Ana Sayfa YAŞAM 20 Kasım 2016

Suriyeli Rami Ali, “Annelerimizin sütünü bilemedik”

Panel sırasında hıçkırıklara boğulan Suriyeli Rami Ali ise, “Çocuklar başka ülkelere kaçarken kayboldu. Anneler yaşamını yitirdi. Yetim ve öksüz kaldık. Annelerimizin sütünü bilemedik” diye konuştu.

Bağcılar Belediyesince Dünya Çocuk Hakları Günü münasebetiyle düzenlenen “Çocuk Olmak Hakkım” konulu panelde Doğu Türkistanlı, Afrikalı, Suriyeli ve Filistinli çocuklar savaş ve zulümlerin bıraktığı derin ve etkileyici izleri çocuk gözüyle dile getirdi. Kadın ve Aile Kültür Sanat Merkezi’ndeki panelin açılışında bir konuşma yapan Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, çocukların hayata büyüklerinden daha anlamlı baktığını belirterek, “Ne acıdır ki bilgi ve teknoloji çağı olan 21. yüzyıl dünyasında savaşlar yaşanıyor, çocuklar açlıktan ölüyor” dedi.

AK Parti Bağcılar İlçe Kadın Kolları Başkanı Fatma Kıratlı da Başkan Çağrıcı gibi programa katılarak, salondaki duygu dolu anlara ortak oldu. 

“KALEMDEN ÖNCE TAŞ TUTMAYI ÖĞRENİYORUZ”

Daha sonra panelist çocuklar duygularını dile getirdiler. Filistinli Sare ve Rana Salih, yaşadıkları zulmü çocuk gözüyle dile getirdi. Kendilerini bildiklerinden bu yana mücadele içinde olduklarını anlatan çocuklar, yaşadıkları acıları şöyle anlattı:

“Filistin’de çocuk olmak çok zordur. Gazze’de güvenle yürüyemiyoruz, Mescid-i Aksa’ya giremiyoruz. Bomba sesleriyle uykudan uyanıyoruz. Elektriklerimiz hep kesiktir. Zeytin ağaçlarımızdan zeytin toplayamıyoruz. Okula giderken İsrail askerleri içerisinde yalnızca kitap, kalem olan çantamızı kontrol ediyorlar. Çocuklar, kalemden önce taş tutmayı öğreniyor.”

“ANNEMİZİN SÜTÜNÜ BİLEMEDİK”

12 yaşındaki Suriyeli Rami Ali de çocuk gözüyle Suriye’deki savaşı anlattı. Kimi babaların savaşta öldüğünü, kaybolduğunu veya engelli olduğunu anlatan Ali, Suriye’de uçağın bomba anlamına geldiğini kaydetti. Savaşta babaların öldüğünü, kaybolduğunu, sakat kaldığını söyleyen Ali, “Çocuklar başka ülkelere kaçarken kayboldu. Anneler yaşamını yitirdi. Yetim ve öksüz kaldık. Annelerimizin sütünü bilemedik” diye konuştu.

Dünyanın Suriyelilere sahip çıkmadığını da kaydeden Ali, “Bize yalnızca Türkiye sahip çıktı. Burada okula gidiyorum. İnşallah doktor olacağım” dedi.

Doğu Türkistanlı Şeymanur Ahan ise, 60 yıldır soydaşlarının

Çin zulmü altında inlediğini söyledi. İnsanların işkence gördüklerini ifade eden Ahan, “Çin’de milyonlarca bebek ana karnında öldürülüyor. 35 milyon soydaşımız Çin tarafından öldürüldü. Müslüman soyunu yok etmek için asimilasyon uygulanıyor” dedi.

“BEN HAYALİMİ GELİŞTİREMİYORUM”

8 yaşındaki Etiyopyalı Muhammed Saad Ahmet ise, Afrika’da yaşanan zulümleri dile getirdi. Afrika’nın nüfusunun hemen hemen yarısının çocuk olduğunu söyleyen Ahmet, şöyle konuştu:

“17 milyonu okula gidemeyerek, çalıştırılıyor. Kız çocukları okula gönderilmiyor. Çocukların mutlu hayatı yok. Afrika’da çocuk olmak doğaya yakın olmak demek. Çoraktan toplar, yağmurdan yağan zemin kaydırağımız oluyor. Afrika altın, pırlanta, demir gibi doğal kaynaklara sahip, ancak uzun süre sömürge olduğu için, savaşlar yüzünden bu kaynaklardan yeterince faydalanamıyoruz.”

Muhammet Aktaş da Suriyeli çocuklara ensar olmanın önemine dikkat çekti. Aktaş, “Eğer, dünyayı çocuklar yönetseydi savaş olmaz, çocuklar ölmez, yoksulluk olmazdı” şeklinde konuştu.

Panelin sonunda Hatice Gökçimen, Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni okudu. Panel sonrası değerlendirmede bulunan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Selim Çelenk, “Savaştan kaçan mazlumlar Türkiye’yi sığınak olarak görüyor. Burada çok ders aldım. Bize sunulan bu dersi ezberliyoruz. Bundan sonra çocuklar için atacağımız adımlara yeni şekiller vererek gerekeni yapacağız” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE’DE 6 MİLYON EKMEK ÇÖPE ATILIYOR”

Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ali Erbaş ise, UNICEF’in araştırmasına göre dünyada her 3,5 saniyede bir çocuğun açlıktan öldüğünü anlattı. Buna karşın bir kişinin de tokluktan öldüğünü kaydeden Erbaş, “Türkiye’de günde 6 milyon ekmek çöpe atılıyor. İsraf yapmamalıyız” dedi.

selyus