Ana Sayfa ÇEVRE, YEREL YÖNETİMLER 10 Ağustos 2023

Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı bir konuştu, pir konuştu

Eleştirilerin hedefinde olan Ayazma Plajı hakkında konuşan Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, “Bu proje yapılırken dönemin Şile Turizm Derneği ile görüşüldü, Çevre Gönüllüleri derneği ile görüşüldü, proje dahilinde olan herkesle tek tek görüşüldü, paylaştık ve herkes adeta şapka çıkarttı. Bugün Ayazma Plajını yapmaya kalkışılsa bugün en az 500 Milyon lira gibi bir rakama ihale edersiniz.”

Şile Belediye Başkanı İlhan Ocaklı, Mercan Köşk Çamlık tesislerinde Turizm Derneği, Şile Bezi esnafı, dokumacılar ve yerel gazetecilerinde yer aldığı “34 Şile Bezi Festivali” hakkında gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısı sonunda ilçe genelinde süren projeler ve özellikle sosyal medyada sürekli konu olan Ayazma Plajı ile ilgili yapılan eleştiriler hakkında net konuştu.

Uzun süre suskunluğunu koruyan ve sonunda bir konuşan pir konuşan Belediye Başkanı İlhan Ocaklı şunları söyledi: “Şile’nin Turizm değerlerine katma değer sağlayacak adımlar atıyoruz, projeler üretiyoruz. Bununla birlikte Ayazma Plajına yapılan düzenleme projesi devam ediyor. Yine ilçemizin kültürel değerlerine, doğal değerlerine, endemik bitkilerine sahip çıkmamız gerektiği malum. Ancak bize yapılan eleştiriler örnek gösterilen plajımızda bir zamanlar nasıl mekanların olduğunu o barakalarda ne kadar kötü alışkanlıklar varsa hepsi yaşanıyordu. Ne çabuk unuttuk? Bizim dönemimizde yıkıldı ve temizlendi ve bir kimlik kazandırıldı ama bugün daha iyisini yapabilmek için bir adım atıyoruz.

Ancak deniliyor ki; Plajlar halkındır evet biz zaten aksini iddia etmiyoruz, elbette plajlar halkındır kimsenin buna itirazı yok. Ancak oranın daha elverişli ve amacına uygun olarak kullanılması içinde o tesislere ihtiyaç vardır” dedi.

YENİ TEREND SAHİLE SEYYAR MUTFAK GETİRİLEREK MENEMEN YAPMAKMI?

Ocaklı, “Hatırlatmak isterim hep birlikte Kurban Bayramı’nda Ayazma Plajında neler yaşandığını gördük. İç çamaşırıyla denize girildiğini, kavun karpuz kabukları içinde denize girenler, yeni trend sahile seyyar mutfak getirilerek menemen yapılıyor, mangal yakılıyor. Peki Şile’deki turizm anlayışımız buysa hiçbir itirazım yok. Ama elbette bu değil. Ayrıca deniliyor ki e orada kum zambakları var. Var doğru iddia ediyorum o kum zambaklarını koruyan belediye olduğumuzu açıkça ifade ediyorum. Oralarda atv ile dolaşanlar, drift atanlar vs vs ama biz o çiçeklerin etrafını kapattık ve koruma altına aldık. Bu proje yapılırken dönemin Şile Turizm Derneği ile görüşüldü, Çevre Gönüllüleri Derneği ile görüşüldü, proje dahilinde olan herkesle tek tek görüşüldü, paylaştık ve herkes adeta şapka çıkarttı. Bugün Ayazma Plajını yapmaya kalkışılsa bugün en az 500 Milyon lira gibi bir rakama ihale edersiniz.

İlçeye bir yatırım yapıyorsunuz, turizm için bir vizyon ortaya koyuyorsunuz. Dönemin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un ilçemizi ziyareti sırasında Ayazma Plajının durumunu kendisine aktardık, orada mevcut olan işletmelerinde düzenlemesinin artık zamanı geldiğini, ancak asla mekanları kötülemek adına söylemiyorum ancak var olan görüntünün güncellenmesi gerekiyordu. Ve projeyi çizende Uluslararası bir mimarımızın projesidir.

Ayrıca bazıları birtakım iddialarda bulundu Şile sahiline 3500 m2 beton atılacak diye. El insaf Şile sahilinde 1m2 beton yok. Yapılan her şey ahşap 6m2 6m2 yani toplamda 12 m2 olmak üzere kurul onaylı ve mevcut betonlar söküldü. Oraya taş duvar yapıldı bununda gerekçesi şu. O bölgeye araç girişlerini engelleyerek işte o kum zambaklarına zara veriyorlar ama biz o zambakların bulunduğu alanı ayrıca ahşapla halatla çevirdik. Proje bittiğinde o zambakların izlene bileceği seyir alanları da var olacak.

