Ana Sayfa ÇEVRE 14 Ekim 2021

Özlem Erol, Küçükçekmece halkını rahatsız eden İBB Katı Atık Aktarma Merkezi hakkında soru önergesi verdi

AK Parti İBB ve Küçükçekmece Meclis Üyesi Özlem Erol, Küçükçekmece İlçesinde bulunan ve koku, gürültü problemi, çevreye verdiği rahatsızlık gibi bir çok problemi bulunan İBB’ye Katı Atık Aktarma Merkezi hakkında İBB Başkanlık makamına soru önergesi verdi.

Verdiği önergede konuyu detaylı olarak anlatan Özlem Erol, “İstanbul Avrupa Yakası Katı Atık Aktarma Merkezlerinden bir tanesi İlçemiz Küçükçekmece’de bulunmaktadır.

Halkalı Aktarma Merkezi 1995 yılında yapılmış olup 35.000 m2 alana kurulu Avrupa Yakasının en büyük aktarma merkezidir ve 10 perondan meydana gelmektedir.

Kuruluşu esnasında yakınında yerleşim yerleri olmayan bu alanın çevresinde artık çok büyük siteler yapılmış olup, binlerce kişinin yerleşim alanı olmuştur.

İBB’ye ait Katı Atık Aktarma Merkezi Küçükçekmece Atakent Mahallesi’nde birçok sitenin tam ortasında yer alıyor. Tesislere her gün birçok ilçeden çöp kamyonları gelerek burada daha büyük araçlara aktarma yapıyor ve toplanan çöpler il dışındaki geri dönüşüm tesislerine sevk ediliyor. Aktarma tesisi çevresindeki sitelerde yaşayan Atakentli Mahalle sakinleri, uzun bir süredir, buradaki kötü kokudan ve çöp kamyonlarının seferleri sırasında yollara akan çöp suyundan ve çıkan gürültüden oldukça rahatsız.

Küçükçekmece’de yerleşim merkezinin ortasında kalan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Katı Atık Aktarma Merkezi’nden gelen kokular, yollardaki çöp suları, çevrede yaşayan vatandaşları canından bezdirdi. Çok sayıda sitenin ortasında kalan katı atık tesisinden yükselen koku nedeniyle çevre sakinleri pencerelerini dahi açamıyor. Bu koku ile birlikte ayrıca haşeratlar bütün çevreye yayılmış durumda ve sağlık için büyük bir risk de arz ediyor. Çöp kamyonlarının trafikte oluşturduğu yoğunluk ve tehlike de cabası. Etrafta onlarca okul ve çok yakında da 4 tane hastanenin bulunduğunu da hatırlatarak bölge halkı adına Bu mihvalde problemin çözümünün önemine dikkat çekerek soruyorum;

1-AK Parti yönetimi esnasında başlatılan Halkalı Katı Atık Aktarma Merkezinin taşınması adına yapılan çalışmalar durdurulmuş mudur?

2-İBB Başkanı ve yönetimi Katı Atık Merkezinin oluşturduğu bu rahatsızlık nedeniyle yerleşim alanı dışına çıkarma gibi bir çalışma yürütmekte midir?

3- Halkalı Katı Atık Aktarma merkezinin koku ve gürültü problemi ile çevreye verdiği rahatsızlığın giderilmesi adına ne yapmaktadır veya yapılması planlanan bir çalışma var mıdır?

4- Araç trafiği ve oluşturduğu riskler adına alınan tedbirler nelerdir?

Konunun öneminin anlaşıldığını düşünerek sorularımın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından en kısa sürede yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ve talep ederim.”

selyus