Ana Sayfa DÜNYA EKONOMİSİ 27 Ekim 2016

Başbakan Yıldırım, “İstanbul küresel firmaların merkezi haline geldi”

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul’un son on dört yılda küresel firmaların Orta Asya, Doğu Avrupa, Ortadoğu, Afrika bölgelerinin operasyonlarının yönetildiği bir merkez haline geldiğini söyleyerek, “Küresel firmalar artık sadece Türkiye’de yatırım yapmıyorlar. Aynı zamanda Türkiye’nin bölgesindeki ülkelerin yatırımlarını da Türkiye’den yönetiyorlar.” dedi.

9. Yatırım Danışma Konseyi, Başbakanlık Dolmabahçe Ofisi’nde bugün başladı. Konseye, Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zaybekci, Maliye Bakanı Naci Ağbal, yurt dışından önemli şirketlerin CEO’ları ve Türk iş dünyasının temsilcileri katıldı. Yatırım konseyinin açılış konuşmasını Başbakan Binali Yıldırım yaptı.

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul’un son on dört yılda küresel firmaların Orta Asya, Doğu Avrupa, Ortadoğu, Afrika bölgelerinin operasyonlarının yönetildiği bir merkez haline geldiğini söyleyerek, “Küresel firmalar artık sadece Türkiye’de yatırım yapmıyorlar. Aynı zamanda Türkiye’nin bölgesindeki ülkelerin yatırımlarını da Türkiye’den yönetiyorlar. İstanbul ve Türkiye yatırım ticaret ve finans sektörünün merkezi olması için gerekli adımları atıyoruz. İstanbul Finans Merkezi için kapsamlı bir altyapı çalışması hızla devam ediyor. 7 milyar dolarlık yatırımla bölgesel anlamda, küresel anlamda önemi bir finans merkezi oluşturmayı planlıyoruz. Bu merkez tamamlandığında günlük 80 bin insanın gelip gideceği bir yer olacak. 50 bin çalışanı olacak. 2020 yılına kadar bütün yönleriyle bu merkez tamamlanmış olacak” dedi.

“2017 BİZİM İÇİN YATIRIM HAMLE YILI OLACAK”

Bugünkü toplantının ana amaçlarında birinin bir önceki yılın muhasebesini yapmak olduğunu söyleyen Başbakan Yıldırım, “Yeni yıldaki sizlerden müjdeli haberleri dinlemek bizim üzerimize ne düşüyor onları sizden daha elverişli yatırım ortamı oluşturmak daha fazla küresel yatırımcı için cazibe merkezi yapmak için neler yapabileceğimizi sizlerden duyacağımız önerilerle talepler gözden geçireceğiz. Haziran’dan bu güne kadar ciddi anlamda ekonomiyi ilgilendiren yatırımcı yasal düzenlemeler yaptık ciddi tedbirler yaptık. Yatırımcı ne bekliyor biz ne verebiliriz. Tek taraflı alışveriş yok. Kazan kazan esasına göre olacak. Bu destekler önümüzdeki engelleri kaldırmak yönünde olabilir. Başka finansal destek olabilir. 2017 bizim için yatırım hamle yılı olacak. Yatırım hamle yılında da yeni yeni desteklerimiz var. Sizin iştahını arttıracak çok önemli kararlar var” diye konuştu.

selyus