Ana Sayfa ÇEVRE 29 Mart 2018

Bayraktar, “İnşaat sektörü bizim petrolümüzdür” diyor..!!

Kafası sadece beton yığınlarıyla doldurulmuş bir kent dizaynı üzerine çalışan ve koca koca binalarla İstanbul’un siluetini bozanlara izin veren Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar, “Bayraktar, dünyada inşaat sektörü alanında iş almada 1’inci sırada, ancak gelir elde etme açısından 10. sırada olduğumuzu ifade ederek, “İnşaat malzemesi satarak gelişmekte olan ülkelerde oyun kurucu olmalıyız. İnşaat sektörü bizim petrolümüzdür.” dedi.

Türk Mühendisliği ve Türk inşaat sektörünün dünyadaki hak ettiği yeri alması için nasıl bir yol haritasının çizilmesi gerektiğinin ele alındığı “İnşaat Teknolojileri ve Mühendislik Zirvesi” İstanbul Aydın Üniversitesi, Mühendisler Vakfı, Vatan Eğitim ve Teknoloji Vakfı işbirliğiyle düzenlendi. Özel sektör ve akademik çevreden 200’ü aşkın kişinin katıldığı zirvede inşaat teknolojileri ile ilgili en çağdaş bilgiler, fütüristik teknolojiler, inovatif çalışmalar, teori ve uygulama alanındaki son yenilikler ele alındı. Mühendislik alanındaki son teknolojiler doğrultusunda üniversite ile özel sektör işbirliğinin arttırılmasına yönelik çözüm önerilerinin sunulduğu zirvenin açılış konuşmalarını Vatan Eğitim ve Teknoloji Vakfı adına Dr. Erdoğan Bayraktar, İstanbul Aydın Üniversitesi adına Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Mühendisler Vakfı adına Yönetim Kurulu Başkanı Y. Müh. Yusuf Erkoç yaptı.

“İNŞAAT SEKTÖRÜ BİZİM PETROLÜMÜZDÜR”

Şehir nüfusumuzun yüzde 70’e çıktığını kaydeden Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Erdoğan Bayraktar, zirvede yapmış olduğu konuşmasında deprem ülkesi olduğumuzu hatırlatarak, kentsel dönüşümün Türkiye’yi ve şehirleri kurtaracak bir proje olduğunu söyledi. Bayraktar, dünyada inşaat sektörü alanında iş almada 1’inci sırada, ancak gelir elde etme açısından 10. sırada olduğumuzu ifade ederek, “İnşaat malzemesi satarak gelişmekte olan ülkelerde oyun kurucu olmalıyız. İnşaat sektörü bizim petrolümüzdür. Güçlü olamazsak hakkımızı değil almak, arayamayız bile” dedi. Bayraktar konuşmasının devamında şunları kaydetti:

“Dünya ve teknoloji gelişiyor. Ülke olarak bizlerinde bu duruma ayak uydurmamız gerekiyor. İlerlemeye yönelik bir katkı sağlamak için bu çalışmaları yürütmek istiyoruz. Teknisyenler olarak ülkemizdeki öncü sektör olan inşaat alanında yapmamız gerekenleri planlamalıyız. Bu alanda dünyada çok önemli bir konumdayız. Hammaddesi bizlere ait olan inşaat malzemelerini de bizler üretelim ki bu alanda daha da aktif olabilelim. Şu an bu misyonu Çin üstlenmiş durumda. Türkiye olarak bizler teknolojik, kaliteli ve ucuz malzeme ürütmeliyiz. Ülkemizde bu alanda daha az emek harcayarak iyi verim almak için basit ama önemli unsurlar var. Bunlardan ilki Türkiye’nin kadastrosunun bitirilmesidir. Bir diğeri ise coğrafi bilgi sistemlerinin milimetrik ve parsel tarzda güncellenmesidir. Bu açıdan da haritacılığın geliştirilmesi çok önemlidir. Türkiye’nin neresinde ne olduğunu ve bunları nasıl kullanmamız gerektiğini bilmeliyiz. Veri, bilgi ve çalışkanlığı bir araya getirmeliyiz. Bunun ardından ülkemizde çevre planlarının ve uygulama imar planlarının yaz-boz olmaktan çıkması gerekiyor. Her gün parsel bazında değişiklikle bu iş yürümez. Devletin de bu alanda proje geliştirmesi gerekiyor. Zaten bu alanda önemli çalışmalar da var. Ayrıca yatırım ruhsatlarının alınması konusunda da kolaylık sağlanmalı. Tüm bunlar yapılırken de denetimler arttırılmalıdır. Bugün burada bunun planlamasını yapacağız.”

 

selyus