Ana Sayfa DÜNYA EKONOMİSİ 9 Şubat 2018

Dünyanın en büyük Uluslararası Hukuk Dava Yarışması İstanbul’da

Uluslararası Hukuk Öğrencileri Birliği (ILSA) tarafından bu yıl 59’uncusu düzenlenen Philip C. Jessup Uluslararası Kurgusal Dava Yarışması’nın Türkiye ulusal elemeleri, Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Uluslararası Hukuk Kulübünün desteğiyle 10-11 Şubat tarihlerinde BAU ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

Bu sene Türkiye’de altı takımın katılımı ile gerçekleşecek Philip C. Jessup Uluslararası Kurgusal Dava Yarışması Türkiye elemelerinde takımlar, People’s Democratic Republic of Anduchenca ve Federal Republic of Rukaruku devletleri arasındaki hukuki uyuşmazlıkta tarafları temsilen usul ve esas problemlerini yargı önüne taşıyacaklar. Her bir karşılaşmanın avukat ve akademisyenlerden oluşan 3’er kişilik hakem paneli tarafından ve İngilizce olarak yürütüleceği toplam 13 karşılaşma sonucunda birinciliği kazanan ekip, 1-7 Nisan tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin başkenti Washington D.C.’de düzenlenecek uluslararası finallerde Türkiye’yi temsil etmeye hak kazanacak.

Dünya çapında 95 ülkeden 645’ten fazla üniversitenin katıldığı yarışmada ulusal elemelerde başarılı olan takımlar, ülkelerini temsil etmek üzere Amerika Birleşik Devletleri’ndeki uluslararası finallere gitmeye hak kazanacak. Kurgulanmış ülkelerin arasındaki uyuşmazlıkların çözümlenmesi amacıyla Uluslararası Adalet Divanında (International Court of Justice) görülen bir davanın simülasyonundan meydana gelen yarışmanın amacı, uluslararası hukukun dünya genelinde kökleştirilmesi ve gelişmesinin yanı sıra hukuk öğrencilerine uygulamalı olarak avukatlık niteliklerinin kazandırılması yönünde. Uluslararası nitelikteki dava konusu, sözlü savunmaların yapılmasından yaklaşık 8-9 ay önce öğrencilere sunuluyor ve böylece öğrenciler yoğun bir çalışma temposundan geçiyor. Nihayetinde yarışmanın ödülü ise dünya hukuk çevrelerinde prestijli bir organizasyonun kazananı olma onuruna erişebilmek ve söz konusu üstün başarı da çeşitli iş, staj ile akademik eğitim imkânlarını beraberinde getiriyor.

selyus