İzmir Marşı çalıntı çıktı!

CHP’lilerin sahiplendiği İzmir Marşı, çalıntı çıktı. Tarihçi Yazar Murat Bardakçı ve Haber 7 köşe yazarı Ahmet Anapalı, aynı şeyleri iddia ediyor. Her iki yazarda yaptıkları araştırmada İzmir Marşı’nın dönemin tek partili iktidarı CHP’lilerin çaldığı görülüyor. Daha açıkça ifa etmek gerekirse CHP zihniyeti hırsızlık yaparak “Kafkasya Marşı”nı çaldığı iddia ediliyor, yazarlar tarafından! Murat Bardakı’nın ses kaydını, Ahmet Anapalı’nın da yazısını siz okurlarımı için paylaşıyoruz.

AHMET ANAPALI’NIN P İDDİALI KÖŞE YAZISI

İddia sahiplerinden Ahmet Anapalı, “Farkında mısınız bu aralar CHP’liler ve iş ortaklarının ağzından bir marş eksik olmuyor. “İzmir’in dağlarında çiçekler açar” diye başlayan İzmir Marşı. Güzel. Gerçekten güzel kulağa çok hoş gelen bir melodisi var ve müzik uzmanlarının ifadesine göre klasik Türk marş normlarına uyan ender marşlarımızdan biridir.

Bu marş çok güzel, kulağa da güzel geliyor. Ama, ortada çok ilginç ve düzeltilmesi gereken kocaman bir yanlış var; Bu marş Atürk’çü ve 16 Nisan’da yapılacak olan Referandumda “Hayır” oyu verecek olan muhaliflerin zannettiği gibi Milli Mücadele yıllarını anlatmıyor. Hele hele Atatürk’ü hiç anlatmıyor. Daha eski Osmanlı dönemine denk gelen bir hikayesi vardır. Yani bu marş mehter gibi bir Osmanlı marşıdır.

Elimizde bulunan ilk kayıtlara göre bu marşın adı “Kafkasya Marşı”dır. Enver Paşa’nın abisi Nuri Paşa tarafından kurulan ve idare edilen “Kafkas İslam Ordusu’sunun marşıdır.” Üstelik İzmir’in dağlarında çiçekler açar” Kafkasya dağlarında çiçekler açar diye çalınıp söylenmiştir senelerce.

Fakat üretmek yerine taklit etmeyi, bir adım daha ileri gitmek yerine eskiyi bozarak taklit etmeyi maharet zanneden tek parti zihniyeti ne yazık ki, bu marşı yani Enver paşa’nın kardeşi ve onun şanlı ordusu adına yazılmış olan bu marş gibi marşı tahrif ederek ve değiştirerek Atatürk’e yaslamıştır.

Musiki yazarı Etem Üngör’ün 1966’da çıkarttığı “Türk Marşları” isimli kitabında eseri “İzmir” değil, “Kafkasya Marşı” adı ile yayınladı ve bestenin sonraki senelerde “İzmir’in dağlarında….” ve bazen de “İnönü dağlarında….” diye okunduğunu hatırlattı.

Marşın 1914’teki Kafkas harekâtına ait olduğunu da ifade etti ama eserin İzzeddin Hümayi’ye aidiyeti hakkında herhangi bir belge yahut kayıt göstermedi. Marş, o günden buyana İzzeddin Hümayi Elçioğlu’na mâledilir ama elde hiçbir kaynak bulunmamaktadır! Üstelik, Türkiye’nin en önemli nota yayıncılarından olan Şamlı İskender’in 1927’de çıkartmış olduğu üç ciltlik marş külliyatında İzzeddin Hümayi’nin 20 adet eserinin neşredilmiş olmasına rağmen yayında bu marş yoktur![1]

Bu arada geçen hafta sonu Türk Tarih Kurumu’nun davetlisi olarak bir programa katılmak ve kitap fuarında kitaplarımı imzalamak için İzmir’e gittim ve gözümle temeşa eyleyip şahİt oldum ki; İzmir’in dağlarında çiçek değil boğazına kadar gecekondu vardır. Ne yazık ki İzmir çiçeklerin değil çarpık kentleşmenin ve gecekondulaşmanın kıskacında boğulup gitmiştir. Geçmiş olsun.

Değiştirilerek İzmir Marşı haline getirilen Kafkasya Marşı’nın sözleri;

Kafkasya dağlarında çiçekler açar

Altın güneş orda, sırmalar saçar.

Bozulmus düşmanlar hep yel gibi kaçar

Kader böyle imiş ey garip ana

Kanım helâl olsun güzel vatana.

 

Kafkasya dağlarına bomba koydular

Türk’ün sancağını öne koydular

Şanlı zaferlerle düşmanı boğdular

Kader böyle imiş ey garip ana

Kanım helâl olsun güzel vatana.

 

Kafkasya dağlarında oturdum kaldım

Şehit olanları deftere yazdım

Öksüz yavruları ben bağrıma bastım

Kader böyle imiş ey garip ana

Kanım helâl olsun güzel vatana.

 

Türk oğluyum ben ölmek isterim

Toprak diken olsa yatağım yerim

Allah’ından utansın dönenler geri

Kader böyle imiş ey garip ana

Kanım helâl olsun güzel vatana.

selyus