Ana Sayfa EĞİTİM 22 Ağustos 2017

Ümraniye Belediyesi Bosna-Hersek Fojnicalı öğrencileri ağırladı

Ümraniye Belediyesi, kardeş şehri Fojnica’da yaptırdığı Fojnica Belediyesi Ümraniye Kültür Merkezi’nde Türkçe eğitimi alan öğrencilere İstanbul ve Bursa’yı gezdiriyor. Başkan Hasan Can, bu kapsamda İstanbul’a gelen öğretmen ve öğrencileri belediyede ağırladı.

Ümraniye Belediyesi, Bosna-Hersek Fojnica’da yaptırdığı kültür merkezinde İslam Meclisi Eğitimleri kapsamında Türkçe öğrenen öğrencileri ve öğretmenlerini ağırladı. İstanbul ve Bursa’da çeşitli gezileri içeren bir program düzenleyen Ümraniye Belediyesi; sene boyunca Türkçe eğitimi alan her yaştaki öğrencinin hem Türk kültürünü tanıması hem de Türk dili için pratik yapmasını sağlayacak. İstanbul’a gelen öğretmen ve öğrenciler ilk olarak Başkan Hasan Can’ı ziyaret ettiler. Başkan Hasan Can da belediye binasında düzenlenen bir programla bir araya geldiği öğrencilere hitap etti. Programa Başkan Hasan Can’ın yanı sıra Ümraniye Belediye Başkan Yardımcıları, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Programda bir selamlama konuşması gerçekleştiren Ümraniye Belediye Başkan Yardımcısı Türkân Öztürk; “Bosna sizinle güzel günler görecek, hepiniz hoş geldiniz” dedi.

İKİ BELEDİYENİN KARDEŞLİKLERİNDEN ZİYADE BOSNA’DA KİŞİSEL DOSTLUKLAR KURDUK

Programda konuşan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, 1996’da kardeş şehirleri olan Fojnica ile kendilerinin yönetime geldiği 2004’ten sonra sağlam ilişkiler kurulduğunu; sadece iki belediyenin kardeşliklerinden ziyade Bosna’da kişisel dostluklar kurduğunu anlattı. Fojnica’da; Fojnica Belediyesinin arsa tahsisiyle Ümraniye Belediyesi tarafından yaptırılan kültür merkezinin yapılış sürecini ve yaşanan zorluklara rağmen çok yönlü bir kültür merkezi inşa ettiklerini anlatan Başkan Hasan Can “Orası Türk-Boşnak kültürlerinin kaynaştığı ve aynı zamanda Hırvatların da kullandığı bir alan oldu. Bu beni çok mutlu ediyor” şeklinde konuştu.

“ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN 100. YILI KUTLAMALARINI DA BOSNA’DA YAPTIK”

Kültür Merkezi’nin açılışına Gazi Aliya İzzetbegoviç’in oğlu Bakir İzzetbegoviç’in de katıldığını dile getiren Başkan Hasan Can, kültür merkezinin yapımından sonra ilk kez Fojnica Belediye Meclisi’nde Hırvat ve Boşnak üyelerin bir konuda ittifak ederek kendisine Bosna Berat Nişanı verildiğini, kültür merkezine ise Ümraniye isminin verildiğini söyledi ve Boşnakça “Ben Fojnicalıyım” dedi. 1915 Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılı kutlamalarını da Bosna’da yaptık. Bosna’nın birçok dostu olabilir fakat ilk dostu Türkiye’dir. Sizler bugünü anlayacak, dünü hiç unutmayacak ve yarını bu şekilde inşa edeceksiniz. Yarına dostlarınızı kucaklayarak yürüyeceksiniz.  Biz Balkanlar’daki kardeşlerimize; Bursa’daki, Balıkesir’deki kardeşlerimize baktığımız gözle baktık. Geziden sonra siz de göreceksiniz ki İstanbul’un ya da Bursa’nın Bosna’dan Kosova’dan farkı yok. Biz birbirimize kimsenin koparamayacağı tarihî ve kültürel bağlarla bağlıyız” diye konuştu.

Srebrenitsa Katliamı ve 15 Temmuz’dan da bahseden Başkan Hasan Can; “Kinlenmeyecek, ama bunları unutmayacaksınız. Hepiniz tekrar İstanbul’a, Ümraniye’ye hoş geldiniz” dedi.

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLER BELEDİYE BİNASINI GEZDİ

Programın ardından öğretmen ve öğrenciler Başkan Hasan Can’ı makamında ziyaret ederek; Sehidski Rastanak (Şehidin Vedası) isimli parçayı koro hâlinde söylediler ve kendisine ünlü Boşnak Ressam Jemendzic’in Pavlovac Mahallesi tablosunu hediye ettiler. Ardından belediye binasını gezen öğretmen ve öğrenciler; Ümraniye Belediyesinin hazırladığı, bir hafta sürecek İstanbul ile Bursa’nın çeşitli yerlerini kapsayan geziye katılacaklar.

İlginizi çekebilir

AK Marmara’nın başı dik..

AK Marmara’nın başı dik..

selyus