Ana Sayfa TÜRKİYE EKONOMİSİ 31 Mayıs 2022

Bekir Taner Ateş, yeniden BATİAD Başkanı

Bayrampaşa Tekstilci ve İş İnsanları Derneği’nin (BATİAD) 7. Olağan Genel Kurulu yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Bayrampaşa Belediyesi Altı Kültür Merkezi’nde düzenlenen Olağan Kongrede Bekir Taner Ateş 208 oy, Ahmet Öztürk ise 97 oy aldı.

Dernek üyelerinin oylarıyla yeniden göreve gelen BATİAD Başkanı Bekir Taner Ateş, önemli açıklamalarda bulundu.

Genel kurulun hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasına başlayan Başkan Ateş, “Dönemimiz içerisinde hayatını kaybeden tüm üyelerimize ve üye yakınlarımıza Cenab-ı Allah’tan rahmet, halen yaşadığımız covit sürecinde tedavi gören tüm üye ve üye yakınlarımıza da acil şifalar diliyorum.

2019 yılı Eylül ayında göreve geldiğimizde bölgemizin ve derneğimizin durumundan kısaca bahsedeyim. 2018 krizi bölgemizi vurmuş adeta mağazalar bölgemiz ölü şehre dönmüş,

imalat atölyelerimiz boş çalışanda ağırlıklı fason üretim yapar haldeydi.

Bölgemizde boş makine, boş konfeksiyon ve boş üretim yapılacak iş yeri yoktur.

Mağazaların yüzde 98 dolmuştur. Üst katlarda tekrar satış yerleri açılmıştır. Görüldüğü gibi dernek genel kurullarımıza salonlar yetmemektedir. Derneğimizin bu seçime giderken son günler hariç 300 üzerinde üyesi aidatını ödemiştir. Dernek. Kasamızda 101.000 TL mevcuttur. Bu ay sonu ödemelerimiz ve seçim masrafları dışında alım yaptığımız hiçbir firmaya borcumuz bulunmamaktadır. Vergi, SGK, BAĞ-KUR vs. borcumuzda yoktur. Dernek merkezimizi gayet güzel bir şekilde tefriş edilmiştir” dedi.

“YAPTIKLARIMIZI KISA KISA ANLATMAK İSTİYORUM”

Konuşmasına devam eden Başkan Ateş, “İlk iş olarak dernekte bölgede birliği ve ortak hedefi yakalamak gayesi ile çalışmalara başladık. Bu amaçla profesyonel bir ekip vasıtası ile üyelerimize ulaşıp anket yaptırdık. Hiçbir üyemizi ötekileştirmeden herkese el uzattık her bir üyemizi dinlemeye derdine çözüm bulmaya gayreti içerisinde olduk. Bölgemizde ana sokaklarda 24 adet dükkan boşaltılmış bundan daha fazla dükkan sahibi üyemizde gitme hazırlığına girmişti, kısaca durum hiç iç acıcı değildi. İlk iş olarak bu boş dükkanların mal sahipleri ile toplantı yaptık, kira indirimi veya bir süre kirasız dönem talep ettik.

Çok faydalı bir toplantı oldu ve devam eden süreçte boş dükkan sayısı 10 kadar düştü. İTO /İSO ziyaretlerini yaptık, taleplerinizi ve hedeflerimizi kayda aldırdık. Ayni süreçte Bayrampaşa belediyemizi, İBB belediyemizi, ilçe siyasi partilerimizi parti ayrımı gözetmeksizin ziyaret ettik. Derneğin hedeflerini bölgenin durumunu ve taleplerimizi yazılı olarak ilettik” diye konuştu.

“PANDEMİ SÜRECİNİ YAŞADIK”

BATİAD Başkanı Ateş, “Göreve geldikten 6 ay sonra dünya tarihinde kayda geçen en korkunç pandemi sürecini yaşamaya başladı. Sürecin ilk başlangıcı çok zorlu ve yıpratıcı oldu. İşyerlerimizin ve ihracat pazarlarımızın kapandığı, yaptığınız üretimlerin elde kaldığı,

alacaklı olduğumuz müşterilerimize ulaşamadığımız, yüklemesi gelen mallarımızın yükletilmeği, gönderdiğimiz malların gümrüklerden çekilmediği ve geri gönderildiği süreç halen hafızamızda duruyor.

İlk kısıtlama 3 ay sürdü, Haziran’la birlikte kısıtlamaların gevşetilmesi ile üretime tekrar geri döndük.

