Ana Sayfa EĞİTİM 2 Ekim 2014

Hedefimiz örnek bireyler yetiştirmek

Rektör Okur, “Bütün gayretimizi ve enerjimizi öğrencilerimizin bilgili, kültürlü ve donanımlı örnek birey olmaları için harcıyoruz”

Hedefimiz örnek bireyler yetiştirmek

Rektör Okur, “Bütün gayretimizi ve enerjimizi öğrencilerimizin bilgili, kültürlü ve donanımlı örnek birey olmaları için harcıyoruz”

İstanbul Medeniyet Üniversitesi 2014-2015 akademik yılı törenle açıldı

İstanbul Medeniyet Üniversitesi 2014-2015 akademik yılı törenle açıldı. Maltepe Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen törene; Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Okur, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Engin Başaran ile Prof. Dr. Cahit Kurbanoğlu’nun yanı sıra çok sayıda akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Törende yaptığı açılış konuşmasında, İstanbul Medeniyet Üniversitesinin “Yenilikçi” “Girişimci’, “Toplum ve Medeniyet Odaklı’, “Uluslararası” ve en önemlisi “Araştırma Odaklı” olmak üzere beş temel esas üzerine kurulduğunu; bu hedeflerle kadromuzu donanımlı, araştırmacı, uluslararası tecrübesi olan akademisyenlerimizden oluşturduk” diyen Rektör Prof. Dr. Hamit Okur, şu açıklamalarda bulundu:
“Donanımlı kadromuzla sonuç olarak kuruluşunun ikinci yılında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Türkiye’deki bütün üniversiteleri geride bırakarak TÜBİTAK’ın Kariyer Projeleri sıralamasında birinci olmuştur. Yine TÜBİTAK’ın belirlediği “Yenilikçilik ve Girişimcilik Sıralamasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi Türkiye’deki 200’e yakın üniversite arasında 40. sırada yer almıştır. Yine Tıp Fakültemizin bir öğretim üyesi TÜBİTAK 2014 Sağlık Alanında Teşvik Ödülü almıştır. Ve yine Mühendislik ve Mimarlık Fakültemizden bir öğretim üyemiz TÜBİTAK başarı öykülerinde yer almıştır. Kuruluşu üzerinden iki yıl gibi kısa bir süre geçmesine rağmen üniversitemizin bu başarıları göstermesi; akademik istihdam noktasında ne kadar doğru hareket ettiğimizin ve gelecek hedeflerimize ne kadar sağlam ve emin adımlarla ilerlediğimizin bir göstergesidir”

Yaptığı konuşmasında “Sanat, kültür, bilim ve eğitim merkezi olan İstanbul’da yaşıyor olmanız siz öğrencilerimiz için oldukça değerli” diyerek öğrencilerine de seslenen Rektör Prof. Dr. Hamit Okur, şu konuşmayı yaptı:
“Siz değerli öğrencilerimiz; hem İstanbul’da eğitim görüyor olmanızdan dolayı, hem üniversitemizin size sunduğu fırsatlardan dolayı hem de başarılı ve donanımlı akademisyenlerimizle birebir çalışma imkânına sahip olduğunuz için çok şanslısınız. Tüm akademik ve idari kadro olarak bütün enerjimizi sizlerin bilgili, kültürlü ve donanımlı örnek bireyler olmanız için harcıyoruz. Bu nedenle sizden bu fırsatları çok iyi değerlendirmenizi ve donanımlı birer bireyler olmanızı canı gönülden arzu ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.