Ancak oraya duvar yapıyorsunuz veya bakın taş duvar yaptılar. Üzülerek söylüyorum herkes mimar olmuş, herkes proje uzamanı olmuş ne yazık ki herkes bilmedikleri işin üstadı olmuş bu durumda çok acı. Bakın o bölgede arkadaşlarımın yaptığı çalışma gereği o bölgede kaymayı engellemek üzere o duvar desteğine ihtiyaç var. O taş duvarla yolun akması korunuyor. Onun üstünde asfalt, kaldırım ve en önemlisi alt yapı var. Şimdi artık duş, kabinlerin fazlasıyla var olacağı, voleybol alanlarının, çocuk oyun alanlarının yer alacağı, dinlenme alanlarının yer alacağı, seyir teraslarının yer alacağı ve o bölgeye dikelecek olan ağacın haddi hesabı yok. Bir tane ağaç kesilmedi onu da özellikle belirtmek isterim.

Bu proje bugün yapılamaya kalkışılsa en az 500 milyon lirayı bulacaktır. Kaymakamlık ve Belediye Binası bugün yapılmaya kalkışılsa en az 500 milyon lirayı bulacaktır ihale bedelleri.

Ayazma Plajı yol geçişi faaliyete geçecek festival zamanı emniyet ve trafik akışı yönünden çalışmalar hızlandı. Sadece yol açık olacak proje çalışmaları sürecek. Sahil büfeleri işletme sahiplerine teslim edildi. Ancak çabuk biz geçen yıl zamanında bu projeyi başlatmış olsaydık bugün bu proje bitmişti. Esnafımızın hassasiyetini dikkate aldık. Eylül, Ekim Kasım havalar iyi gitti denildi kendilerine saygı duyduk.” Diye konuştu.

TÜM TÜRKİYE’DEN BELEDİYEMİZDEN HER NEREDE İŞ MAKİNESİ DEPREM BÖLGESİNE GİTTİ VE AYLARCA ORADA ÇALIŞMADILARMI?

Konuşmasını sürdüren Başkan Ocaklı, “Proje başlangıcı ve bize verilen tarih Haziran 15 idi. Ama ne acıdır ki Türkiye’nin yaşadığı en büyük deprem felaketini 6 Şubat tarihinde karşılaştıklarımızı ne kadar çabuk unutuyoruz ne acı. Belediyemiz dahil olmak üzere bütün iş makineleri bütün Türkiye elinde avucunda ne varsa deprem bölgesine göndermedik mi? Aylarca orada çalışmadılar mı? Bizim projemiz devam ediyor elbette bitecek. Ama özellikle belirtmek isterim birçok yerde projeler durdu. Zamanın akışına göre hareket edilecek ama bizde duran hiç proje yok. Belediye Binamızı 2024 yılında açmayı hedefliyoruz, Tavanlı Millet Bahçesi projemiz ihalesi yapıldı. 38 Milyon liraya ihale edildi. 5 milyon lirasını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı veriyor, geri kalan 33 milyon lirası Şile Belediyesi öz kaynaklarından karşılanacak.

Bizler iddia ediyorum Şile’nin yüz yılını yeniden dizayn ediyoruz. Emniyet Müdürlüğü binası temeli atıldı ve inşaatı başladı. Bakın Emniyet örneğini vereceğim ya birimler ayrı ayrı yerlerde Hükümet Konağı bahçesinde baraka içerisinde iş yapmaya çalışacaklar ve siz onlardan performans bekleyeceksiniz. Aynı örneği Belediyemiz içinde verecek olursak yaklaşık 16-17 ayrı yerde hizmet veren birimlerimiz var insanımıza yazık değimli bir taraf başka yerde bir diğer taraf ayrı yerde ama en kolay olanı bol bol sosyal medya üzerinde eleştiri. Peki bu birimleri bir araya toplayarak disipline etmek bu ilçeye yakışan bir hareket değimlidir sormak istiyorum. Bizler laf üretmiyoruz iş ve proje üretiyoruz.

Kaymakamlık, Emniyet bir diğer taraftan tapu binası kamu kurumlarının tamamını adeta elden geçiriyoruz. Önümüzdeki günlerde Adliye Binasıyla ilgilide çalışmalar yapıyoruz ve onu da yapacağız inşallah. Gençlik ve Spor Bakanlığımızla görüştük, Şile Stadı yıkılarak ilçemize yakışan bir stadyum olarak yeniden yapılacak. Bunların hepsi Şile’nin kamusal anlamda değerlerini artıracak önemli detaylar. Yeni okullar yapılıyor ve şu an mevcut Hükümet Konağını yıktığımızda o alana yeni bir okul daha kazandıracağız. Okullar yönünde bu tedbirler alınmazsa Şile’de önümüzdeki seneler eğitim tekli değil çiftli olacak sabahçı, öğlenci gibi. Çünkü artık Şile her gün büyümeye devam ediyor. Tüm proje ve çalışmalarımız Şile’nin geleceği içindir” dedi. Kaynak: Nurcan Kırcalı / Haber Şile

selyus