Hamdolsun çok dolu ve hızlı bir yaz kış sezonu geçirdik. Hükümetimizin kararlılığı ile bu süreçte üretim aksamaması konusunda her türlü destek verildi. Bu destek paketlerini en açık şekilde üyelerimizle paylaştık. Devam eden covit sürecinin 2. dalgasında hiçbir üyemizin işini durdurmaması konusunda üzerimize düşeni yaptık. Kamu idaresi ile iyi ilişkilerimiz ve onlardan aldığımız sözleri yazıya döktük ve çalışanlarınıza vereceğiniz şirket imzalı kağıtla tüm çalışanlarınızın işine gelebilir dedik. Birçok telefon aldık bu süreçte ceza vs olmaz mı diye? Arayanlar şahittir. Hangi çalışanınız durdurulur işlem yapılır ise ‘beni aramanız yeterlidir’ dedim. Ve çok şükür hiçbir sıkıntı yaşamadık.

2021 yılı yazında ihracatçı birlikleri de faaliyetlerine geri dönmeye başladı. Göreve geldiğimiz süreçte İHKİB (hazırgiyim konfeksiyon) çatısı altında alt yapısı oluşturulmaya başlanan hazırlık süreçlerinin tamamında yer aldığımız İFCO (İstanbul feşın connettin) İstanbul hazır giyim moda fuarı resmiyete döküldü. Bu Tekstilin bu büyüklükte bir araya geldiği ilk fuar olması bakımından önemlidir. Bu fuarın resmî olarak paydaşlarından biri olduk. BATİAD bu fuarın geleceğinde elde edeceği başarılar neticesinde maddi olarak kazanım elde edecektir.  Ayrıca bu fuarın başarılı olması ile birlikte bölgemizde

sınıf atlaması olacağını öngörmekteyiz.

Senede 2 kez 2 ve 8 ayda yapılacak fuarın kış bölümü Şubat ayında büyük bir katılımla gerçekleşti. Yaz bölümü için 2 bin metrekarelik bölümün üyelerimize ayrılması konusunda sözlü mutabakatınız vardır. Şuanda ilk katılanlara satış yapılmakta olup         haziran ayında genel satış başlayacaktır. Seçim sonrası tarafımıza ayrılan bölümün istekli üyelerimize tahsisini sağlayacağız. Benim beklentim bir holün yani minimum 5 bin metrekarelik alanın üyelerimizce doldurulmasıdır. Bu fuarın, katılanlar için bir avantajı da daha önce emsali olmayan bir şekilde daha ilk yılda devlet desteğini almış olmasıdır.

Fuar konusunda bir diğer çalışmamız TÜYAP Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı değerli dostum Bülent Ünal ve ekibi yapıldı. Çalışma neticesinde tüm süreç hazır. Biz istersek ve yeterli katılımcı bulur isek her yıl Şubat 24-26 tarihleri arasında TÜYAP Fuar Merkezinde düzenlenen İplik Fuarı ile aynı tarihte bitişik bir holde üyelerinize dönük Triko Konfeksiyon Tekstil Fuarı yapabileceğiz. Fuarın sahibi TÜYAP ve BATİAD olacaktır.

Konu ile ilgili detaylı tanıtım için TÜYAP Fuarcılık üyelerimizi Haziran ayında belirleyeceğimiz tarihte yemekli bir programa beklemektedir. Bu fuar gerçekleşirse yapılan cironun belirli bir bölümü derneğe ödenecektir” şeklinde konuştu.

“TANITIM KONUSUNDA BİRÇOK ÇALIŞMAMIZ OLDU”

Başkan Ateş, “Dernek üye profili oluşması için profesyonel bir ekip ile 2 kez tüm üyelerimiz tek tek dolaşıldı anket ve çalışması yapıldı.

Milli günümüz 29 Ekim’de bölgemizde yaptığımız etkinlik bazılarınız gelmese de ve sırtını dönsene büyük ses getirmiştir. O gün bir üyemizin sokakları süsleyen Türk Bayraklarımıza ve çalan 10 yıl marşımıza övgü olarak gözleri yaşararak helal olsun size sözünü unutmam mümkün değildir.

Devamında yılsonu yerinde defile etkinliğine katılan 20 firmamıza yeni ufuk açmıştır. Pandemi sürecinden dolayı etkisini kaybeden dergimiz konusunda tekrar talep oluşmaktadır.

Bunu değerlendiriyoruz. Dergi dışında hazırlığı taslak olarak bitme noktasına gelen bölgenin, üyelerimizin tanıtımının yapılacağı sabit bir yayın konusunda çalışıyoruz.

