Ana Sayfa YAŞAM 12 Mart 2018

İsmail Kapan, “Türkiye deyince hepsinin gözleri parlıyor”

Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan, “Moritanya, Senegal ve Mali maalesef Afrika’nın en fakir ülkeleri. Oradaki fakirliği, oradaki yoksulluğu orada sömürülen, ezilen insanların dramını bire bir gördük. Hepsinin Türkiye’den bir beklentisi var. Türkiye deyince hepsinin gözleri parlıyor, içleri ümit ile dolu.”

Trabzon’da yapılan ‘Türkiye Gazetesi Yazarları Okuyucularıyla Buluşuyor’ adı altında ‘Türkiye Toplantıları’nın ilkine katılan Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan, önemli açıklamalarda bulundu.

İsmail Kapan, “Çok kritik bir dönemden geçiyoruz Aslında Türk milleti ve genelde İslam Âlemi 200 seneden beri çok sıkıntılı dönemlerden geçiyor. 19. asır Osmanlı Devleti’nin en uzun asrıydı. Neredeyse tamamı savaşlarla geçti. İmparatorluk yıkıldı ama imparatorluğun cenazesi yüz yıldır kaldırılamıyor. Bugün kim nereye bir adım atarsa Osmanlı ile yüz yüze geliyor. İslam âleminde büyük sıkıntı var. Oysa bildiğimiz yer altı ve yer üstü zenginlikleri aslında İslam dünyasında. Bilinen enerji kaynaklarının ispatlanmış petrol rezervlerinin yüzde 80’i İslam coğrafyasında. Bilinen doğalgaz kaynaklarının yüzde 50’si yine İslam coğrafyasında. Dünya ticareti için en önemli geçiş noktaları olan 13 tane stratejik boğazdan 9 tanesi İslam ülkelerinde. Yani jeopolitik üstünlük, tabii zenginlikler hepsi İslam dünyasında ama İslam dünyasında kanayan yaralar bir türlü kapanmıyor. Maalesef Müslümanlar büyük çapta büyük sıkıntı ve eziyet içerisinde, büyük baskı altında. Mesleğimiz icabı ülkeleri geziyoruz, dünyayı dolaşıyoruz. Son olarak Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte Kuzey Afrika’da, Cezayir, Moritanya, Senegal ve Mali’ye gittik. Cezayir bir nebze ama Moritanya, Senegal ve Mali maalesef Afrika’nın en fakir ülkeleri. Oradaki fakirliği, oradaki yoksulluğu orada sömürülen, ezilen insanların dramını bire bir gördük. Hepsinin Türkiye’den bir beklentisi var. Türkiye deyince hepsinin gözleri parlıyor, içleri ümit ile dolu çünkü yüzyıllarca Afrika kıtasına giden Batılı sömürgeciler onların zenginliklerini sömürdükleri gibi onların hürriyetlerini de bertaraf ettiler. Onun bir istisnası Türk milleti oldu. Türk milleti nereye giderse oralara bir şey vermek için karşılık beklemeksizin gidiyor. Onlar da bunun çok iyi farkında” şeklinde konuştu.

selyus