Ana Sayfa ÇEVRE 27 Şubat 2023

Bakanlık ‘Fay Yasası’nı hızlandırıyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ‘Fay Yasası’ gündeme geldi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, deprem konutları ile ilgili fay yasasının gündemde olduğunu açıkladı ve konuyla ilgili detayları aktardı. Türkiye, tamamı 5 ve üzeri büyüklükte deprem potansiyeline sahip olan 485 diri fay hattının yer aldığı bir ülke. Bundan dolayı depremzedeler için yeni yerleşim yerleri belirlenirken fay yaşı ve bu fayın deprem üretme aralığı dikkate alınacak. Bakan Kurum’un açıkladığına göre ise AFAD, ‘fay yasası’ üzerinde çalışıyor. Bu yasa taslağı ile 22 il merkezi ve 110 ilçede yapı stokunun yeniden düzenlenmesi amaçlanıyor. Yapılacak deprem konutları, fay hatlarının geçtiği yerlerden 500 m uzaklıktan başlanarak inşa edilecek. Peki, Fay Yasası çıkacak mı, ne zaman çıkar? Fay yasası nedir, ne işe yarar? İşte detaylar…

Fay yasası çıkacak mı, ne zaman çıkar? Kahramanmaraş merkezli asrın felaketinden sonra afetzedeler için harekete geçildi. Depremzedeler için inşa edilecek deprem konutları ile birlikte fay yasası da gündeme geldi. Afet riskini en aza indirmek ve can ve mal güvenliğini korumak amacıyla ‘fay yasası’nın çıkacağı konuşuluyor. Konuyla ilgili detayları aktaran Bakan Kurum, AFAD’ın bu yasa üzerinde çalıştığını açıkladı. Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra yapılacak konutlar fay hatlarına 500-600 metre uzaklıkta inşa edilecek. 485 diri fay hattının yer aldığı Türkiye’de fay yasası ile fay haritaları imar planına işlenecek ve zemine göre kat sayısı izni verilecek. Peki, Fay yasası nedir, ne işe yarar?

FAY YASASI ÇIKACAK MI, NE ZAMAN ÇIKAR?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yaptığı açıklamaya göre, AFAD fay yasası için hazırlıklarını sürdürüyor. Bu yasa ile fay üzerinde yer alan 22 il merkezi ve 110 ilçede yapı stoku yeniden düzenlenecek. Yapı stoku yönetmelikleri fayların üretebileceği deprem büyüklüğüne bağlı olarak çeşitlendirilecek, yapı denetimleri de bu doğrultuda gerçekleşecek.

Konuyla ilgili Bakan Kurum’un yaptığı açıklama şöyle:

“Şu an ‘fay yasası’ ile ilgili bildiğim kadarıyla AFAD Başkanlığımız çalışıyor. Burada belki radikal başka kararları da içine koyacağımız bir süreci yönetiyor olacağız. Bilim insanlarımız bunun daha kısa mesafesinde yapılabileceğini de söylüyorlar ama biz 500-600 metreden aşağı yaklaşmayacağız.”

FAY YASASI NEDİR, NE İŞE YARAR?

Fay Yasası, afet riskini en aza indirmek ve fay hattı geçen yerlerde, can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla gündem gelen ve AFAD tarafından çalışmaların yapıldığı bir yasadır. Bu yasa ile fay hattı üzerinde yapılaşma olmasının önüne geçilmesi ve var olan yapılaşmaların kentsel dönüşümle yıkılarak vatandaşların daha güvenli bölgelere taşınması düşünülüyor.

AFAD fay yasası taslağının, fayların yaşı ve deprem üretme aralığına bağlı olarak, yerleşim alanlarının seçilmesi ve yapılaşmaya kapatılacak bölgelerin belirlenmesi ve yapılaşmanın fayların geçtiği yerlerden 500 metre uzaklıkta yapılması gibi düzenlemeleri kapsaması bekleniyor.

Fay haritaları imar planlarına işlenecek. Deprem riski yüksek yerlerde inşaatlar için standartlar getirilecek. Deprem riski yüksek yerleşimlerde kat sınırlaması olacak. Zemine göre kat sayısı uygulamasına geçilecek. Fay hatları üzerinden bina tespiti de yapılacak ve böylece kentsel dönüşümde öncelikli alanlar belirlenebilecek.

FAY HATLARININ GEÇTİĞİ İLLER HANGİLERİ?

Türkiye’de fay hattının geçtiği 18 il var. Bunlar; Aksaray, Bolu, Sakarya, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Denizli, Erzurum, Kahramanmaraş, Hatay, Hakkari, Muğla, Eskişehir, Kütahya, Bingöl’dür.

İSTANBUL FAY HATTINA YAKIN İLÇELER HANGİLERİ?

İstanbul Risk Haritası’na göre; fay hatlarına yakın olan ilçeler şöyle:

Birinci derece riskli ilçeler; Avrupa yakasında Avcılar, Küçükçekmece, Bakırköy, Beylikdüzü, Güngören, Zeytinburnu, Bahçelievler ve Fatih, Anadolu yakasında Kadıköy, Üsküdar, Ataşehir, Ümraniye, Maltepe, Kartal, Pendik, Sultanbeyli, Sancaktepe, Tuzla ve Adalar. Kaynak: Türkiye gazetesi

selyus