Ana Sayfa ÇEVRE 6 Haziran 2016

Kadir Topbaş, “Biz temizliyoruz ve çevreci onlar kesiliyor”

Topbaş, “Dereleri kirlettiler. Biz temizliyoruz ve çevreci onlar kesiliyor, bizim üzerimizden siyaset yapmaya kalkıyorlar. Hani bir söz var ya, ‘Yavuz hırsız, ev sahibini bastırır’ diye. Aynı bu durumdayız. Yaptıklarını, çevreyi pisletmelerini biz temizliyoruz, milyonlarca ağaç diktik ve dikmeye devam ediyoruz.”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 507 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen projelerin toplu açılış töreni Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Dünya Çevre Günü’nde yapılan toplu açılış törenine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Hayati Yazıcı, Mustafa Ataş, Erol Kaya ile milletvekilleri ve belediye başkanları katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende ilk olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş konuştu.

“YATIRIM BÜTÇEMİZİN YÜZDE 36’SINI ÇEVREYE AYIRMIŞIZ”

Belediyenin 2016 bütçesinin yüzde 36’sını çevre yatırımlarına ayırdıklarını aktaran Topbaş, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak bizim 2016 bütçesindeki yatırım oranımız yatırım bütçesinde 5 milyar 800 milyon. Yatırım bütçemizin yüzde 36’sını çevreye ayırmışız. Seymenler’de bugün Silivri’de atık bertaraf tesisimizin açılışını yapacağız. Maliyeti 33 milyon lira civarında. Günde 500 bin ton civarında atık bertaraf edecek. Yılbaşında tüm Avrupa yakasının çöplerini alır hale gelecek. Düzenli bir depolama ve enerji üreten tesis haline gelecek ve 74 milyon metreküp hacimli bir sistem haline gelecek. İstanbul günde 17 milyon 500 bin ton çöp üretmekte. Birçok ülkeden daha fazla çöp üretiyor İstanbul. Eyüp’te ve Kömürcü Oda’da çöp gazından 200 bin hanelik elektrik elde ediyoruz şuanda. Çok yakın bir zamanda ihale hazırlığını yaptığımız 3 bin ton gün kapasiteli bir yakma tesisli çöp bertaraf tesisini devreye sokacağız. Buradan da 1 milyon 200 bin hanenin günlük elektriğini elde edebileceğiz” dedi.

DERELERİ KİRLETTİLER

Kötü koku yaydığı için sık sık gündeme gelen Kadıköy’deki Kurbağalıdere için konuşan Topbaş, “Sayın Nurettin Sözen döneminde İSKİ’nin bir kararı var. O yıllarda İstanbul yoğun şekilde göç alıyor. İzinsiz yapılaşmalar devam ediyor. Alt yapı hizmetleri yok. İsteyen istediği yere evini, fabrikasını yapıyor. İstanbul’da 20’den fazla dere var. Bu dereler arasında Tavukçuderesi ve Kurbağalıdere’de var. Kurbağalı Dere ile ilgili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuşulanlar var. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcılarından biri o yıllarda Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısıydı. O yıllarda bu yapılanmalara göz yummuşlar. Görmemişler. İSKİ o yıllarda bir karar almış. Biz buralarda alt yapıyı yapamadık, ilerde yapacağız. Yanında ırmak ve deresi olanlar atık su kanallarını buraya bağlayabilirler. Böyle bir karar alıyor İSKİ. Nasıl çevreci bunlar? Nasıl bir yönetim anlayışı? Diyor ki, ‘Yanınızda bir dere ve ırmak varsa ruhsat alırken dereye kanal bağlama detayı verirsiniz biz de size ruhsat veririz.’ İSKİ’den böyle bir karar çıkmış. Dereleri kirlettiler. Biz temizliyoruz ve çevreci onlar kesiliyor, bizim üzerimizden siyaset yapmaya kalkıyorlar. Hani bir söz var ya, ‘Yavuz hırsız, ev sahibini bastırır’ diye. Aynı bu durumdayız. Yaptıklarını, çevreyi pisletmelerini biz temizliyoruz, milyonlarca ağaç diktik ve dikmeye devam ediyoruz. Biz bu Dünya Çevre Günü’nde yaptıklarımızı gururla anlatabiliriz. Bizim çevre için yaptıklarımızdan kitaplar yazılır.”

Törende konuşan Bakan Arslan ise, “Yollar, köprüler, tüneller marifetiyle yılda 3.25 milyon ton zararlı gaz salımını azaltmış bulunuyoruz. Bu çok önemli göstergedir. Bunun yanı sıra ulaştırma projeleriyle ilgili yaptığımız her projede eğer bir ağacı kesmek zorunda kalıyorsak yerine kurumlar olarak onlarca misli, yirmilerce misli ağaç dikiyoruz” dedi.

Törende söz alan Bakan Özhaseki de, yapılan yatırımlarla ilgili olarak, “Bugün burada 25 ayrı yerde yaptığımız atık su arıtma tesisi ve katı atık arıtma tesisinin açılışını yapıyoruz. 20 yerde çevre düzenlemesi yaptık. Bunun açılışını yapıyoruz. 4 yerde içme suyu projesini tamamladık, bunun açılışını yapıyoruz. Harcadığımız bedel 507 milyon liradır” dedi.

“TARİHİMİZDE UTANACAĞIMIZ BİR ŞEY YOKTUR”

Almanya tarafından kabul edilen sözde Ermeni soykırımı yasasını eleştiren Bakan Özhaseki, “Kadim geçmişimize baktığımızda göçmen kuşlar için kurulmuş vakıflar vardır. Su getirmek için kurulmuş vakıflar vardır. Yolların temizliği için kurulmuş vakıflar vardır. İnsanların hizmetini görmek için kurulmuş yüzlerce vakıf vardır. Batı’da bunları düşündüğümüzde fedakarlık yapacak bir yapı bir kurum var mıdır merak ediyorum. Vatanından olmuş Allah kimseyi vatansız bırakmasın. Vatanından olmuş çoluk çocuğunun elinden tutmuş elinde valiziyle yollara düşmüş denizleri aşan insanlar denizlerde boğulurken keyifle seyrediyorlar. Ülkelerine girmek için üstelik de girdikleri ülkeye katkıda bulunacaklar, çalışacaklar, ekmek parası kazanacaklar, yollarını kesmek için her şeyi yapıyorlar. Sonra da oturup kendi meclislerinde bazıları kendi tarihlerini unutup bizim tarihimizle ilgili karar almaya kalkıyorlar. Önce bir kendi geçmişlerine bakmaları lazım. Acaba fırınlarda insanların yakıldığı ortamı kendileri yapmadı mı. Sabunluk dediğimiz tabirleri onlar uydurmadılar mı. Bizim geçmişimizde Allah’a şükür utanacağımız bir şey yoktur. İftiharla anlatacağımız yüzlerce örnek vardır” diyerek eleştirilerde bulundu.

 

Yapılan konuşmaların ardından İstanbul Silivri, Konya, Erzurum ile Nevşehir’e canlı bağlantı yapılarak açılış yapıldı. Törende ayrıca belediyelere yapılan hibe araçların anahtarları belediye başkanlarına teslim edildi.

selyus