Hüseyin YELKENCİ

İstanbul’dan Yansıyanlar

AK Parti Anadolu Yakası adayların analizi!

AK Parti İstanbul ilçe teşkilatlarında heyecanlı bekleyiş sürüyor. Geçtiğimiz hafta boyunca sosyal medyada dolaşan belediye başkanı aday listeleri paylaşıldı durdu. Bulunduğu ilçeden kendini öne çıkarmak isteyenlerin paralı algı oyunu olmaktan öteye geçmedi o listeler. Ancak en son liste genel merkeze yakın birileri tarafından sızdırıldı ve inanırlığı ise ismi listede yazılanların bazıları aranarak teyit edildi.

Tabi belki de listenin daha henüz üstünde oynanılabilir haliydi, ancak düzeltilmeden sızdırıldığını düşünüyorum. Yine de en son elimize geçen bu listenin çoğu aday gösterilecek. Anadolu Yakası’nı ele alacak olursak, isimler ve ilçeler üzerine durmak istiyorum.

Bize ulaşan listede 14 ilçe içinde 3 Rizeli var. Bunların üçünün de aday gösterilmesi mümkün değil. Kuvvetle ihtimal bunlardan ikisi gider.

Tabi kimin kalacağı da merak konusu. Haliyle belediye başkanı olması ve tanınması hasebiyle Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz bir buçuk adım önde!

Demografik yapıya çok önem veren AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu yakadan adaylarda Rizelinin dışında Doğu ve Güneydoğulu, Kastamonulu, Sivaslı, Giresunlu, Ordulu, Trabzonlu, Erzurumlu, Gümüşhaneli, Erzincanlı, Akdenizli olmasına özen gösterecektir…

Hatta Reisten memleketi önemli değil, bir kadın aday bekliyorum…

Resmi olmayan ve bize ulaşan son listede ismi açıklanan ilçelerin içinde Şile, Ümraniye, Sultanbeyli, Maltepe büyük bir ihtimal değişir.

Şile’de durum net bir şekilde ortada. Ümraniye gibi burayı da reis çözecek inşallah…

İstanbul’un 3’üncü, Türkiye’nin 7. büyük ilçesi Ümraniye’de heyecanlı bekleyiş biraz daha sürecek gibi.. Burada üç dönem kuralı mazeret gösterilmese mevcut efsane başkan Hasan Can ağabeyim devam eder. Ha üç dönem kuralı uygulanırsa buranın ismi bende kalsın!

Bu arada Kartal’ın adayı da önemli. Çok başarısız bir 5 yıl geçiren CHP belediyesini AK Belediyecilikle tanıştırmak, Kartal teşkilatları için büyük bir şans ve an meselesi. Alınmaması için hiçbir neden yok. Onun için buraya konacak ismin memleketinden ziyade burası kiminle alınabilir, ona bakmak lazım!

Tuzla’da Evvel Allah sapasağlam, başarılı başkan Şadi Yazıcı var. Yazıcı, Erzurumlu. Kartal’a da Erzurumlu bir aday zor görünüyor. Burada Gümüşhane de etkili. Gümüşhaneli koysa Erzurum, Erzincan ve Bayburtlular nasıl bakar bu isme, bunları iyi hesaplamak lazım!

Buraya herkesi kucaklayacak memleket üstü bir isim konabilir. Bu isim göçmen lakin doğma büyüme Kartallı olan İlçe Başkanı Gürkan Akyol, ya da Kartal Belediye Meclis Üyesi ve İl Başkan Yardımcısı Yunus Fırat Aydın olabilir.

Öte yandan Anadolu Yakasına bir Gümüşhaneli isim konacağına göre bunu da Sultanbeyli’de kullanabilirler diye tahmin ediyoruz. Burada da sahayı çok iyi bilen ve 9 yıl belediye başkan yardımcılığı yapan İnşaat Yüksek Mühendisi Gümüşhaneli Hacı Abdullah Uçan’ın açıklanması bekleniyor…

Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem’in Ataşehir İlçesi’ne kaydırıldığı kuvvetle muhtemel tamam gibi görünüyor. Bu gelişmeye Sancaktepeliler üzülse de Ataşhirliler çok sevindi…

Doğu ve Güneydoğulu seçmenin çoğunlukta olduğu Sancaktepe’ye de Erzincanlı olan Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç gönderiliyor.

Maltepe zor bir ilçe. Daha önceki yazımda bu ilçenin kurucu ve hala çok sevilen belediye başkanı Bahtiyar Uyanık’tan bahsetmiştim ama bize gelen bilgiye göre ibre şimdi İlçe Başkanı Mehmet Erikçi’ye döndüğü söyleniyor…

Gelelim Trabzon’a, Allah nazarlardan korusun, 5 yıl gibi kısa bir zamanda İstanbul’un kim bilir belki de Türkiye’nin en çok ve en baba projeleri hayata geçiren Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Trabzonlu kontenjanınından aday. Tabi bazı faktörlerden dolayı ikinci bir Trabzonlu da konabilir bu bölgeye…

Giresunluların ağırlıkta olduğu Beykoz’a da Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın’ın ismi listeye yazıldı. Burada dikkat edilecek en önemli konu ise Kastamonulu olan Muharrem Kaşıtoğlu faktörü. Dün MHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı bir kardeşimizle konuştuğumda, ‘evet Muharrem Kaşıtoğlu Beykoz adayımız olabilir’ dedi. Böyle olursa AK Parti için ne olur? Beykoz  avuçlarının içinden gider ve güle güle olur..!! Beykoz CHP İlçe Örgütü elini açmış dua edip duruyor, Kaşıtoğlu MHP’den aday olsun diye. Muharrem kardeşim, sana sesleniyorum: ‘büyük bir imtihandasın!’

Pendik ilçesinde tamam gibi görünen Ahmet Cin’in durumu da TBMM Başkanı Binali Yıldırım’a bağlı. Binali Yıldırım, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olursa geçen gün tartıştığı İl Başkanı Bayram Şenocak’la çalışmaz diye tahmin ediyorum. Şenocak, büyük bir ihtimalle Küçükçekmece veya başka bir ilçenin Belediye Başkan Adayı olur. Daha öncede İl Başkanlığı için adı geçen Ahmet Cin İl Başkanı olarak atanır. Hal böyle olunca da Pendik için boşalan yere önceki ilçe başkanı Mimar Turgay Kılıç aday gösterilebilir.

Tüm yazdıklarım tamamen benim kendi görüşümdür. Hiç kimseyle bir diyaloğum yoktur. Görelim Mevlam neyler, neylerse güzel eyler. Bu süreç İstanbul ve Türkiye’ye hayırlar getirsin inşallah.

selyus