Karagözoğlu: “Bugünkü Üniversitelerin En Büyük Eksikliği, İlim İle Hikmeti Bir Arada Götürememesidir”
Rektörün konuşmasının ardından 2014-2015 eğitim-öğretim yılında ilk dersi vermek üzere kürsüye gelen İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Bahattin Karagözoğlu sunumunda eğitimin önemi üzerinde durdu.
“Üniversiteler; hiç bir ideolojinin, hiç bir kesimin yuvası değil, yalnızca özgür düşüncenin, bilimin ve hikmetin yuvası olmalıdır. Bugünkü üniversitelerin maalesef en büyük eksikliği, ilim ile hikmeti bir arada götürememesidir. Hikmetsiz ilmin hiç bir anlamı yoktur. Bilgiyi alıyoruz ama bilgide hikmet boyutu maalesef yok. Hocalarımızın vermesi gereken hikmetle zenginleştirilmiş ilim-bilgi yok” sözleriyle günümüz eğitimini eleştiren Karagözoğlu; “İlim ve hikmeti bir arada götürmek için çalışmalarını sürdüren İstanbul Medeniyet Üniversitesi, hiç kuşkusuz Türkiye’nin bu eksikliğini gidermek için de örnek bir üniversite olacaktır” dedi.
Kişinin kendini bilmesinin ve topluma hizmet etmesinin çok değerli olduğunu söyleyen Karagözoğlu; konuşmasını şu nasihat ile sonlandırdı: “Ne yaptığımızı, Neden yaptığımızı, Nasıl yapacağımızı bilelim. Bunun neticesinde yaptığımızı iyi yapalım. Ve yaptığımızı ispat edebilelim. Giriş ve geri bildirim alarak sürekli ilerleme sağlayalım”.

2014-2015 Eğitim-Öğretim Akademik Yılı açılış törenin ardından, 2013-2014 eğitim-öğretim döneminde birinci sınıfı okuyarak Onur ve Yüksek Onur almaya hak kazanan öğrencilere yönelik kısa bir ödül töreni gerçekleşti. Edebiyat Fakültesi’nden ödüle layık görünen öğrenciler ödüllerini Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Cihan Piyadeoğlu’ndan; Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden ödüle layık görünen öğrenciler ödüllerini Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İbrahim Güran Yumuşak’tan; Tıp Fakültesi’nden ödüle layık görünen öğrenciler ise ödüllerini Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Iraz’dan aldılar. Ödül töreninin ardından akademik yılı açılış töreni kokteyl ile son buldu.

İstanbul’dan Dünyaya Açılan Yeni Nesil Devlet Üniversitesi
İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ

İstanbul Medeniyet Üniversitesi, İstanbul Anadolu yakasında 2010 yılında kurulan yeni bir devlet üniversitesidir. Yüksek Lisans eğitimine 2011-2012 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde, lisans eğitimine ise 2012-2013 eğitim-öğretimin güz döneminde başlamıştır. İMÜ, 2012-2013 eğitim-öğretim döneminde Edebiyat Fakültesi (Tarih, Felsefe, Türk Dili ve Edebiyatı) ve Siyasal Bilgiler Fakültesi (İktisat ve Uluslararası İlişkiler Bölümleri) ile 2013-2014 eğitim öğretim dönemiyle de Tıp Fakültesi’yle eğitime başladı. 2014-2015 eğitim-öğretim dönemiyle birlikte yine aynı bölümlerle eğitim-öğretim sürecini sürdürmeye devam edecektir.

11 fakülte, 2 yüksekokul ve 4 enstitüden oluşan İstanbul Medeniyet Üniversitesi bünyesinde şu fakülte, yüksekokul ve enstitüler yer almaktadır:

Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Edebiyat Fakültesi, Fen Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Turizm Fakültesi.
Yabancı Diller Yüksekokulu ve Sivil Havacılık Yüksekokulu Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Enstitüsü ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Misyon: Medeniyet odaklı, ürettiği bilim, teknoloji ve sanata evrensel değerleri katan özgün bir üniversite olmak.
Vizyon: Medeniyetimizi çağdaş dünyaya sunan, dünya barısına katkıda bulunan insani değerleri özümseyen, bilimsel kalitesi ile ön plana çıkmış, yenilikçi ve girişimci bir dünya üniversitesi olmak.
Bu vizyon çerçevesinde İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Türkiye’de lisans eğitimine ağırlık veren mevcut üniversitelerden farklı olarak yüksek lisans ve doktora programları ağırlıklı bir araştırma üniversite olmayı hedeflemektedir.

