Ana Sayfa ÇEVRE 2 Haziran 2019

İstanbul’da deprem kapıya mı dayandı?

Son yıllarda İstanbul civar illerde sürekli depremlerin olması, İstanbul’a sıra ne zaman gelecek diye telaşla düşündürmeye başladı!

Doğa Hareketleri Araştırma Derneği’nin raporuna göre Marmara Denizi içinde İstanbul’u ve tüm bölgeyi etkileyecek bir depremin meydana gelmesi an meselesi..!!

Bu arada İstanbul’da depreme en dayanıklı ilçeler arasında Çekmeköy, Bağcılar, Sancaktepe, Ümraniye, Kağıthane, Gaziosmanpaşa, Esenler gösterilirken, denizle bağlantısı olmalarına rağmen Üsküdar, Tuzla, Pendik, Beykoz, Sariyer, Kadıköy’ü sağlam ilçeler listesine sayabiliriz. Eminönü bölgesi, Avcılar, Bakırköy, Büyükçekmece, Fatih ilçeleri daha riskli bölgeler…

Son olarak Sakarya’nın Hendek ilçesinde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki deprem paniğe neden oldu. Depremi yaşayarak kendini dışarıya atan vatandaş, “1999 depreminde yaşadıklarımızı aynı yaşamış gibi hissettik. Herkes sokağa çıktı, herkes tedirgin halde” dedi.

Hendek’te meydana gelen deprem farklı ilçelerde de hissedildi. Yerin yaklaşık 9 buçuk kilometre altında meydana gelen 4,7 büyüklüğünde deprem kısa süreli paniğe neden oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nden edinilen bilgilere göre, depremin büyüklüğünün 4,7 ve yerin 9 buçuk kilometre derinliğinde meydana geldiği öğrenildi. Deprem Hendek’in yanı sıra bölge ilçelerde de hissedildi.

1999 depreminden sonra İstanbul’da hızlı bir şekilde hayata geçirilen kentsel dönüşüm ile sürekli binalar yenileniyor. Ancak daha yapılacak çok iş var. Eldeki verilerin gösterdiğine göre, olası bir depremle İstanbul’un yarısı yerle bir olur.

selyus