Bu gerçekleştiği taktirde her bir üyemize bir sayfada kendini 3-4 dilde tanıtacağı iletişim bilgilerinin ve ürün tanıtımının olacağı kalıcı dergiyi bastıracağız. Bu dergi tüm tekstil fuarlarında dağıtılacak. Kargolar vasıtası ile tekstil alıcılarına ulaşacaktır. Metronun çıkışında bir duvar var, 30 metreye 10 metre evet aynen bu ölçülerde orada tüm üyelerimiz isimleri mevcut bölge tanıtım fotoğrafları mevcut. Bunu bu dernek yönetimi yapmıştır. En azından beklerdik ki orada isimlerini ücretsiz yazdığımız üyelerimiz bir teşekkür etsin. Belirli aralıklarla dernek sosyal medya hesapları üzerinden ücretini ödeyerek bölgemizin ve üyelerimizin tanıtımını yaptık. Dernek olarak sorumluluğumuz olan eğitime azami destek sağladık. Hamisi olduğumuz Bayrampaşa Kız Meslek Lisesine desteğimiz dernek olarak

Topkapı Şehit Galip Balkar Lisesine şahsi olarak devam etmektedir. Buralarda okuyan öğrencilerin sektörümüzde istihdam edilmesi için çalışmaktayız.

Üyelerimizden toplanan 2.5 yıldaki aidatın 10 katı derneğe yönetim kurulu ve sponsorlarımızdan katkı sağladık. Ben bu süreçte derneğimize katkı veren yönetim kurulu üyelerime ve faaliyetlerimize destek olan sponsorlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

“HENÜZ SONUÇ ALAMADIĞIMIZ TALEPLERİMİZ VAR”

Bekir Taner Ateş, “Bu süreçte tüm resmî yazışma ve girişimlerimize rağmen neticelenemeyen taleplerimizde mevcut. Bayrampaşa Belediye Başkanımız, bizim Fahri Başkanımız Sayın Atila Aydıner’den kahvaltıda sözünü aldığımız rink minibüs seferi henüz başlatılmadı. Taksi durağı talebimiz henüz gerçekleşmedi. Binaların fiziki olarak bakımı ve bölgemizde yapılaşmada bodrum katlara ayrı ticari ruhsat verilmesi talebimiz beklemektedir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığından yazılı olarak istediğimiz Metro durak isminin

Bayrampaşa Tekstil Merkezi olması talebimiz var. Mühendisler önündeki kavşağın Gümüşsuyu yönüne açılması talebimiz ve çağ dışı elektrik direklerinin değişmesi talebimiz var. Sayın başkandan defalarca davetimize rağmen bölgemize ziyaret talebimiz maalesef şu ana kadar durmaktadır. Aksis önündeki alanın Havaist durağı olması talebimiz var.

İlgili şirkete Bayrampaşa Belediye Başkanımız ve İBB Başkanlığımıza siyasi parti ilçe yönetimlerine iletilmiş netice alınamamıştır. Ben STK’larda yaşadığım tecrübeler neticesinde şuna inanıyorum: bir netice istiyorsanız birlikte hareket etmelisiniz. Neticesinde de o birliğin her ferdi kazanır. Yukarıda saydığım neticelenmeyen taleplerimizin ana sebebi üyelerimiz arasında yeterli birliğin olmamasındandır. Göreve gelirken size bir konuda söz vermiştim

Kamu idaresinde bir sorununuz var ise bunu çözmeye en yakın kişiyim dedim.

Hamdolsun 2.5 yılda 50’nin üzerinde kişisel talebi çözdüm, kim aramışsa derdine hem maddi hem de manevi olarak çare olmaya çalıştım” diye konuştu.

“ELEŞTİRİ YAPARKEN BİRAZ İNSAF DİYORUM”

Konuşmasına devam eden BATİAD Başkanı Bekir Taner Ateş, “Bütün bu sürecin devamında bugün burada söylemem gereken birkaç konu daha var. Duyuyorum hakkımda yapılan eleştiriler var, üzüntü duydum. Ben bir faniyim yani kusursuz değilim. Eleştirenlerin bu derneğin başkan adaylığımdan başlayarak bugüne kadarki değişiminden dolayı hiç mi teşekkür edeceği bir şey olmadı? Takdirlerinize sunuyorum. 20 kişi ile yapılan genel kurullar çabuk unutuldu. Başkan dolaşmıyormuş. Başkan programlarda masaları dolaşıp hoş geldin dememiş. Kim beni davet etmişte kendisini ziyaret etmemişim söylesin.

Derneğin konuk kabullerinde, üye davetlerinde kaç kişi davetimize icabet etmiştir arkadaşlar özeleştiri yapsın. Bu programlarda bizimle dernekte olan arkadaşlar şahit. Hiçbir konuğa siyasi kimliği vs. ayrıcalık tanıdık mı? Dernek bölge sorunlarını söylerken bir kelime eksik söyledik mi? Bu programlarımıza zamanında gelipte başkan yoktu hoş geldin demedi diyen var mı? İftar programındaki yoğunluktan o gece iftar yemeğini saat 11’de evimde yiyebildim.