Bu hedeflere alanında öncü, üretken, araştırmacı ve uluslararası tecrübesi olan akademik kadro ile ulaşmayı amaçlamaktadır. Üniversitede, ülkemizdeki bilim insanlarının yanı sıra yurt dışındaki bilim insanları da sürekli ya da geçici görevlendirmelerle istihdam edilecektir. Şu anda akademik kadrosunda bulunan 400’e yakın öğretim üyemiz de bu özellikleri taşıyan seçkin akademisyenlerden oluşmaktadır.
Uluslararası kalite standartlarında bir eğitim anlayışı ile eğitimde uluslararası akreditasyon sağlayacak. Planlamada nihai öğrenci sayısı 15.000 olarak belirleyerek, lisans ve lisansüstü öğrenci oranını yüzde 50 olarak gerçekleştirmeyi amaçlıyor. Böylece uluslararası bir araştırma üniversite olma hedefi sürdürme kararlılığında.
Klasik eğitimden ziyade aktif eğitim uygulaması yaparak öğrenci odaklı, tartışmalı ve problem çözmeye dayalı bir eğitim sistemi planladı. Bu sistemle özgür düşünebilen, kendi kültüründen aldığı ilhamla yenilikçi ve üretken düşünceye sahip, dürüst, ülke menfaatlerini kendi menfaatlerinin üstünde tutan, içinde bulunduğu topluma düşünceleri ile yön verebilen, gelişimci ve girişimci bireyler yetiştirmeyi planlıyor.
Kadıköy-Üsküdar’da D-100 Karayolu üzerinde 278 dönümlük alanda İstanbul Teknik Üniversitesinin konsept projesini hazırladığı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) da projeyi yürüteceği kampüs projesi hayata geçirilmeye devam ediyor. Üniversitenin rektörlük binası, fakülteler, enstitüler ve yüksekokulların yer alacağı ana yerleşke projesinde; sosyopark, teknopark, merkezi kütüphane, kongre merkezi, araştırma ofisleri, uzaktan eğitim merkezi, sürekli eğitim merkezi gibi çok sayıda önemli birim ve merkezler yer alacak. En kısa zamanda tamamlamayı hedeflediği bu proje ile İstanbul’un tarihi ve kültürel dokusuna uyum sağlayacak, doğaya saygılı, yeşili koruyan güzel bir kampus oluşturulacak.
Üniversite, Sağlık Bakanlığı ile işbirliği çerçevesinde Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinin ortak kullanımına yönelik 25 Mayıs 2011 tarihinde protokol imzalamıştır. Böylece “T.C. Sağlık Bakanlığı İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi” ismini alan hastane; sağlık alanında eğitim ve uygulama hizmetlerini üniversite bünyesinde yürütecektir. Modern tıbbın her alanında hasta memnuniyetini artırmak, nitelikli ve deneyimli personelimizle lider uygulamalara imza atmak için hastane mimari projesi de tamamlandı. Yarım asırlık tecrübesi ve yenilenen yüzüyle hizmete girecek yeni hastane, modern binasında eğitim ve araştırma uygulamalarını sürdürecektir.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi akademik ve idari kadrosuyla, öğrencileriyle, yerleşkesiyle, hastanesiyle, kütüphanesiyle, yaptığı araştırmalarıyla dünyanın en seçkin üniversiteleri arasında yer almayı hedeflemektedir. Bilginin en önemli güç kaynağı olduğu günümüz ve geleceğin dünyasında İstanbul Medeniyet Üniversitesi en önemli bilgi üretim merkezlerinden biri olacaktır.

Etiketler:
selyus