Ana Sayfa Uncategorized 31 Ağustos 2018

Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Ömer Pirinç, çene ağrısı ve tedavisinden bahsetti

Alanında öne çıkan önemli isimlerden Ağız ve Diş Çene Cerrahisi Uzm. Dr. Ömer Pirinç, Çene eklemi rahatsızlığınız mı var? Çene ağrısında neler yapılmalı? Çene ağrısı nasıl geçer? Çenemizi doğru kullanmanın püf noktaları? Çene eklemi hastalıklarına teşhis nasıl konur? Çene ağrısının tedavisi nasıl yapılır? Evde yapılacak egzersizlerle çene ağrısı nasıl geçer? konularında önemli açıklamalarda bulundu.

ÇENE AĞRISI NEDEN OLUR?

Çenenizi hareket ettirince ağrı hissediyor ve ses duyuyorsanız, ağız açmada zorluk, diş sıkma veya diş gıcırdatması varsa çenenizde bir sorununuz var demektir. Çene eklemindeki rahatsızlıklar, ağız açamamaya kadar varan birçok probleme neden olabiliyor.

Çene eklemi rahatsızlığı çeken birçok kişi, hangi doktora başvuracağını bilmiyor bu rahatsızlık için KBB uzmanları, göz doktorları hatta nöroloji uzmanlarının kapısını çalan hastalar olduğunu görüyoruz oysa çene eklem rahatsızlığı konusu, çene cerrahisi uzmanının branşıdır ve doğru teşhis sonrasında uygulanan tedavi yöntemleriyle bu problem çözülebilir.

Hareket kabiliyeti oldukça fazla ve vücudun hemen hemen en çok çalışan eklemi olan çene eklemi çiğneme, konuşma, esneme hareketi sırasında sürekli çalışır hatta bazı insanlarda çene eklemi uyurken dahi hareket halindedir ve çok aşırı yük aldığından dolayı çene ekleminde birçok hastalıklar meydana gelebiliyor.

Çene eklemi rahatsızlığının belirtileri, teşhis ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi vermek isterim. Bu rahatsızlık baş, kulak, çene-yüz ağrıları, kulak çınlaması, çene ekleminden ses gelmesi, ağız açmada kısıtlılık, ağrı veya kaymalar şeklinde bulgularla kendini gösterir.  Halk arasında çok sık görülen çene eklem hastalığı tedavi edilmediği takdirde ise hastaların psikososyal durumlarını, hatta ailevi durumları dahi etki altına alabilir.

ÇENE EKLEMİNİ BOZAN NEDENLER?

Bazen klinik belirti vermeden yıllarca devam eden, bazen de insanları adeta canından bezdiren bir rahatsızlık olarak süren çene eklemi rahatsızlığının nedenlerini kısaca şöyle anlatabilirim: Farkında olmadan çene ekleminize ve yüz kaslarınıza aşırı yüklenmeye sebep olabilecek şekilde dişlerinizi sıkıyor veya gıcırdatıyor olabilirsiniz. Çene eklemi rahatsızlığına sebep olabilecek tek taraflı çiğneme yapıyor olabilir veya daha önceleri çene yüz bölgesinde bir travmaya maruz kalmış olabilirsiniz.”

ÇENE EKLEMİ RAHATSIZLIĞI NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Teşhisin ilk aşamasını tüm hastalıkların teşhisinde olduğu gibi hastalık geçmişinin öyküsünün değerlendirilmesi yani detaylı anamnez alınması oluşturuyor. Sonrasında çene eklemi rahatsızlığının nedenlerinin anlaşılmasına yardım eden detaylı klinik ve radyolojik muayenesi yapılır.  İlk başta tüm ağızın diş ve dişetlerinin muayenesi yapılır. Çene-yüz ve boyun kasları palpasyonla muayene edilir. Varsa eklem sesi steteskop yardımıyla dinlenir. Ağız açıklığı miktarı ve ağız açmada kayma olup olmadığına detaylı olarak bakılır. Yine diş sıkma veya diş gıcırdatmaya bağlı dişlerde oluşan aşınmalar kontrol edilerek muayeneniz tamamlanır. Radyolojik muayenede panaoramik röntgen veya dental tomografiden yararlanılabilir. İleri eklem içi problemlerinde manyetik rezonans görüntüleme (MRI) tetkiki istenebilir. Alınan cevaplar ve muayene sonuçlarıyla teşhis koyulur.

DİŞ SIKMA VEYA DİŞ GICIRDATMAYA DİKKAT

Geceleri uyurken istem dışı yapılan diş gıcırdatmaya bruksizm denir. Dişler bir şeyi öğütüyormuş gibi sıkılır ve birbirine sürtülür. Bu çene eklemini çok bozan bir durumdur. Burada tedaviden amaç,  çene eklemindeki aşırı yüklenmeyi azaltmak ve alt çenede hastanın kontrolünü arttırmaktır. Hastalarımızın Tırnak yeme, dudak ve bıyık emme, kalem ısırma, diş sıkma, diş gıcırdatma dili ve yanağı emme gibi normalden sapan alışkanlıkları olabiliyor. Bütün bunların hepsi alt çenenin sürekli hareket etmesine ve dişlere sürekli yük binerek aşınmasına neden olur. Hastanın bu konudaki bilinci artırılmalı ve bunlardan vazgeçmeye çalışmalıdır. Hasta bunları hatırlatacak notları, işyerine, evine, arabasına asmalıdır. Bilinçli olduğu zamanlarda diş sıkmamaya özen göstermelidir. Bizim kişiye özel hazırladığımız gece plakları (splint tedavisi)  hastaya sürekli bunu hatırlatır,  çene eklemindeki aşırı yükü azaltır ve çene kaslarının gevşemesine katkıda bulunur.

TEDAVİDE NASIL BİR YÖNTEM UYGULANIR?

Çene eklem problemlerinin düzeltilmesi için tek bir tedavi yöntemi yoktur. Bazen birden fazla tedavi yöntemini birlikte uygulamak gerekebilir. Tedavi, klasik ilaç tedavisinden fizik tedaviye,  gece plağı (splint tedavisi) kullanımından manipülasyona ve çene eklem yıkamasından  (artrosentez) ileri cerrahi işlemlere kadar giden bir takım tedavi skalamız vardır. Tedaviye ilk olarak bilgilendirici ve varsa normalden sapan alışkanlıkları giderici eğitimlerle başlıyoruz. Sonrasında çene eklemini problemine neden olan sorunları bulup ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Hastanın, psikiyatrik, psikolojik durumunu da bu süreçte çok önemli gerekirse psikoterapi gibi profesyonel destekler alması gerekebiliyor. Daha geç kalınmış vakalarda eklem içerisine yönelik açık cerrahi müdahaleler yapılabilir.

Düzenli bir şekilde kontrollerine takip ederek söylediğim tavsiyelere uyan hastalarımın 2-3 ay hatta daha kısa sürelerde bile tedavisi bitebiliyor.  Bu hastalarımın tedavi sonrası tamamen iyileşerek ağrılarından kurtulup eski çene sağlığına kavuştuğundaki gülümsemeleri beni fazlasıyla mutlu ediyor.

Daha detaylı bilgiyi  www.ceneeklemitedavisi.com web sitemde bulabilirsiniz.

 

 

selyus