hakemleri ile yardımcı hakemleri 6-8 Ağustos; Üst Klasman Gözlemcileri ise 8-9 Ağustos tarihlerindeki seminerlere katılacak.

selyus