Eleştiri yapayım diye konuşan arkadaşların bir kısmına kahvaltı programımızda plaket takdim eden benim. Yani bir eleştiri yaparken biraz insaf diyorum. Bu bölgede 25 yıldır ticaret yapan biriyim. Dün gelmedim ve ticaretinde tam ortasındayım. Hayatını hep düz çizgide yaşayan biriyim. Birinin yüzüne söylemediğimi arkasından söylemem. Şu seçim sürecinde bir çok kişinin gerçek kişilikleri ortaya döküldü. Gizleyerek yapılan çoğu işten haberim oldu. Sadece üzüldüm. Adam sandığım, dostumuz sandığım insanların düştüğü durum üzüntü verici.

Hamdolsun ki bu dünyada ölüm var. Ölümden sonra da hesap günü var. Orada hesaplaşacağız bu arkadaşlarla, hiç merak etmesinler!

Ben içerinde bulunduğum tüm kuruluşlara katkı sağlamış biriyim. Kimse benin hakkımda hesap yapmamalı. Ben BATİAD Başkanı olduktan sonra bu kimlikle hiçbir şey kazanmadım.

Dernek resmî işi hariç oda 1-2 yerdedir maksimum hiçbir yerde de dernek kartvizitini kullanmadım, kullanmam. Ben görev yaptığım tüm STK’larda BATİAD Başkanlığından önce görevdeydim. Ben 15 senedir İTO Meclis Üyesiyim. Bana oy verenler kendi meslektaşlarım ben hiçbir seçimde BATİAD veya başka bir yerden destek alarak seçilmedim. Bana oy verenler benim dostlarım bunu iyi bilmenizi istiyorum.

Burası iş insanları derneğidir, bunu unutmayın. İş insanının en büyük sermayesi sicilidir. İş insanı için “SİCİL” kelimesinin ne anlama geldiğini bilmeyen yoktur sanırım. Burada alınacak çok yol var, kazanılacak çok para var. Bunun için derneğe yönetime sahip çıkın. Proje ve programlara katılım sağlayın. Derdinizi çözüm önerisi ile bildirin.

O gün hayatta olurum veya olmam, tekrar söylüyorum: 5 yıl içerisinde Allah (CC.) izin verirse bu bölge bugün yaptığınız dolar olarak /adet olarak karlılık olarak minimum ikiye katlayacaktır. Bunun en büyük kanıtı geçirdiğimiz 30 aydır. 30 ay. Önceye göre bölgemizde adet ve cirolar minimum ikiye katlanmıştır. Mağazalarda üretim yerlerinde hava parası geri gelmeye başlamıştır.

Dönemimle ilgili özellikle teşekkür etmem gereken kişiler var.

Dernek çalışmalarına eksiksiz katılım sağlayan ve katkı sunan Başkan Yardımcım Sayın Cem Çağlayan’a, derneğimizin birliklerle ilişkilerini mükemmel götüren Genel Sekreterimiz Sayın Rasim Mazlum’a, derneğin her işine koşan Muhasip Üyem Sayın Cem Agül’e, özelikle fuar konusundaki çalışmaları ile Başkan Yardımcım Sayın Ramazan Besli’ye, bir önceki seçimde rakibim olmasına rağmen seçildiğimiz andan itibaren sorumlu bir dernek üyesi davranışı gösterip uyarı ve desteğini her zaman gösteren Sayın Erhan Can’a özellikle teşekkür ederim” dedi.

Başkan Ateş, “Genel Kurulumuzun hayırlara vesile olmasını temenni ediyor hepinize en içten saygı ve sevgilerimi sunuyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.

YÖNETİM VE DENETİM KURULU

Yönetim Kurulu Asil Üyeler: Bekir Taner Ateş, Ramazan Besli, Cem Agül, Mehmet Kocaman, Doğan Bakırcı, Yücel İsmailoğulları, Sabri Atila, Aziz Erkek, Nuri Uğurlu, Mehmet Sabri İstemez, İsmet Öztunç, Rasim Mazlum, Tamer Aktaş.

Yönetim Kurulu Yedek Üyeler: Ersin Kızılkaya, Musa Özkaymak, Şenol Mintaş, Hasan Bulut, Abdullah Buz, Selman Şeren, Mahmut Çiftçi, Sabri Asil, Zekeriya Güneş, Tolga Özelçi, Mehmet Aydın, Orhan Durak, Ahmet İnanç.

Denetim Kurulu Asil Üyeler: Tevfik Tamer Ulusel, Refik Sarıay, Yılmaz Yamancan.

Denetim Kuruyu Yedek Üyeler: Faruk Düzkan, Ata Kalkan, Süleyman Şahin.

selyus