Ana Sayfa ÇEVRE 8 Mart 2018

Mavi yıldız çiçeği sadece Çekmeköy’de yetişiyor

Çekmeköy Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi iş birliği ile yapılan endemik bitki araştırmasında, İstanbul’da yok olan birçok bitki türüne rastlandı. Uzmanlar tıp dünyasında da kullanılan Mavi Yıldız’ın artık sadece İstanbul’da Çekmeköy’de yetiştiğini ve bitkinin koruma altına alınması gerektiğini belirtti.

Çekmeköy Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi işbirliği ile yapılan endemik bitki araştırmasında İstanbul’da nesli tükenmek üzere olan bitkiler kayıt altına alındı. Çekmeköy ormanlarında 1 yıl süren araştırma sonucunda 30 nadir tür ve dünyada başka bir yerde doğal olarak yetişmeyen 17 endemik tür tespit edildi. Tespit edilen bitkiler; tüm özellikleri, fotoğrafları ve çizimleriyle birlikte kayıt altına alınarak Çekmeköy’ün Kır Çiçekleri ismiyle kitap haline getirildi. Araştırma sonunda 650 bitki örneğinin yer aldığı bir herbaryum ve 20 adet endemik ve nadir türün özel çizimlerinden oluşan bir koleksiyon hazırlandı. Bu çalışmalarla birlikte bir belediye ilk kez böyle bir herbaryuma sahip oldu.

Kitapta ilçenin bu endemik ve nadir türlerin karşı karşıya kaldığı tehditler de belirtilerek, bu bitkileri koruma altına alınması için gereken önlemler listelendi.

MAVİZ YILDIZ

Alkoloid içeriği ile önemli bir tıbbı değere sahip olan Mavi Yıldız, Dünya üzerinde çok sınırlı yayılışı olan bir tür. Mavi Yıldız, Yunanistan’ın kuzeydoğusu ve Türkiye’nin kuzeybatısı arasında doğal olarak yetişiyor.  Eskiden İstanbul’da 3 bölgede yetişiyordu şimdi sadece Çekmeköy ormanlarında bulunuyor.

Araştırma ekibinin başında bulunan İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Neriman Özhatay, araştırma sürecini ve varılan sonuçları anlatırken, “Çekmeköy ormanlarında Mavi Yıldız bitkisine rastladığımızda çok sevindik. Yunanistan’da devlet tarafından üretimi yapılan bu bitki maalesef ülkemizde yok olmak üzere. Sadece Çekmeköy’de kalan bu türün değerini ortaya koyan bu çalışmadan sonra bizim ülkemizde de koruma altına alınacağını düşünüyorum,” dedi.

Çekmeköy Belediye Başkanı Ahmet Poyraz, “Çekmeköy sahip olduğu doğası, bitkileri, ormanlarında yaşayan canlıları ve tüm bu güzelliklerin insan ruhuna yansıması ile Çekmeköylü vatandaşlarımızla farklı bir ilçe.  Göreve geldiğimiz ilk günden beri bunun farkındayız. İlçemizin bu doğal güzelliklerinden tüm İstanbul halkının yararlanmasını istiyoruz, bu nedenle birçok etkinlik düzenliyoruz. Bugünümüzü yaşarken, farkındalığı artırmak ve bu güzelliklerin gelecek nesillerimize aktarılması için de bu araştırmayı yaptık. Araştırma sonundaki verileri gördüğümüzde güzel bir sorumluluk daha üstlendik. Değerleri ortaya çıkan bu bitkileri, torunlarımızın da görmesi için korunma altına alınması ve hatta çoğaltılması gerektiğini karar verdik” dedi.

Çekmeköy Kaymakamı Cemal Hüsnü Kansız, ”Çekmeköy 10 yıllık genç bir ilçe. Ama 10 yıla sığmayacak derecede büyük çalışmalar yapıldı.  Sanki uzun yıllardır ilçeymişçesine yaptığı çalışmalarla adı İstanbul’umuzda tanındı ve İstanbul’un marka ilçelerinden biri oldu. Modern ve Model bir ilçe olarak kendini gösterdi. Bugünde ilçemizin güzelliklerini tanıtacak bir faaliyetin içinde olmak bizim için bir mutluluk. Üçte ikisinden fazlası ormanlık olan ilçemizde böyle bir çalışma yapılması büyük bir boşluğu doldurdu. Bu değerli çalışmada emeği geçen kıymetli başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

selyus