Ana Sayfa ÇEVRE 7 Mart 2015

İBB, tarihi ve nadir ağaçları koruma altına alıyor

İstanbul’un ‘Anıt ve Korunmaya Değer Ağaçları’nın sistemli bir envanteri hazırlandı. Hikayeleriyle birlikte tescillenen tarihi ve nadir ağaçların, akustik tomografi yöntemiyle sağlık durumları da tespit edildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı, iki yıllık bir çalışma sonucunda daha önce tespiti yapılan tarihi ve nadir ağaçların sağlık durumu, devrilme riski ve korunma yöntemlerini belirledi.

İstanbul geneline yayılan ağaçların devrilme riskleri akustik tomografi yöntemi ile incelenerek hayatlarını sürdürebilmesi için gerekli olan bakım ve koruma önlemleri belirlendi. Toplam 5 bin 121 anıt ve korunmaya değer ağaç hakkında mevcut tarihsel, mistik ve folklorik bilgiler derlenerek 2 ciltlik bir kitap haline getirildi. www.anitagaclar.com web sitesi ile İOS ve Android Tabanlı Mobil Uygulama da hazırlandı.

Proje, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Avrupa Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü Haliç Şefliği’nde düzenlenen törenle tanıtıldı. Törene İBB Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Macit, Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Mehmet İhsan Şimşek ile çok sayıda akademisyen, bürokrat ve vatandaşlar katıldı.

Toplantıda konuşan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Macit, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çevreyi koruma ve geliştirme adına çok ciddi yatırımlar yaptığını söyledi. Çevre yatırımlarında en son teknoloji ile bilimsel yöntemlerin kullanıldığına dikkat çeken Nihat Macit, İstanbul genelindeki anıt ve korunmaya değer ağaçların bir envanterinin hazırlanmasını çok önemsediklerini kaydetti.

İBB Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanı Mehmet İhsan Şimşek de proje kapsamında İstanbul genelinde toplam 5 bin 121 anıt ve korunmaya değer ağacın tespit edildiğini belirterek, Anadolu Yakası’nda 45 ve Avrupa Yakası’nda ise 53 tür ağaç üzerinde çalışmalar yapıldığını söyledi.

Toplantıda Proje Danışmanı Prof. Dr. Ünal Asan “Anıt Ağaç Kavramı, İstanbul’da Anıt Ağaç Tespit Çalışmaları ve Proje Süreci” konulu bir sunum gerçekleştirdi. “Anıt ve Korunmaya Değer Ağaçlar Projesinin WEB Sitesi ve İOS, ANDROİD Tabanlı Mobil Uygulamaları” ise diğer Proje Danışmanı Dr. Mehmet Selçuk Batal tarafından sunuldu.

Etiketler:

İlginizi çekebilir

İstanbul’da korkutan deprem!

İstanbul’da korkutan deprem!

selyus