Mikroplastik nedir?
Mikroplastikler 5 mm ile 1 mikrometre arasındaki boyutlarda olan plastiklere verilen isimdir. Boyutlarından kaynaklı olarak çıplak gözle fark edilmeleri oldukça güçtür.
Plastikler her yerde… Kıyafetlerimizde, kozmetik ürünlerinde, elektronik cihazlarda, araç lastiklerinde, poşetlerde… Aklımıza gelecek her yerde ucuz ve kolay üretilen plastikler kullanılıyor. Sadece birkaç yıl öncesine kadar 3 bin farklı plastik materyal varken şimdi bu sayı 9 bin 600’e ulaşmış durumda. Ve bu ürünlerden saçılan partiküller dünyayı sardı.
Dünyada plastiğin kullanım alanı nerdeyse sınırsız. Plastik ürünler ise nerdeyse hepsi fosil yakıtlardan elde ediliyor. Kullanıldıktan sonra doğaya atılan plastikler zamanla parçalanarak havaya, suya, toprağa karışıyor ve sonunda bedenimize giriyor. Biz bunları soluyoruz hatta yiyoruz.
Nasıl mı ? oturduğumuz masada tabak boşken evinizdeki havada dolaşan yüzlerce mikroplastik partikülü düşüyor ve tabağınıza yemek doldurduğunuzda mikroplastik de yemek zorunda kalıyorsunuz.
Son yıllarda yapılan araştırmalarda insanların akciğerlerinde, kanlarında, hatta anne sütünde bile mikroplastiğe rastlandı.
Yaklaşık olarak, sağlıklı her 22 kişinin 17’sinin vücudunda mikroplastik var
Yılda on binlercesini yutuyoruz.
Frene bastığınızda bile doğaya mikroplastik yayılıyor.
Tüm meyve ve sebzelerde var
Tarladan yeni alınan buğday ve lahanada bile var. Topraktan karışmış.
Balıkların kaslarında bile var. Yani balık yerken bile plastik yiyoruz.
Ortalama her insan yılda milyonlarca mikroplastiği solunum yolu ile havadan alıyor. Tükettiği gıdalardan alıyor.
Hastalık sebebi bu durum
Ne yapabiliriz?
- Yiyecek satın alırken plastik ambalajlardan almayın
- Pet şişede su tüketmeyin
- Çamaşır makinesine lif tutucu bir filtre konulabilir
- Sentetik kıyafet yerine yün kıyafet tercih edin
Benzer Yazılar
-
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Balkan Barış Platformu üyelerini kabul etti
-
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde, Balkan Barış Platformu’nun ikinci toplantısı gerçekleştirildi
-
Sık sık saldırılar düzenleyen terör örgütü, Şam yönetimi ile yaptığı anlaşmaya uymadı
-
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bölgemizde terörün devri tamamen kapanmıştır”
-
Suriye Ordusu terör örgütü PKK/YPG ve SDG’yi silip süpürüyor
-
Bakan Fidan: “Gazze ve Filistinlilerin barış ve huzur içinde yaşayabilmeleri amacıyla çalışmaya devam edeceğiz”
-
Avrupa’da Netanyahu için “Aranıyor, savaş suçları ve soykırımdan” afişleri asıldı
-
AK Parti Sözcüsü Çelik: “Suriye’de Türkmen, Arap, Kürt ve diğer bütün kardeşlerimizin geleceği aynı istikamete bakmaktadır”
-
Somali’ye kurulacak Uzay Limanı’nın ayrıntıları belli oldu
-
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Avrupa Türk toplumunu kimseye ezdirmeyiz, ezmeye çalışan kifayetsizlere de hadlerini pekala bildiririz”
-
AK Parti Sözcüsü Çelik: “Bir ülkede iki ordu olmaz, iki silahlı güç olmaz”
-
AK Parti’nin ‘Terörsüz Türkiye’ raporu: Yatırımlar katlanacak


