Ana Sayfa TÜRKİYE EKONOMİSİ 26 Ekim 2019

Albayrak’tan güven verici açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak son zamanlarda yaptığı açıklamalarla iş dünyasını rahatlattı. Dünya trendinde basamakları hızla yukarı doğru çıktıktıklarını ifade eden Bakan Albayrak, Türkiye’deki ekonomik gelişmelere de değindi.

Albayrak, Türkiye dünyanın 16. en büyük ekonomisi ve satın alma gücü paritesi açısından da 12’nci en büyük ekonomisi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“AK Parti döneminde uygulanan ekonomik politikalarla hane başına düşen gelir 3 kattan fazla arttı ve ülkemize orta ve üst gelir grubuna taşıdı. Türkiye şu anda küresel tedarik zincirine çok iyi entegre olmuş durumda. Ve aynı zamanda küresel ölçekte bir endüstri ülkesi olma yolunda. Küresel ekonominin temel ulaşım yolu üzerinde yer alıyoruz iki kıta arasında. Bunun da ötesinde Hindistan’dan Londra’ya, Moskova’dan Dubai’ye 4 saatlik uçuşlarla ulaşılabiliyor ve aslında gayri safi yurtiçi hasılanın çok büyük bir kısmını oluşturuyor dünyanın bu bölgesi. Türkiye bunun tam merkezinde yer alıyor ve son 17 sene içerisinde Türkiye çok iyi bir altyapı merkezi oluşturdu. Ulaşım, telekomünikasyon, enerji, bütün bu faktörler ve unsurlarla birlikte Türkiye çok güçlü bir altyapı oluşturdu bu dönem içerisinde.”

“TÜRKİYE EKONOMİSİ ÇOK CİDDİ BİR DİRENÇ GÖSTERDİ”

Bakan Albayrak, Türkiye ekonomisinin iç ve dış şoklara karşı çok ciddi bir direnç gösterdiğini vurguladı.

Türkiye’nin geçen on sene içerisinde başarılı bir şekilde küresel finansal krizin ve hain darbe girişiminin üstesinden geldiğini ifade ederek, “Ağustos 2018’deki spekülatif döviz saldırısının da üstesinden geldik ve yıllık yüzde 5’lik büyüme gösterdik son 10 sene içerisinde. Bu büyüme çok önemli çünkü şu sıralar küresel ekonomide herkesin sorduğu en önemli soru küresel anlamdaki büyüme nerelerden dönüyor. Türkiye’nin çok ciddi bir kapasitesi var burada. Beklenenden daha iyi bir şekilde dengemizi oturttuk ve şu anda şunun duyurusunu yapabilirim; Türkiye geçtiğimiz seneye kıyasla şu andaki cari fazlada rekor kırdı ve ağustosta cari fazla 5,1 milyar dolar oldu” şeklinde konuştu.

Enflasyonda da olumlu gelişmeler görüldüğüne işaret eden Albayrak, “Şu anda yüzde 9,3’lük bir seviyedeyiz enflasyonda. Ekim ayında sanıyorum çok daha düşük olacak yüzde 9’da. Yıl sonunda toplam yüzde 12 gibi bir rakam bekliyoruz yeni ekonomi programımızla birlikte.” dedi.

“SON BİRKAÇ GÜNDE BİLE ÇOK CİDDİ YAPTIRIM TEHDİTLERİYLE KARŞI KARŞIYA KALDIK”

Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 0,5 ila yüzde 1 arasında, gelecek sene için de yüzde 5’lik bir büyüme performansı göstermesini öngördüklerini aktaran Albayrak, şunları söyledi:

“Enflasyon ve faiz oranlarının gerilemesiyle birlikte ve yapısal reformların da katkısıyla bu ekonomik başarıya ulaştık ki çok önemli güvenlik sorunları yaşıyoruz güney sınırımızda. Türkiye’de 3,6 milyondan fazla mülteci var Suriye’deki iç savaştan kaçan ve aynı zamanda o bölgede DAEŞ ve YPG terörüyle uğraşıyoruz ve sadece bu anlamda bir güvenlik problemi olarak ele alınmamalı bunun da bir maliyeti var 7-8 yıldır Türkiye’nin üstlendiği. Ve şimdiye kadar 40 milyar dolardan fazla. Bu da ekonomiyi etkileyen bir durum.”

Türkiye’nin mülteciler konusunda üstlendiği rolün altını çizen Bakan Albayrak, “Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan bu yana karşılaştığı tüm zorluklara başarıyla göğüs gerdi çünkü sosyo ekonomik yapısı da son derece dinamik. Son birkaç günde bile çok ciddi yaptırım tehditleriyle karşı karşıya kaldı Türkiye. Bunlar artık şantaj gibi kullanılmaya başlandı ve bütün bunlara rağmen finansal piyasalarımız çok ciddi bir direnç göstermeye devam etti. Güçlü bir mali mimariyle birlikte Türkiye’nin finansal piyasaları hiç ummadığı kadar güçlenecek her geçen gün karşılaştığı her soruna rağmen.” ifadelerini kullandı.

“BİZ SADECE KENDİ ÇIKARLARIMIZI GÖZETMİYORUZ”

Albayrak, Türkiye’nin uluslararası politikadaki yaklaşımının karşılıklı güveni ve istikrarı güçlendirmek yönünde olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle tamamladı:

“İkili ilişkilerde bölgesel ortaklıklarla ve Birleşmiş Milletler gibi global arenalarda Türkiye politikalarını ve ilkelerini ortaya koyuyor. Biz sadece kendi çıkarlarımızı gözetmiyoruz tüm ilişkilerimizi ‘kazan-kazan’ temeline dayandırıyoruz yaklaşımlarımızı. Çünkü biz birlikte var olabileceğimize, birlikte üretebileceğimize inanıyoruz. Dünya düzeninin çatışmalarla ve terörle tehdit edildiği bir ortamda kimsenin başarılı olamayacağı aşikar. Bu yüzden küresel ekonomide ve yeni dünya düzeninde yeni bir yaklaşıma ihtiyaç var. Türkiye yapısal reform süreciyle uluslararası iş birliğini merkeze alıyor. Geçen 17 yıl içerisinde Türkiye çok önemli bir paydaş oldu bölgesel ve uluslararası projeler içerisinde. Bizim politika ve ekonomi yaklaşımlarımız uluslararası iş birliğine dayandı ve her zaman karşılıklı fayda sağlayan ilişkileri güçlendirmeye odaklandık. Eğer biz bu açıdan bakacak olursak dünyanın karşılaştığı her türlü tehlikeye ve tehdide gerçekçi bir çözüm bulabiliriz.”

selyus