Ana Sayfa EĞİTİM 24 Kasım 2020

Eğitimci Ömer Şahan, ”Bu süreçte karşılaşılan zorluklar normal”

Kuzey Kurs, Kuzey Akademi ve Kuzey Koleji Kurucusu, Eğitimci-Yazar Ömer Şahan, pandemi sürecinde devam eden uzaktan eğitimle ile ilgi önemli açıklamalarda bulundu. 

Tecrübeli eğitimci Ömer Şahan, Ülke Televizyonuna çıkarak uzaktan ve yüzyüze eğitimle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Koronavirüs önlemleri kapsamında okulların kapatılmasıyla eğitim sistemine evde devam eden MEB, uzaktan eğitim modeliyle çalışmalarını sürdürüyor. Kuzey Kurs, Kuzey Akademi ve Kuzey Koleji Kurucusu, Eğitimci-Yazar Ömer Şahan, bu süreçte öğrencilerin bir takım zorluklarla karşılaşmalarının normal olduğunu söyledi. Ailelerinin çok dikkat edeceği şey, akademik beklentiyi düşürmek, çocuklara daha çok destek olarak eleştirel olmaktan kaçınmak” dedi.

“ÖZELLİKLE ANLAMADIĞI YERLERİ BELİRLEYEREK DERSE ÖYLE KATILMASI ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN DAHA ETKİLİ OLACAKTIR”

Ömer Şahan, sözlerini şöyle devam etti: “TV üzerinden yapılacak öğrenmelerde öğrencilerin dersleri bir film ya da çizgi film izler gibi değil; ders kitabı ya da yardımcı kitaplar gibi öğrenmeyi destekleyici materyallerden yararlanarak izlemeleri gerekiyor. Dersleri izlerken öğretmene soru sorma ya da yanındaki arkadaşıyla etkileşime girme gibi durumu olmayacağından, ders izleme öncesinde de elindeki kaynakları önceden çalışması ve notlar çıkartması, bir başka ifadeyle ders öncesi kendi planını hazırlayarak, özellikle anlamadığı yerleri belirleyerek derse öyle katılması öğrencilerimiz için daha etkili olacaktır.”

“EBA İÇERİKLERİ GENİŞ BİR UZMAN EKİP TARAFINDAN HAZIRLANDI”

Bu zorlu süreçte kalabalık gruplar haline gelinmesinin sağlık açısından risk oluşturduğunu belirten Şahan; “Bu izlemeler için EBA uzmanları mutlaka bir yönerge hazırlayacaktır. Bu yönergeleri derse katılmadan önce mutlaka gözden geçirmeleri gerekir. Unutulmamalıdır ki EBA içerikleri geniş bir uzman ekip tarafından hazırlandı, bu nedenle onların uzmanlıkları ve deneyimleri dikkate alınmalı” dedi.

“BU SÜRECİ AİLELER FIRSATA ÇEVİREBİLİR”

Ömer Şahan, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Verilen bu aranın zorunlu bir ara olduğu unutulmamalı. Bu süreci aileler fırsata çevirebilir. Öncelikli olarak girebilen ve olanağı olan aileler, bizzat ya da destek alarak bu platforma girip, çocuklarının nasıl bir süreç yaşayacağına ilişkin bilgi edinebilirler. Ancak kendi deneyimlerini çocuklarına empoze etmemeleri gerekir. Kendileri sorun yaşarlarsa, MEB’in hazırladığı yönlendirmelere göre bu sorunları giderebiliyorlar mı kontrol edebilirler. Bu süreç hakkında MEB’e de danışabilirler. Daha sonrası için çocuklarıyla konuşup, onların erişimi konusunda yardımcı olabilirler.”

“ÖĞRENCİ TEK BAŞINA BIRAKILMAMALI”

Uzaktan eğitim birçok öğrencinin aşina olmadığı bir durum. Bu yeni öğrenme deneyimine motive olmalarında aileler de etkili olacak. Kuzey Okulları Kurucusu Ömer Şahan, ailelerin yapması gerekenleri şöyle sıralıyor:

Ailede interneti kullanan ve çocukla eğitim faaliyetini sürdürebilecek bir aile üyesi olmalı. Bu kişi önce programı incelemeli ve her gün aynı zamanda ve 45 dakikalık periyotlarla ders yapılmalı.

Çocuk yalnız başına ve kendi kendine bırakılmamalı. Çünkü çocukların bu gibi bir alışkanlığı yok. Önceleri birlikte yapılmalı, giderek dışardan belli aralıklarla kontrol edilerek ders çalışması sağlanmalı. Kaynak: Kadir Toprakkaya / Kadıköy Life

selyus