Ana Sayfa TÜRKİYE EKONOMİSİ 30 Ocak 2016

EMİTT Fuarı’na yoğun katılım

Bakan Ünal, “İnanıyorum ki EMITT, 30’uncu, 40’ıncı yıllarında dünyanın en büyük fuarı; İstanbul da dünyanın en büyük destinasyonlarından biri olacaktır. Türkiye’nin de 80 milyon turist ağırlayan, turizmini çeşitlendirmiş bir ülke haline gelecektir.”

Beylikdüzü TÜYAP Fuar Merkezi’nde 20. Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı (EMITT) Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın katılımıyla İstanbul’da açıldı.

Açılışta yaptığı konuşmada önemli mesajlar veren Bakan Ünal, turizmin asla uluslararası yaptırım konusu olmaması gerektiğini vurguladı. Terörün küresel bir sorun olduğuna dikkat çeken Bakan Mahir Ünal, “Hiçbir ülke, bir ülkenin yaşadığı sorunu, hele hele bu ortak tavır alınması gereken bir terör sorunuysa, kendi rekabet avantajının bir parçası haline getirmemelidir.” dedi.

Turizmin ülkeler arasında ilişki kurmak ve ilişkileri iyileştirmek konusunda en başarılı sektör olduğunu, bu nedenle turizm fuarlarının önem arz ettiğini belirten Bakan Ünal,  ”EMITT’in gelmiş olduğu seviye ve dünya turizmine yaptığı katkı turizmin tüm paydaşları tarafından takdir edilmelidir.” şeklinde konuştu.

TERÖR HER YERDE SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜNÜ TEHDİT EDİYOR

“Turizm, ülkeler arası diyalog açısından çok önemli. Bugün devletler arasında hangi kriz yaşanırsa yaşansın turizm her zaman iyileştirici bir etkiye sahip. Bu sebeple, ülkeler turizm alanını bir yaptırım aracı olarak asla kullanmamalı. Uluslararası alanda hangi kriz yaşanırsa yaşansın, bu krizin daha sonraki süreçte iyileştirici ve çözüme kavuşturucu etkisini içinde saklayan temel alan turizmdir. Bu sebeple kesinlikle yaptırım aracı olarak kullanılmaması gerekir.

Bugün dünya düşüş yoğunluklu bir mücadele sürecinden geçiyor ve maalesef terör, bu karşılıklı mücadelenin bir aygıtı haline dönüşmüş halde. Terör her yerde seyahat etme özgürlüğünün, turizmin ve bununla ilgili her alanın temel engelleyicisi durumunda. Çünkü terör temel amaç olarak korku, endişe, kaygı ve bunlar üzerinden bir şiddet sarmalı oluşturmayı hedefliyor. O yüzden terörü herhangi bir ülkenin sorunuymuş gibi görmemek lazım. Terör küresel bir sorundur.

Geçtiğimiz günlerde Madrid’de UNWTO’nun güvenlik ve turizm konulu bir toplantısına katıldım. Bu toplantı bizim açımızdan oldukça sevindirici bir şekilde geçti ve toplantıdan, ‘terör bir ülkenin sorunu değildir, turizmle her alanda ortak mücadele edilmelidir ve turizm iyileştirici bir etkiye sahiptir’ sonuçları çıktı. Bu konudaki hassasiyeti sebebiyle UNWTO Başkanı Taleb Rifai’yi tebrik etmek istiyorum.”

“TÜRKİYE 80 MİLYON TÜRİSTİ AĞIRLAYAN ÜLKE HALİNE GELECEKTİR”

 “Tur operatörleri ve seyahat acenteleri çok önemli bir hizmet yürütüyorlar. İşin devlet tarafının çözüm ortakları durumundalar. Onlar dünyanın her tarafına, macera, keşfetme ve yeni yerler görme duygusunu taşıyorlar. Bu tür durumlarda devlete düşen temel sorumluluk sektörün önünü açmak, bir kolaylaştırıcı konumunda bulunmak.

Birçok ülke zaman zaman turizmle ilgili sorunlar yaşar. Örneğin geçmişte İspanya çok yoğun bir şekilde bu sorunları yaşadı. Biz de sorunlar yaşadık ancak son 12 yılda büyük bir gelişme göstererek 41 milyon turiste ulaştık. Bu başarının sürdürülebilir olması iki şeye bağlı:

Misafirlerimiz doğal olarak ürün çeşitliliği talep ediyor. Bu da üzerinde oturduğumuz uygarlıklar hazinesinin ve kültür birikiminin sunuma hazırlanması. Biz tur operatörleriyle bu konuda çalışmalar yürütüyoruz.

İnanıyorum ki EMITT, 30’uncu, 40’ıncı yıllarında dünyanın en büyük fuarı; İstanbul da dünyanın en büyük destinasyonlarından biri olacaktır. Türkiye’nin de 80 milyon turist ağırlayan, turizmini çeşitlendirmiş bir ülke haline gelecektir.”

Bakan Mahir Ünal açılışın töreninin ardından fuarı gezdi. Fuarı gezisi sırasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını da yanıtladı.

“SİZ O ÇUKURLARI SOKAKLARA AÇARSANIZ….”

Diyarbakır’daki sokağa çıkma yasaklarına ilişkin soruyu cevaplayan Bakan Ünal, “Dünyanın hiçbir yerinde sokakları kazıp, bomba döşeyip elinize silah alamazsınız. Eğer siz bunu yaparsanız devlet vatandaşın güvenliğini sağlamak için, vatandaşın sokağa çıkma özgürlüğünü, güven ve huzur içinde yaşama hakkını korumak için gerekli tedbiri alır. Birileri şiddete, silaha, teröre başvurduğu sürece tabii ki devletin güvenlik güçleri güvenliği sağlamak için gerekli önlemleri alacaktır. Burada devlete ‘neden gerekli önlemleri alıyorsun’ demek yerine silaha, teröre, şiddete başvuranlara ‘neden bu yola başvuruyorsunuz’ diye sormak gerekir. Devlet Anayasa’nın kendine verdiği sorumluluğu ve görevi sağlamak için tabii ki gerekli önlemleri alacaktır. Siz sokaklara çukurlar kazarsanız, o çukurlara bombalar yerleştirirseniz, barikatlar oluşturursanız, okullara bomba atar, ambülanslara ateş eder, hastaneleri, okulları yakarsanız tabii ki güvenlik güçleri görevlerini yerine getirecek. AİHM’e başvuruda bulunuyorlar. İlgili mahkeme incelediğinde başvuruyu yaptığı iddia eden kişinin başvurudan bilgisinin olmadığını görülüyor. Amaç sadece Türkiye’yi uluslararası alanda baskıcı, despot ve sanki Kürt halkıyla savaşan ülke olarak göstermek. Bizim vatandaşlarımızla, Kürt kardeşlerimizle bir sorunumuz yok.”

İlginizi çekebilir

Nejat Güllü yine serbest

Nejat Güllü yine serbest

selyus