Altını taksitle satmak haramdır!

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık, dinen altının taksitle satılamayacağını bilmediğinden olsa gerek kuyumcuları daha da haramın içine sokacak bir girişimde bulunuyor. Açıkçası kuyumcular, kredi kartına 8 taksitle sattıkları altını 24 taksitle verebilmesi yönünde bir çalışma yapıyor.

İslam dininde altın ve gümüşü taksitle almak ve satmak yasaktır, haramdır, faizdir. Çünkü, Peygamberimizin (S.A.V.)  “Altın ve gümüş para gibidir” Hadis-i Şerifi var. Parayı taksitle verdiğinizde nasıl faiz oluyorsa, altın ve gümüş taksitle verildiğinde de faiz olur.

Bu konuda Diyanet İşleri’nin açıklamaları var. Yine Ehl-i Sünnet fetva hocalarının da altının taksitle ya da kredi kartı ile satışının haram olduğu yönünde görüşleri var…

HELAL HARAM’A DİKKAT ETMEYEN ATAYIK, 24 TAKSİTİ CAZİBELİ GÖSTERMEYE ÇALIŞIYOR!

İlgili bakanlıkla görüşmek için arayış içinde olduğu söylenen Mustafa Atayık, Yeni Akit gazetesine yaptığı açıklamada: “Sektör olarak korona virüs nedeniyle biriken stoklarımızın eritilmesi kaydıyla şu anda 8 olan kredi kartına taksit miktarının, geçici bir süreyle sınırlı tutulmak amacıyla 24 taksite çıkarılmasını talep ediyoruz. Böyle bir adım atılırsa sektörümüzün tüm birimlerinde gerçek anlamda bir bayram havası yaşanacaktır. Kuyumcularımız, yeniden rahat bir nefes alacaktır. Şu anda firmalarda fazla stok oluştuğu için sayıları 6 binden fazla olan atölyelere sipariş verilemiyor ve ticaret bir anlamda kilitlenmiş durumda. 24 aya çıkarılacak taksit fırsatının iç piyasaya önemli bir canlılık getireceğini söylemek mümkün. Daha önce mobilya ve turizm sektörü için öngörülen uzun vadeli taksit imkanı, kuyumculara da tanınırsa düğün hazırlığı yapan ancak yüksek altın fiyatları nedeniyle altın takı ve mücevher almakta zorlanan vatandaşlarımız için de önemli bir kolaylık sağlayacağına inanıyoruz.”

TAKSİTLE ALTIN ALMAK VE SATMAK FAİZDİR!

Baba mesleği olan Ehl-i Sünnet bir kuyumcu bu hassas konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bu tür satışlarla ilgili çok dertli olan kuyumcu esnafı, “İki sene önce kur artışıyla birlikte bazı kuyumcuların tefeciliğe başlaması, vatandaşın ise taksitle aldığı, altını nakit paraya çevirerek piyasanın dengesini bozması üzerine taksitli satış kaldırılmıştı” sevinmiştim, 8 ay sonra BDDK 4 taksit açıklaması yaparak tekrar ilan etti. Kısa bir süre 4 taksit, 8 taksite çıktı ve şuan 8 taksit olarak devam etmekte, maalesef bugünde 24 aya çıkması konuşuluyor.

İnancım gereği taksitle satış yapmayan bir Müslüman kuyumcu olarak, günahı ve yanı sıra alıcının 24 ay bankalara borçlu kalmasını asla tasvip etmiyorum. Asrısaadet döneminde borçlu Müslümanın cenaze namazı bile kılınmazdı. Peygamber Efendimiz (S.A.V.) sorardı, borcu varsa, biri o borcu üstlenmeden asla cenaze namazına iştirak etmezdi. Taksitle satışın kendisi direk faizken bir de küffara borçlanarak günah katlanıyorken, bankalara borçlanan Müslüman halk ödeyemiyor ve bankaların icraları ile nice ocaklar sönüyor, aileler parçalanıyor, faiz üstüne faiz binerek çıkılmaz bir yola giriliyor.

Nerden bakarsanız bakın bu ülkeye yakışmayan bir karar. Yetkililerin bir an önce taksitli satışı yasaklamasını, biz Müslüman esnafın haksız rekabetin içinde olmasını istemiyorum. Bir genç delikanlının paraya sıkıştığında bir kuyumcuya gidip 620 TL olan çeyreği, 750TL’den alıp, 600 TL’ye aynı kuyumcuya bozdurmasını, bankaya borçlanmasını, kuyumcuların helal kazandığını sanırken buna vesile olan tefeciler olması bu uygulamanın ürünüdür. Buna izin vermek milyonları faiz günahına, borç batağına itmektir. Müslümansan Müslüman gibi yaşamalısın! Çünkü nasıl yaşarsan öyle öleceksin!”

selyus