Ana Sayfa ÇEVRE, İÇ POLİTİKA, TÜRKİYE EKONOMİSİ 1 Eylül 2019

Başkan Erdoğan, “Vira Bismillah” dedi

Denizlerdeki balık popülasyonunu koruyabilmek amacıyla 15 Nisan da başlayan av yasağı bu gece yarısı itibariyle sona erdi. Başkan Erdoğan’ın katıldığı törenle balıkçılar dualar eşliğinde av sezonuna başladı.

Türkiye genelinde 15 Nisan da başlayan su ürünleri av yasağı 1 Eylül gece yarısı 24.00 itibariyle sona erdi. Tekneleriyle açılarak av sezonuna başlayacak olan balıkçılara Beykoz ilçesi Poyrazköy Mahallesi’nde bulunan balık barınağında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Vira Bismillah” diyerek balık sezonunu açtı. Başkan Erdoğan’a Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, İstanbul Milletvekilleri Akif Çağatay Kılıç, Ravza Kavakçı Kan, Müşerref Pervin Tuba Durgut, Rumeysa Kadak ve Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın eşlik etti.

“DÜNYA’NIN EN GÜZEL KONUMLARINDAN BİRİSİNE SAHİBİZ”

Alanda bulunan vatandaşlara seslenen Başkan Erdoğan, “İnşallah bu geceden itibaren balıkçılarımız ‘Vira Bismillah’ diyerek denizlere açılacak, önümüzdeki yedi buçuk ay boyunca rızıklarını arayacak. Sizlerin şahsında tüm balıkçı kardeşlerimize mevladan bereketli ve başarılı bir sezon diliyorum. Ağlarınızın her zaman dolu gelmesini temenni ediyorum. Biz üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkeyiz, iklim ve coğrafi olarak Dünya’nın en güzel konumlarından birisine sahibiz. Deniz, doğal göl, baraj gölü ve gölet olmak üzere 26 milyon hektar su yüzey alanımız var, denizlerimizde 500, iç sularımızda 370 balık türü bulunuyor. Bu türlerden yaklaşık 100’ünün de ticari avcılığı yapılıyor. Su ürünleri sektörü 53 bin kişiye doğrudan, 250 bin kişiye dolaylı istihdam sağlıyor. Allah’a hamd olsun her sene 600-700 bin ton civarında su ürünü elde ediyoruz” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN BALIKÇILARA MÜJDEYİ VERDİ

Beykoz’un Poyrazköy mahallesinde bulunan balıkçı barınağında düzenlenen 2019-2020 Su ürünleri av sezonu açılışına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Siz balıkçılarımızın hasretle beklediği, su ürünleri kanunundaki değişikliği teknik düzeyde tamamladık. Meclisimizin açılmasıyla beraber Milletvekillerimiz, az önce Bakanımızı dinlediniz, gerekli yasa teklifini parlamentomuza sunacaklardır. Tarım ve Orman Bakanlığımız, soğuk hava depolarına, balık işleme ve muhafaza tesislerine yönelik hibeler veriyor. 12 metreden küçük boyda gemisi olan on bin kıyı balıkçımızı 2017’den itibaren destek kapsamına aldık ve 21 milyon lira ödeme yaptık. Kardeşlerim bu vesileyle çok önemli bir hususa değinmekte fayda görüyorum” açıklamasını yaptı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A EN SEVDİĞİ BALIK SORULDU

Su ürünleri av sezonu açılışına katılan Başkan Erdoğan’a gazeteciler ‘en sevdiği balığı sordu’ Erdoğan, “Balıkta doğrusu ben Mezgit’i çok severim ama tabi ehlinin elinden tava mezgit süper tavsiye ederim, hamsi tava süper, merhum anam çok iyi yapardı. Şimdi de tabi iyi yapan olduğu zaman hamsi tava hele hele bir de mısır unuyla olduğu zaman bambaşkadır” dedi.

Balıkçılardan denizdeki ürünler hakkında detaylı bilgi alan Başkan Erdoğan, “Biz Allah’tan gelene eyvallah diyoruz. Orkinos’a bak, biz bunu ne yapıyoruz, kendimiz yemiyoruz ihraç ediyoruz bir de tabi Orkinos’ta bizim konserve olayımız baya iyi ve Orkinos’un da konserve olanı süper, yolculuklarda falan tavsiye ederim” ifadelerini kullanırken balık yetiştiriciliğinin turizme yansımasını da değerlendirdi, Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli’den konuyla ilgili bilgi alan Erdoğan, balık yetiştiriciliğinin turizm odaklı kıyılardan uzak olması gerektiğini belirterek, “Ne kadar uzak olursak turizmi de o kadar koruma altına almış oluruz” dedi.

BAKAN PAKDEMİRLİ HEDEFLERİNİ AÇIKLADI

Poyrazköy balıkçı barınağında düzenlenen etkinlikte konuşan Beykoz Belediye Başkanı Murat Aydın, Başkan Erdoğan’a katılımlarından dolayı teşekkür etti. Alanı dolduran kalabalığa seslenen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bu avcılık sezonun bereketli geçmesini temenni ederim. Bakanlığımızın su ürünleriyle ilgili ana hedefi deniz ve iç sulardaki su ürünleri stoklarımızı koruma ve kullanma dengesi gözeterek avcılığın sürdürülebilirliğini sağlamaktır. Başta biz yöneticiler olmak üzere, bilim insanları ile geçimini bu kaynaklardan temin eden sizleri, hep birlikte biyolojik kaynakların çeşitliliğinin devamından ve sürdürülebilir işletiminden sorumluyuz. Bunun için iş birliği ve güç birliği yapmak zorundayız. Unutmayalım ki doğal kaynaklarımız gelecek nesillere aktaracağımız emanettir” ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KALKAN BALIĞI YAVRULARINI DENİZE BIRAKTI

Poyrazköy Balıkçı Barınağı’nda gerçekleştirilen etkinlikte vatandaşlara seslenen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, denize sembolik olarak kalkan balığı yavrularını bıraktı. Bu sırada bir tekneden kendisine seslenen balıkçıyla sohbet eden Erdoğan, gemiye çıkıp balıkçılara başarılar diledikten sonra alandan ayrıldı.

selyus