Görmez “Bir insandan haya alınırsa bütün kötülüklere karşı duyarsız kalır”

İnsanlığın haya direnişine ihtiyacı var diyen Mehmet Görmez Hoca, “Haya ile ilgili Allar Resulü şöyle buyuruyor; Allah bir insanı helak edecekse önce ondan hayayı alır. Eğer ondan haya alınırsa bütün kötülüklere karşı duyarsız kalır. Bir kötülük artık onun nezdinde kötülük olmaz. Eğer kötülüğe karşı duyarsız olmaya başlarsa emanet ondan alınır. Eğer emanet ondan alınırsa hain olur, ihanet etmiş olur. İhanet içeresine girerse ondan rahmet alınır…”

Mavera Eğitim ve Sağlık Vakfı’nın konuğu olan önceki dönem Diyanet İşleri Bakanı Prof. Dr. Mehmet Görmez Hoca, insanlara adeta ders niteliğinde bilgiler aktardı. Haya ve vefa üzerine duran Görmez Hoca, Peygamber Efendimizin bir Hadisinden genişçe bahsetti.

“İNSAN EĞER ŞEYTANLAŞIR, LANETE UĞRARSA O TAKTİRDE İSLAM ÜZERİNDEN KALKMIŞ OLUR”

Mehmet Görmez Hoca, “Haya ile ilgili Allar Resulü (S.A.V.) şöyle buyuruyor; “Allah bir insanı helak edecekse önce ondan hayayı alır. Eğer ondan haya alınırsa bütün kötülüklere karşı duyarsız kalır. Bir kötülük artık onun nezdinde kötülük olmaz. Eğer kötülüğe karşı duyarsız olmaya başlarsa emanet ondan alınır. Eğer emanet ondan alınırsa hain olur, ihanet etmiş olur. İhanet içeresine girerse ondan rahmet alınır. Eğer ondan rahmet alınırsa şeytanlaşır, lanete uğrar. Eğer şeytanlaşır, lanete uğrarsa o taktirde İslam üzerinden kalkmış olur.”

 “VEFA, AHLAKTIR, İNSANA YAKIŞIR. AMA KÖPEKTE DE VAR. KEDİ DE VAR”

Görmez Hoca, “Şimdi bu Hadis bundan sonra anlatacaklarımın özetidir. Haya, insanın ayrılmaz bir vasfı. Vefa, ahlaktır, insana yakışır. Ama köpekte de var. Kedi de var. Hayvanda da var. Fakat, haya insana hayat veren bir ahlaktır. Ve bu çağda görsel idrakin egemenliğine esir olmamak için haya ile yeniden ihyaya ihtiyaç olduğunu ifade etmek için sizlerle bu konuyu konuşmayı tercih ettim.”

“HAYAYI İSLAM ALİMLERİ DÖRDE AYIRIRLAR”

Mehmet Görmez, “Allah Resulü hutbeden bir cümle sarf etti, “İstahyu Minallahi Hakkal Haya”. “Allah’tan gerçek manada haya ediniz”. Hayayı İslam Alimleri dörde ayırırlar. Allah’tan haya, insandan haya, meleklerden haya ve insanın kendisinden hayası. İnsan kendisinden haya etmeye başlaması, aynı zamanda Allah’tan, meleklerden ve insanlardan da haya etmeye başladığını, izzet ve onura sahip bir mümin olduğunu gösteren bir işarettir.” diye tarih etti.”

selyus